DVD90 - samo się uruchamia ?

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
sobolPL
Świeżak
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira B OPC line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTH

DVD90 - samo się uruchamia ?

#1 Post autor: sobolPL »

Witam Szanowną Brać.
Może ktoś wie - a zapewne tak jest :D - dlaczego czasami otwierając drzwi radio samo
zaczyna działać - lub nawet chwilę wcześniej - może od momentu rozbrojenia alarmu ? ...
Posiadam 90-tkę. Kilka razy po rozbrojeniu alarmu - po otwarciu drzwi widzę że disco trwa w najlepsze.
Ustawienia radia mam zapisane jako automatyczne uruchamianie się podczas zapłonu - cy jakoś tak :]

Może jest jakiś MYK którego jeszcze nie odkryłem ?? :mysli:

Możecie podpowiedzieć coś w tym temacie ?

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#2 Post autor: Kocur »

Alarm jest fabryczny, czy dokładany ?:)
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

Awatar użytkownika
sobolPL
Świeżak

#3 Post autor: sobolPL »

Only centralny - alarmu niet.

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#4 Post autor: Kocur »

Sprawdziłem na swoim DVD 90 - nie robi się tak, jak u Ciebie. Czy samochód miał podłączone jakieś dodatkowe wyposażenie ? (światła dzienne itd). Jaka jest wersja oprogramowania radia ?
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B OPC

Awatar użytkownika
sobolPL
Świeżak

#5 Post autor: sobolPL »

Nic nie było kombinowane - żadnych zmian w instalacji lub dodatkowych przyłączeń.
Zakładam że to jakiś trik - i zauważyłem to od krótkiego czasu. Kilka razy tak się zdarzyło w ostatnim czasie.....

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#6 Post autor: Kocur »

sprawdźmy jeszcze wersję softu radia

EDIT: przewertowałem uważnie całą instrukcję od DVD 70/90 - nie ma tam ani słowa o tym, że takie zachowanie można włączyć programowo. Zatem jest to coś niestandardowego.

Proponuję sprawdzenie, jak to się zachowa gdy wyłączysz "Ign logic". Potrzebujemy także znać wersję softu w Twoim radiu
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 16:18 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Zafira B OPC

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+

#7 Post autor: Sumik »

Nie ma takiej opcji. Włączenie radia po zapłonie lub nie to opcja która załącza radio po włożeniu kluczyka lub nie. I nie ma to nic wspólnego z otwieraniem auta. Albo jest uszkodzone pokrętło i powoduje samoczynne włączanie radia albo jakiś Janusz coś tam kombinował.

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#8 Post autor: Kocur »

Sumik pisze:Albo jest uszkodzone pokrętło i powoduje samoczynne włączanie radia albo jakiś Janusz coś tam kombinował.
Obawiam się, że to nie pokrętło, Marcin ... :mysli: Dwa, a właściwie trzy możliwe wyjaśnienia: coś ktoś kombinował przy elektronice samochodu i logika radia dostaje niewłaściwe sygnały sterujące (stąd prośba do Kolegi o test z wyłączeniem opcji "Ign"). Druga możliwość to uszkodzenie procesora w radiu. Trzecia - błąd w software (to radio to nic innego, jak mały komputer). Stąd prośba do Kolegi o sprawdzenie i podanie wersji softu, która siedzi w radiu.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 23:17 przez Kocur, łącznie zmieniany 4 razy.
Opel Zafira B OPC

Awatar użytkownika
sobolPL
Świeżak

#9 Post autor: sobolPL »

Teraz dopiero odczytałem posta :]
póżniej będę w aucie i sprawdzę soft - tylko podpowiedzcie jak najłatwiej to zrobić ?

Co do dłubania - nic takiego nie było. Około 4 razy tak się trafiło w ciągu miesiąca. W sumie to miłe jeśli radio odpala się w momencie odblokowania z pilota - ale czy to nie efekt awarii - zobaczymy :]

Awatar użytkownika
rafalek85
Debiutant
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#10 Post autor: rafalek85 »

Witam,
koledzy również posiadam to radyjko i podobny problem zauważyłem. Zdarza się to rzadko uśredniając może raz na miesiąc. Nic w samochodzie nie było dłubane, wszystkie podzespoły oryginalne. Tak jak pisze kolega sobolPL, zdarza się, że wchodzę do samochodu i radio gra... Notabene żonie się kilka razy oberwało, że zostawiła załączone radio (a ustawione mam, że zapala się i gaśnie z zapłonem) :)
Wieczorem również sprawdzę jaka wersja softu.

Pozdrawiam,
Rafał

Awatar użytkownika
sobolPL
Świeżak

#11 Post autor: sobolPL »

Rzadko się do zdarza - ale jeśli uruchamia się podczas otwierania centralnego z pilota - to jestem za żeby tak było przy każdym otwarciu drzwi :D
rafalek85 - moja żonka też nasłuchała się moich uwag - teraz trudno będzie przyznać się do błędu :lol: :lol: :lol:

Swoją drogą - za każdym razem przy wyciaganiu kluczyka radio wyłącza się automatycznie ...

może jakaś dodatkowa kombinacja pilota w kluczyku powoduje jego uruchomienie ... może dwukrotne kliknięcie ... może - sam nie wiem co

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#12 Post autor: Kocur »

sobolPL pisze:
Swoją drogą - za każdym razem przy wyciaganiu kluczyka radio wyłącza się automatycznie ...
To jest całkiem normalne zachowanie. U każdego tak jest.
sobolPL pisze: może jakaś dodatkowa kombinacja pilota w kluczyku powoduje jego uruchomienie ... może dwukrotne kliknięcie ... może - sam nie wiem co
Możliwe, ale mało prawdopodobne. Gdyby tak było - to ktoś z pewnością by tę opcję opisał. A nie mówi o niej ani instrukcja, ani "mniej oficjalne" źródła.

Tak czy inaczej - poczekam cierpliwie na wyniki "Ign testu" oraz Wasze informacje na temat softu radia.
Opel Zafira B OPC

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+

#13 Post autor: Sumik »

Jak na razie powód wydaje się śmieszny, wchodzisz do auta a tu impreza, ale pamiętajcie że zbliża się zima i takie radio grające przez pół nocy, gdzie temp będzie dochodziła do -15 lub więcej może spowodować, że rano człowiek może zdziwić się tym, że już nic w aucie nie zadziała. Włącznie z centralnym podczas próby otwarcia drzwi.

Nie sądzę żeby była opcja załączenia radia poprzez jakąś konfigurację przycisków na pilocie. Bo w sumie po co producent miałby coś takiego wymyślać, i to jeszcze Opel :)

Ja tak miałem rok temu z lampką w schowku. Niby nić a zanim się zorientowałem tak skatowała akumulator, że musiałem kupić nowy.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2017, 11:04 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafalek85
Debiutant
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#14 Post autor: rafalek85 »

Witam,
poniżej zamieszczam zdjęcia z test mode mojego radia DVD90.
Załączniki
1.png
2.png

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#15 Post autor: Kocur »

rafalek85 pisze:Witam,
poniżej zamieszczam zdjęcia z test mode mojego radia DVD90.
Dzięki. Sprawdziłem z moim i okazuje się, że mamy dokładnie ten sam soft. Zatem jego wersja z pewnością nie jest przyczyną.

A spróbuj wypiąć bezpiecznik od radia (gdzie go szukać i jak to zrobić - tutaj ). Poczekaj jakąś godzinę, po czym włoż go znów. Daj znać, co się zmieniło
Opel Zafira B OPC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”