Ogromne spalanie zafira 2017r automat 1.6 turbo

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
piehol82

Ogromne spalanie zafira 2017r automat 1.6 turbo

#1 Post autor: piehol82 »

Witam mam nówke zafire 1.6 benz automat 170KM , smok wciąga 13 L średnio, naprawde po mieście nie jeżdzi żona szybko ani dynamicznie, po trasie predkosc 140km na tempomacie i skasowane spalanie i pokazuje 10,5L auto ma przejechane 2 tyskm , ile moze potrwac takie
"docieranie" bo nie wierze ,że będzie tak spalał non stop. Rura od środka czarna cała w sadzach ..... nie wiem czy tak powinno być .

Chętnie poznam opinie kogoś kto ma podobny problem, bo moze sie okaze ze po 5,6 tys wszystko bedzie jak w ksiazce serwisowej czyli max 8L. mieszane spalanie.

Czy u was tez martwe pole sie świeci non stop przy predkosci 150km/h???
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, 10:47 przez piehol82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

piehol82 pisze: teraz jest napewno jakies super trendy słowo które oznacza dokładnie to samo. Ale niestety nie znam tego słowa
Luźno spasowany silnik...

GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
#3 Post autor: GRYGA4 »

170KM do tego ciezar auta, jazda w miescie moze byc ciezko osiagnac takie wartosci o jakich mowisz

piehol82

#4 Post autor: piehol82 »

Ale ja sobie nie wyssałem z palca tych wartosci, tylko z ksiazki serwiswej, myslalem ze te czasy ze pisali ze auto pali 5 a palio 15 juz dawno minely. od 6,5 do 8 litrow powinno byc, i zalozylem ze walą w ch... i niech nawet kotłuje 9litrów ale nie 13 !!!!

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#5 Post autor: rafant4011 »

Nikt nie mówi że wyssałeś sobie to z palca!, ale GRYGA4, ma rację, mała pojemność/duża moc-turbo/masa samochodu, tomusi czymś nadrabiać, jednak 13l w cyklu mieszanym to jednak dużo. Podejdź może do serwisu i zapytaj co i jak? Dodam jeszcze że w kwestii spalania i pewnie wielu innych trzeba mieć ograniczone zaufanie, to co w książce jest podane pewnie według danych laboratoryjnych...
Nie miałeś możliwości przed kupnem, pojeździć dealera autem takim egzemplarzem jaki chcesz sobie zamówić? W tych czasach to żaden rarytas, wręcz przeciwnie. Sami proponują takie jazdy testowe :mysli:
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, 13:03 przez rafant4011, łącznie zmieniany 4 razy.

GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Oznaczenie silnika: A20DTH
#6 Post autor: GRYGA4 »

Ja mam ON ale takim bezyniakiem jak ty masz 140-150km/h to na bank spali grubo ponad 10 na autostradzie.Zobacz na forum insygni moze ktos ma taki silnik i porownasz spalanie. Bo to co podaje ksiazka serwisowa, producent to o tym lepiej zapomniec.

tomek evo
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Skoda Superb Kombi
Model: TDI
Oznaczenie silnika: CFGB

#7 Post autor: tomek evo »

Na 8 litrów nie licz. Przy tej masie, mocy i automacie średnia poniżej 10,0 l będzie sukcesem. Na autostradzie przy 140 km/h 10,5 litra to w miarę normalne spalanie. Może być w granicach 9l ale na mniej nie licz. Jak chcesz aby palił w trasie 7l to prędkość 110-120 km/h max. Producenci podają spalanie w określonym cyklu - warto o tym wiedzieć. Czytasz może prasę motoryzacyjną? :)
Tu masz ile pali innym:
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... owerunit=2

ves
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: zafira
Model: tourer
Oznaczenie silnika: Z16LET
Kontakt:

#8 Post autor: ves »

Witam. Mam takie samo połączenie benzyny plus automat średnie spalanie z 11 k to niecałe 11 litrów trasy bardzo różne dużo miasta i odcinków po 7 km. Rzeczywiste spalanie jest większe o około 0.5 litra od tego co pokazuje komp. Wiele zależy od tego jak jeździsz - przy jeździe na emeryta da się zejść poniżej 8 w trasie zwykłą drogą i autostrada do 110. Przy 140 musi swoje spalić - duże auto duże opory powietrza. Na spalanie średnie poniżej 9l to bym nie liczył, nawet przy super oszczednej jeździe.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, 22:54 przez ves, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
dawkus
Przeglądacz
Imię: Dawid
Oznaczenie silnika: ZZZ

#9 Post autor: dawkus »

Ja mam 1.6T 150KM i ogolnie jezdze na erdgazie... ale mialem przed akcja serwisowa z jakimis uszczelkami czas gdzie ja jezdzilem na benzynie... 6-8l

Kolega ma Chevroletta Caprive czy jakos tak... tez mu palil ponad 13... zresetowali mu kompa w warsztacie i mu spadlo do 5-6 ON...

ves
Przeglądacz
Kontakt:

#10 Post autor: ves »

Po wizycie w serwisie i wymianie czujnika spalania stukowego spalanie trochę spadło. Trasa w 5 osób po gorach i z pełnym bagaznikiem plus trochę autostrady 120-130 km/h spalanie niecałe 8,5 l.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#11 Post autor: rafant4011 »

ves, w takim bądź razie spalanie całkiem normalne a nawet bym powiedział że ciut za niskie ;)

ves
Przeglądacz
Kontakt:

#12 Post autor: ves »

Bo powoli jechałem do i z beszeniowej więc pomalutku: bo raz że ciągle teren zabudowany a dwa że z dzieciakami a trzy że mi się w końcu nie spieszylo :) W miescie pali 10 - 10,50 l ale ja ciągle krótkie odcinki robię 5-7 km.

Awatar użytkownika
PolTor
Przeglądacz
Imię: Kris
Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
Model: C
Oznaczenie silnika: A14NET

#13 Post autor: PolTor »

Co prawda 1.4T a nie 1.6T ale też z automatem. Miasto - trzeba się pilnować i delikatnie jeździć aby spalanie oscylowało około 10, jest raczej 10+. Natomiast trasa to dla miłe zaskoczenie np. 4kkm, 4os + full bagażnik na trasach około 120-130 - spalanie średnie z całości 6,7. Ewidentnie nie lubi miast tylko wycieczki , w sumie to zrozumiałe - MPV :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”