Super to wygląda. Chciałbym jeszcze coś takiego zobzczyć na GID. Moam nadzieję że kolejny posiadacz też się pochwali.scooter pisze:Filmik jak działa DPF monitor w moim aucie
https://youtu.be/RGlljVebgJg
Moduł komfortu do Zafiry B
-
aroniusz
-
LWPM
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
silnik Z19DT ma Froozer i też przetestowane i działaBodek pisze:Silnik Z19DT plus CID
EDIT
to można by zrobić, ale halogeny nie służą do jazdy dziennej :>Crazy pisze:Światła do jazdy dziennej tj.halogeny w AH po odpaleniu,
to akurat u mnie jest wbudowane, ale nie wiem czy to w każdym aucie jest, może trzeba aktywować? przed wyjściem z auta pociągnąć za manetkę od świateł długich by włączyćCrazy pisze:odprowadzanie światłami
rozumiem, że miałoby to być aktywowane pilotem... musiałbym się tym trochę pobawić, zobaczyć co się da zrobić.Crazy pisze:doprowadzanie swiatlami
to już jestCrazy pisze:temp silnika wystarczy mi
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 11:05 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
scooter
A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem działa najlepiej na świecie
https://youtu.be/V1RswPkQc2I
-
LWPM
- Zafiromaniak
taka mała ciekawostka:scooter pisze:A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem
widzę, żę dość długo jechałeś z regeneracją na poziomie 100%. Jak regeneracja dojdzie do 100% to w zasadzie jest już ukończona, trzeba tylko zmusić sterownik by ją zakończył, a zakończy ją, gdy tylko puścisz pedał gazu, przyhamujesz, albo - jeśli jechałeś z tempomatem - wyłączysz go na chwilę
nie ma sensu jechać dalej z tym 100%, bo nic to nie daje, a tylko utrzymuje niepotrzebnie zwiększoną dawkę paliwa
-
scooter
-
Deleted User 21664
Jak tak to działa to już się nie mogę doczekać na zamówiony moduł do mojej Zafiryndyscooter pisze:A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem działa najlepiej na świecie![]()
-
scooter
-
danielp
-
Frozzer
Też mam mały offtopic. Przyszły do mnie cienkie przejściówki obd zamówione na poniższej aukcji.
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... l2pcDetail
Działa to bardzo dobrze i posiada 16 przewodów w postaci wąskiej taśmy, natomiast mimo kompaktowych rozmiarów to wciąż za dużo, żeby zamontować popielniczkę w zafirze. W sumie nie mam nic do stracenia i w wolnej chwili mogę spróbować zeszlifować trochę górę o parę mm, może wtedy się uda.
W przypadku astry h przejściówka sprawuje się rewelacyjnie i z powodu innego ułożenia gniazda obd niż w zafirze, taka przejściówka przyda się do montażu dpf monitora. Poniżej zdjęcie (robione widelcem, a nie aparatem). Osłonę plastikową nad gniazdem obd da się spokojnie zamontować a cały moduł też bez problemu i nadmiernego kombinowania mieści się pod osłoną.

https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... l2pcDetail
Działa to bardzo dobrze i posiada 16 przewodów w postaci wąskiej taśmy, natomiast mimo kompaktowych rozmiarów to wciąż za dużo, żeby zamontować popielniczkę w zafirze. W sumie nie mam nic do stracenia i w wolnej chwili mogę spróbować zeszlifować trochę górę o parę mm, może wtedy się uda.
W przypadku astry h przejściówka sprawuje się rewelacyjnie i z powodu innego ułożenia gniazda obd niż w zafirze, taka przejściówka przyda się do montażu dpf monitora. Poniżej zdjęcie (robione widelcem, a nie aparatem). Osłonę plastikową nad gniazdem obd da się spokojnie zamontować a cały moduł też bez problemu i nadmiernego kombinowania mieści się pod osłoną.

-
LWPM
- Zafiromaniak
nie wiem co masz na myśli mówiąc że "się marnuję"? Tutaj robię to, co lubię, na co dzień jestem programistą w branży zupełnie nie związanej ani z samochodami, ani z CAN-BUSemdanielp pisze:uważam teoretycznie ze się Pan marnuje bo nie wiem czym się Pan zajmuje zawodowo.
postęp prac:
po złożeniu kilku modułów utknąłem i...
ostatnie dni walczyłem z otrzymanymi brakującymi częściami MCP2551... okazało się, że kupiłem chyba jakiejś marnej jakości chińskie podróbki, bo choć wyglądają identycznie, działają inaczej niż by wynikało to ze specyfikacji
Ci co już otrzymali ode mnie moduł, nie mają tego problemu - MCP2551 pochodzi z innego źródła i działa tak jak powinien
W tej chwili mogę wracać już do składania kolejnych modułów
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2017, 10:16 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielp
-
Frozzer
Nowy liczniku z oprogramowaniem 7.665 nie wyświetla śmieci w postaci ECN-ów. Mój poprzedni licznik miał soft 4.405LWPM pisze:pojawiające się ECN - to tylko starsze liczniki i z informacji dostępnych w internecie wynika, że trzeba nowszy licznik mieć po prostu by tego efektu nie było![]()
Tutaj mała, ale istotna uwaga dla osób które chciałyby wymienić licznik w zafirce, chociażby z powodu ECN-ów. To nie jest takie proste jak może się wydawać.
1. Brak kodu carpass z auta z którego licznik został zdemontowany
2. Nieznany przebieg zapamiętany w liczniku
3. Programowanie licznika do samochodu
To co zostało zrobione:
1. Rozkodowanie pamięci EEPROM z nowego licznika - przebieg około 181 tysięcy km, uzyskany vin i car pass
2. Zakup i wymiana kości EEPROM na nową. Kość znajduje się stosunkowo blisko taśmy od wyświetlacza, wiec przy tej operacji istnieje ryzyko, że całkowicie uszkodzimy wyświetlacz przebiegu i problem wyświetlania ECN-ów rozwiąże się sam
3. Wgrywanie nowej zawartości do pustej pamięci EEPROM - ze zmienioną wartością przebiegu na taki jaki miałem oryginalnie u siebie 115 tysięcy
4. Wymiana i programowanie licznika do samochodu
Patrząc na to jeżeli komuś obojętny jest przebieg, można było pominąć punkt 2 i 3. Niestety sama wymiana licznika bez programowania zakończyłaby się uziemieniem samochodu.
Tutaj duże podziękowania dla LWPM, ponieważ dzięki jego pomocy, pracy i wiedzy wymiana udała się w sposób bezbolesny.