[B]Klimatyzacja - przestała działać
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Masz wszystko OK bo w Zośce jest blokada temperatury i niżej jak 12* chyba nie pójdzie a w Lanosie 9* puszcza ---- patrz temat spalanie cdti i post Woytas'a na ostatniej stronie
normalne, mały silnik w ciężkim aucie i sprężarka wtedy zżera moc, normaFlakun pisze:- czy klima włączona na max może powodować że na niskich biegach 1 i 2 auto robi się mułowate - gdyż:
jak jadę z wyłączoną klimą to wszystko ok
Koledzy mam problem z klimą i może to podobny przypadek. podczas jazdy przestała pracować klimatyzacja niestety nie byłem jeszcze u żadnego mechanika. Objawy mam następujące po załączaniu opcji klimatyzacja obroty silnika wzrastają tak jak zawsze tylko nie słychać załączenia sprężarki. Zauważyłem że w komputerze pojawił się błąd ECN 038008.
Mam pytanie ....jak można sprawdzić ilość czynnika chłodzącego....czy tylko w serwisie ....problem z klimą u mnie polega na tym...iż wszystko działa...tzn.chłodzi i w ogóle jednak w momencie kiedy wyłączę klimatyzację....rozsiewa się przez jakieś kilka minut dosyć nieprzyjemny zapach ....zazwyczaj jeśli mam włączoną na krótki czas....jeśli chodzi non stop zapach po wyłączeniu nie występuje....i nie wiem czy to chodzi o to żeby ją tylko dobić....czy trzeba wykonać całościowe odgrzybianie itp.itd...niedawno wymieniałam filtr kabinowy ...jeśli to ma jakieś znaczenie...
to jest normalne, w momencie gdy wyłączysz klimę odparowuje oszronienie instalacji/parownika i stąd taki nieprzyjemny zapach ( i powstawanie grzybusia). Nawet po odgrzybieniu. Natomiast nie ulega wątpliwości, że odgrzybianie powinno się robić raz do roku przed sezonem (oczywiście również sprawdzenie ilości czynnika w układzie- Nie wiem jak w dieslu ZB ale u mnie w benzynie ZB jest go w układzie 450g-więc stosunkowo mało, masz to na naklejce z przodu pod machą).gosia pisze:momencie kiedy wyłączę klimatyzację....rozsiewa się przez jakieś kilka minut dosyć nieprzyjemny zapach
Nie jedź do serwisu bo zapłacisz jak za zboże , pojedź do prywatnego warsztatu zajmującego się klimą, na pewno ktoś z Twoich stron Ci zaraz podrzuci jakiś sprawdzony adresik,
pozdr