[TUT/B] Lift/siłownik maski ZB
-
chako
-
andreff84
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czy mógłby ktoś zmierzyć długość siłownika w osiach sworzni. Może tu jest przyczyna, może 350mm to całkowita długość, a w osi będzie krócej.
Fajnie by było jak by ktoś wstawił fotkę siłownika z miarką obok.
Fajnie by było jak by ktoś wstawił fotkę siłownika z miarką obok.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2017, 07:06 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafoooo
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A więc tak panowie, nie chcę robić zamieszania ale tak to wygląda przy zastosowaniu kątownika wg. instrukcji
Maska jest uniesiona 30 cm i siłownik już się złożył.
Na prędce zrobiłem trochę inny kątownik i zamontowałem go z drugiej strony
i przy tak samo uchylonej masce 30cm wyszło tak:
Kątownik taki:
Patrząc z tej perspektywy sworzeń jest o 1cm niżej,
i teraz nie skręca kątownika.
Poproszę fotkę z miarką, żebym był pewien czy sprzedali mi zły siłownik.
Maska jest uniesiona 30 cm i siłownik już się złożył.
Na prędce zrobiłem trochę inny kątownik i zamontowałem go z drugiej strony
i przy tak samo uchylonej masce 30cm wyszło tak:
Kątownik taki:
Patrząc z tej perspektywy sworzeń jest o 1cm niżej,
i teraz nie skręca kątownika.
Poproszę fotkę z miarką, żebym był pewien czy sprzedali mi zły siłownik.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Dzisiaj wpadłem na 5 min do garażu bo nie dawało mi to spokoju. Coś jest nie tak z tymi siłownikami.
U mnie wygląda to tak:

Jak widać na zdjęciach siłownik ma 350 mm długości po wysunięciu, ale ma większy skok niż ten co jest podany.
Zamawiałem te siłowniki które były podane w aukcji, niby miały mieć skok 100mm... :>
W czwartek podjade do tej firmy w której kupowałem te siłowniki i dopytam o co chodzi
Coś mi się wydaje że to oni pomylili zamówienia bo pamiętam że kiedyś ( na początku jak miałem 1 siłownik) miałem taką sytuację że chciałem dokupić drugi i okazało się ze nie pasuje bo jest za długi (maska się nie domykała bo miał za mały skok). Poprosiłem o wymianę i wymienili mi na taki sam jak ten pierwszy. od tamtej pory wszytsko jest ok. Tylku KUR... z czego są te siłowniki...
EDIT...
Po przeszukaniu internetów, wpadłem na stronkę Krosna:
http://www.aptpartner.pl/PL/Sprezyny_ga ... _125_.html
Znalazłem prawdopodobnie te siłowniki (nr 21369) które mam zamontowane
Długość, SKOK i siła by się zgadzały. Przypomniało mi się jeszcze ze były one z firmy Polcar. w czwartek dowiem sie co i jak
Tutaj zas stronka z podziałem na siły.
http://asmot.bydgoszcz.pl/167-silowniki-pchajace
U mnie wygląda to tak:
Jak widać na zdjęciach siłownik ma 350 mm długości po wysunięciu, ale ma większy skok niż ten co jest podany.
Zamawiałem te siłowniki które były podane w aukcji, niby miały mieć skok 100mm... :>
W czwartek podjade do tej firmy w której kupowałem te siłowniki i dopytam o co chodzi
Coś mi się wydaje że to oni pomylili zamówienia bo pamiętam że kiedyś ( na początku jak miałem 1 siłownik) miałem taką sytuację że chciałem dokupić drugi i okazało się ze nie pasuje bo jest za długi (maska się nie domykała bo miał za mały skok). Poprosiłem o wymianę i wymienili mi na taki sam jak ten pierwszy. od tamtej pory wszytsko jest ok. Tylku KUR... z czego są te siłowniki...
EDIT...
Po przeszukaniu internetów, wpadłem na stronkę Krosna:
http://www.aptpartner.pl/PL/Sprezyny_ga ... _125_.html
Znalazłem prawdopodobnie te siłowniki (nr 21369) które mam zamontowane
Długość, SKOK i siła by się zgadzały. Przypomniało mi się jeszcze ze były one z firmy Polcar. w czwartek dowiem sie co i jak
Tutaj zas stronka z podziałem na siły.
http://asmot.bydgoszcz.pl/167-silowniki-pchajace
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2017, 23:36 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
wampir11111
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Juz wiem co jest grane.
Bylem dzisiaj w firmie z ktorej bralem lifty i jak powiedzialem ze chodzi mi o zastosowanie tego siłownika do maski do ZB to gość od razu wiedział o co chodzi
Posiadane przeze mnie silowniki faktycznie pochodza z BMW E46 sedan/coupe tyl. Ale...
Te wlaściwe (o dlugosci 350mm ale o wiekszym suwie) produkowane sa przez firme Polcar ( numer bede mial w poniedzialek bo zamowilem 2 szt.)
Sam sprzedawca powiedzial ze nie wie czemu tak jest ale oba rodzaje pasuja do E46 i oba sa sprzedawane do BMW. Firma Polcar produkuje poprostu takie i tyle. Ja jakims cudem trafilem wlasnie na te i spasowaly do Zośki.
Cena to cos ok 22 zl ale dokladnie dam znac w poniedzialek. Tak wiec wiemy czym spowodowane sa niektore przypadki przekrecania mocowan. Jak bede w poniedzialek w firmie to poprosze go zeby wystawil aukcje specjalnie dla nas. Właściwy siłownik razem z 2 sworzniami kulowymi
Kątownik pozosyanie do wykonania na własną rękę lub trzeba się będzie ładnie iśmiechnąć do kolegi Rafoooo
Bylem dzisiaj w firmie z ktorej bralem lifty i jak powiedzialem ze chodzi mi o zastosowanie tego siłownika do maski do ZB to gość od razu wiedział o co chodzi
Posiadane przeze mnie silowniki faktycznie pochodza z BMW E46 sedan/coupe tyl. Ale...
Te wlaściwe (o dlugosci 350mm ale o wiekszym suwie) produkowane sa przez firme Polcar ( numer bede mial w poniedzialek bo zamowilem 2 szt.)
Sam sprzedawca powiedzial ze nie wie czemu tak jest ale oba rodzaje pasuja do E46 i oba sa sprzedawane do BMW. Firma Polcar produkuje poprostu takie i tyle. Ja jakims cudem trafilem wlasnie na te i spasowaly do Zośki.
Cena to cos ok 22 zl ale dokladnie dam znac w poniedzialek. Tak wiec wiemy czym spowodowane sa niektore przypadki przekrecania mocowan. Jak bede w poniedzialek w firmie to poprosze go zeby wystawil aukcje specjalnie dla nas. Właściwy siłownik razem z 2 sworzniami kulowymi
Kątownik pozosyanie do wykonania na własną rękę lub trzeba się będzie ładnie iśmiechnąć do kolegi Rafoooo
-
wampir11111
Ja kupilem takie mam nadzieje ze beda pasowac :>
http://allegro.pl/amortyzator-gazowy-kl ... ZTJjOTk%3D
http://allegro.pl/amortyzator-gazowy-kl ... ZTJjOTk%3D