Super to wygląda. Chciałbym jeszcze coś takiego zobzczyć na GID. Moam nadzieję że kolejny posiadacz też się pochwali.scooter pisze:Filmik jak działa DPF monitor w moim aucie
https://youtu.be/RGlljVebgJg
Moduł komfortu do Zafiry B
- scooter
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Ja mam taką wersję dodatkowo UHP i działaBodek pisze:Rozumiem, że na tej wersji:
Obrazek
powinno śmigać, ale nie było testowane.
Silnik Z19DT plus CID
HW:D3.50//20.05.2008
SW:23.09.2004/O//CD59-/00050
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
silnik Z19DT ma Froozer i też przetestowane i działaBodek pisze:Silnik Z19DT plus CID
EDIT
to można by zrobić, ale halogeny nie służą do jazdy dziennej :>Crazy pisze:Światła do jazdy dziennej tj.halogeny w AH po odpaleniu,
to akurat u mnie jest wbudowane, ale nie wiem czy to w każdym aucie jest, może trzeba aktywować? przed wyjściem z auta pociągnąć za manetkę od świateł długich by włączyćCrazy pisze:odprowadzanie światłami
rozumiem, że miałoby to być aktywowane pilotem... musiałbym się tym trochę pobawić, zobaczyć co się da zrobić.Crazy pisze:doprowadzanie swiatlami
to już jestCrazy pisze:temp silnika wystarczy mi
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 11:05 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- scooter
- Bywalec
A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem działa najlepiej na świecie
https://youtu.be/V1RswPkQc2I
-
- Zafiromaniak
taka mała ciekawostka:scooter pisze:A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem
widzę, żę dość długo jechałeś z regeneracją na poziomie 100%. Jak regeneracja dojdzie do 100% to w zasadzie jest już ukończona, trzeba tylko zmusić sterownik by ją zakończył, a zakończy ją, gdy tylko puścisz pedał gazu, przyhamujesz, albo - jeśli jechałeś z tempomatem - wyłączysz go na chwilę
nie ma sensu jechać dalej z tym 100%, bo nic to nie daje, a tylko utrzymuje niepotrzebnie zwiększoną dawkę paliwa
- scooter
- Bywalec
Mam jeszcze LED w lusterku którego do tej pory używałem jako informacji o DPF i zapalił się równo z komunikatem z modułu.
Teraz będę wiedział, żeby zakończyć to trzeba pomóc trochę
Teraz będę wiedział, żeby zakończyć to trzeba pomóc trochę
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 19:19 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak tak to działa to już się nie mogę doczekać na zamówiony moduł do mojej Zafiryndyscooter pisze:A tak wyglada pierwsza regeneracja z modułem działa najlepiej na świecie
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
Obserwuję temat i w końcu zdobywam się na napisanie .Szacunek dla autora projektu,jest Pan bardzo ambitny i uważam teoretycznie ze się Pan marnuje bo nie wiem czym się Pan zajmuje zawodowo.
Gratuluje i pozdrawiam.
Sorry za off topa
Gratuluje i pozdrawiam.
Sorry za off topa
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
- Frozzer
- Debiutant
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Też mam mały offtopic. Przyszły do mnie cienkie przejściówki obd zamówione na poniższej aukcji.
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... l2pcDetail
Działa to bardzo dobrze i posiada 16 przewodów w postaci wąskiej taśmy, natomiast mimo kompaktowych rozmiarów to wciąż za dużo, żeby zamontować popielniczkę w zafirze. W sumie nie mam nic do stracenia i w wolnej chwili mogę spróbować zeszlifować trochę górę o parę mm, może wtedy się uda.
W przypadku astry h przejściówka sprawuje się rewelacyjnie i z powodu innego ułożenia gniazda obd niż w zafirze, taka przejściówka przyda się do montażu dpf monitora. Poniżej zdjęcie (robione widelcem, a nie aparatem). Osłonę plastikową nad gniazdem obd da się spokojnie zamontować a cały moduł też bez problemu i nadmiernego kombinowania mieści się pod osłoną.
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... l2pcDetail
Działa to bardzo dobrze i posiada 16 przewodów w postaci wąskiej taśmy, natomiast mimo kompaktowych rozmiarów to wciąż za dużo, żeby zamontować popielniczkę w zafirze. W sumie nie mam nic do stracenia i w wolnej chwili mogę spróbować zeszlifować trochę górę o parę mm, może wtedy się uda.
W przypadku astry h przejściówka sprawuje się rewelacyjnie i z powodu innego ułożenia gniazda obd niż w zafirze, taka przejściówka przyda się do montażu dpf monitora. Poniżej zdjęcie (robione widelcem, a nie aparatem). Osłonę plastikową nad gniazdem obd da się spokojnie zamontować a cały moduł też bez problemu i nadmiernego kombinowania mieści się pod osłoną.
-
- Zafiromaniak
nie wiem co masz na myśli mówiąc że "się marnuję"? Tutaj robię to, co lubię, na co dzień jestem programistą w branży zupełnie nie związanej ani z samochodami, ani z CAN-BUSem najciekawsze rzeczy i tak robię poza pracą.danielp pisze:uważam teoretycznie ze się Pan marnuje bo nie wiem czym się Pan zajmuje zawodowo.
postęp prac:
po złożeniu kilku modułów utknąłem i...
ostatnie dni walczyłem z otrzymanymi brakującymi częściami MCP2551... okazało się, że kupiłem chyba jakiejś marnej jakości chińskie podróbki, bo choć wyglądają identycznie, działają inaczej niż by wynikało to ze specyfikacji . Problemem jest tryb uśpienia MCP2551. Moduł po wejściu w tryb uśpienia (oszczędzania energii) już nie jest w stanie się niego wybudzić. Znalazłem jakieś obejście problemu, ale trochę mi czasu na to zeszło.
Ci co już otrzymali ode mnie moduł, nie mają tego problemu - MCP2551 pochodzi z innego źródła i działa tak jak powinien
W tej chwili mogę wracać już do składania kolejnych modułów
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2017, 10:16 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
to prostuję sprawę,jednak się nie Pan nie marnuje.Ma Pan dobra fuchę i potencjał.Tak trzymać.LWPM pisze:na co dzień jestem programistą
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
- Frozzer
- Debiutant
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nowy liczniku z oprogramowaniem 7.665 nie wyświetla śmieci w postaci ECN-ów. Mój poprzedni licznik miał soft 4.405LWPM pisze:pojawiające się ECN - to tylko starsze liczniki i z informacji dostępnych w internecie wynika, że trzeba nowszy licznik mieć po prostu by tego efektu nie było
Tutaj mała, ale istotna uwaga dla osób które chciałyby wymienić licznik w zafirce, chociażby z powodu ECN-ów. To nie jest takie proste jak może się wydawać.
1. Brak kodu carpass z auta z którego licznik został zdemontowany
2. Nieznany przebieg zapamiętany w liczniku
3. Programowanie licznika do samochodu
To co zostało zrobione:
1. Rozkodowanie pamięci EEPROM z nowego licznika - przebieg około 181 tysięcy km, uzyskany vin i car pass
2. Zakup i wymiana kości EEPROM na nową. Kość znajduje się stosunkowo blisko taśmy od wyświetlacza, wiec przy tej operacji istnieje ryzyko, że całkowicie uszkodzimy wyświetlacz przebiegu i problem wyświetlania ECN-ów rozwiąże się sam
3. Wgrywanie nowej zawartości do pustej pamięci EEPROM - ze zmienioną wartością przebiegu na taki jaki miałem oryginalnie u siebie 115 tysięcy
4. Wymiana i programowanie licznika do samochodu
Patrząc na to jeżeli komuś obojętny jest przebieg, można było pominąć punkt 2 i 3. Niestety sama wymiana licznika bez programowania zakończyłaby się uziemieniem samochodu.
Tutaj duże podziękowania dla LWPM, ponieważ dzięki jego pomocy, pracy i wiedzy wymiana udała się w sposób bezbolesny.