[B] - Irek_S. - Z18XER, Zafira B, 140 KM, 2006

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#91 Post autor: wampir11111 »

Rafoooo pisze:Ściągacz nie problem ... się zrobi :P

.. zastanawia mnie kwestia opuszczania belki, czy idzie np wykręcić tylko śrubę trzymającą tuleje, po wcześniejszym podłożeniu czegoś pod belkę, żeby nie opadła za nisko, bez odkręcania amortyzatora i spreżyny? :mysli: ... czy odkręcanie amora jest koniecznością w tym przypadku?
I drugie pytanie, czy wymieniając tylko lewą tuleje, muszę odkręcać obie, żeby belka opadała równomiernie? czy wystarczy tylko ta jedna odkręcona którą chcę wymienić? :mysli:
Rafał lepiej odkręcić amory i wyciągnąć sprężyny i belkę na dół 30 min roboty i wymieniaj parami :ok:

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec
Imię: Irek
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#92 Post autor: Irek_S. »

Sam nie zmieniałem, mój zaprzyjaźniony mechanik to zrobił. Wiem tylko, ze kupował te specjalne ściągacze, więcej szczegółów nie znam.
Kiedyś tuleje próbowałem sam zmieniać w passacie b4 metodami chałupniczymi, cały dzień roboty i ledwo jedną udało mi się wymienić. Dlatego teraz od razu sobie odpuściłem :lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#93 Post autor: Sumik »

Trzeba odkręcić 2 śruby żeby wyjąć z mocowania obie bo nie dasz rady jej aż tak skręcić żeby odsłonić tylko jedną tuleję.
Co do demontażu amorów to są raptem 2 śruby. Jak Wampir napisał 30 min roboty i wszystko masz na wierzchu. Nie denerwujesz się i nie plujesz sobie w brodę.

Co do narzędzia do pracowania to trzeba pamiętać że demontaż tulei to nie problem bo można ją zniszczyć i wywalić. Z prasowaniem w otwór może być problem.

Ja osobiście (jeżeli nie masz odpowiedniego sprzętu):
http://allegro.pl/sciagacz-tulei-lozysk ... 29706.html
Wolałbym zdemontować belkę i podjechać do jakiegoś warsztatu. Zrobią Ci to za ok 40-60 zł.
Nie ma dużo roboty bo odkręcasz amory, wyjmujesz springi, odkręcasz piasty, odpinasz linki od ręcznego, i odkręcasz przewody hamulcowe ( najlepiej elastyczne od budy). Żeby się nie martwić że płyn ucieknie to najlepiej czymś zaślepić albo zablokować wciśnięty pedał hamulca ( zamykasz wtedy sekcję pompy i płyn nie ucieka, ściągnij minus z aku żeby się stop nie świecił).

Chyba tyle :) :piwo:

Powodzonka :ok:

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec

#94 Post autor: Irek_S. »

Dawno mnie nie było, nie żeby nic się nie działo, po prostu zabrakło czasu i determinacji do relacji działań na forum. Małe zaniedbanie z mojej strony i trochę mi głupio z tego powodu.
Ale postaram się teraz zamieścić skrótowo opis prac jakie przy Zośce przez ostatnie słoneczne miesiące zostały wykonane.
Po pierwsze dokończyłem wygłuszanie wnętrza tj klapa bagażnika i podłoga. Żeby zrobić to w miarę dobrze trzeba było wytargać fotele i kanapę i wyjąc całą wykładzinę.
Przy okazji posprzątałem tu i tam, znalazłem parę euro i sporo popiołu na wykładzinie pod popielniczką. . Teraz jest czysto i pachnąco :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Usunąłem przetarcie w wykładzinie przy pedałach robiąc „przeszczep zdrowego” kawałka wykładziny spod tunelu. Może efekt nie idealny ale wystarczający i całkowicie gratis.
Łatka podklejona na piankę wygłuszająca, trzyma się już kilka miesięcy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Oczyściłem i pomalowałem zaciski czarnym Hammeritem.
Obrazek Obrazek Obrazek
Z rzeczy ważnych i istotnych to trzeba było poprawić progi które malowałem zimą. Efekt był marny, zaprawki się odparzyły i rudej było więcej niż przed malowaniem. Tym razem zrobiłem to bardziej dokładnie. W skrócie:
czyszczenie
APP R-STOP
podkład epoksydowy
podkład akrylowy
baza
klar
Na razie jest ok, zobaczymy po zimie.
Korzystając z okazji, że wszystkie plastiki wewnątrz były zdjęte wymieniłem wiązki obu drzwi tylnych. Decyzja słuszna bo kable były uszkodzone. Zastosowałem kable silikonowe. Lutowanie i koszulki termokurczliwe.
Jako,że w bagażniku oszczędnie było ze światłem dołożyłem dodatkowe lampki, dwie w boczkach i dwie w klapie. Te w boczkach mają dodatkowe włączniki. Wszystkie działają na zasadzie: świeci na stałe, przy otwartej klapie lub wyłączone czyli standard. Zasilanie pociągnąłem bezpośrednio z kostki przy lusterku. Było to o tyle łatwe, że miałem zdjętą podsufitkę.

Pracą, której najbardziej się obawiałem było oklejenie podsufitki nowym materiałem. Wybrałem materiał a'la welur w kolorze popiel. Balem się, że nie uda mi się dobrze nakleić materiału na nierównościach. Materiał jest bardzo słabo rozciągliwy, nie jest elastyczny i stąd moje obawy. Plus materiału jest taki, że jest termokurczliwy, pod wpływem opalarki wyrównują się zmarszczenia. Trzeba to jednak robić z wyczuciem bo łatwo jest przypalić i zrobić czarną plamę. W każdym razie się udało, robiłem to pierwszy raz i efekt mnie w pełni zadowala. Stary materiał usunął się bez większych problemów, podsufitka została oczyszczona ze starego kleju za pomocą gąbki do szlifowania ścian. Używałem kleju na pędzel Bonaterm. Do oklejenia pozostały jeszcze przednie słupki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Pojawiło się tez podświetlenie podłogi przy kanapie. Zamontowane diody żółte, identyczne jak z przodu, delikatne światło. Było to możliwe bo miałem zdjętą wykładzinę.
Zafira otrzymała tez Twin Audio i alarm. Zamontowane, aktywowane i działa.
Obrazek Obrazek Obrazek
Aha, co ważne, jeszcze w maju do życia wróciła klima. Niestety wydatek był spory, do wymiany okazała się chłodnica, która była dziurawa jak sito i kompresor który wydawał dziwne dźwięki i nie tłoczył czynnika. Chłodnica kupiona Nissena z dodatkową warstwą antykorozyjną a kompresor regenerowany. Po złożeniu wszystkiego klima odpaliła ale po paru dniach umarła. Okazało się że do wymiany cewka kompresora. Dostałem gratis w ramach gwarancji, wymiana bez opróżniania układu. Klima działa i nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków. A zanim padła, chłodziła, ale sprężarka generowała dziwne burczenie, brzęczenie itd. Uznałem to za objaw normalnej pracy ale jak się okazało były to już sygnały kończącej się sprężarki.

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#95 Post autor: szura217 »

Jestem pod wrażeniem, kawał porządnej roboty :piwo:
Obrazek

Awatar użytkownika
Czesławo Moreno
Zafiromaniak
Auto: Zafira B 1.8 +

#96 Post autor: Czesławo Moreno »

Dużo pracy wlozyles w auto,gratulacje :ok:
Oświetlenie za pewnie przyda się tym bardziej że teraz coraz ciemniej będzie :)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#97 Post autor: Sumik »

Ogrom pracy :ok:
Zoska wybebeszona do blach. Tak to mozna dzialac i wygluszac.
Co do sufitu to kawal dobrej roboty, ale nie myslales nad czernia? Taki sportowy dodatek :)

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec

#98 Post autor: Irek_S. »

Dzięki chłopaki :)
Myślałem nad czernią ale to by trzeba było malować na czarno wszystkie plastikowe elementy podsufitki albo szukać czarnych z Astry H bo kiepsko by to wyglądało. Teraz nie jest mocno kontrastowo więc pasuje. Miałem tez pomysł oklejenia materiałem wszystkich szarych plastików, czyli słupki, elementy podsufitki z tyłu ale zabrakło mi czasu i zapału :lol:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#99 Post autor: Sebu$ »

kawał dobrej roboty :ok:

ile Ci posżło m2 maty jednej i drugiej ?
tak plus minus
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#100 Post autor: wampir11111 »

Widzę że nie tylko mnie pogieło :lol:
Kawał dobrej roboty :piwo: i tak trzymać :uklon:

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec

#101 Post autor: Irek_S. »

Sebu$ pisze:kawał dobrej roboty :ok:

ile Ci posżło m2 maty jednej i drugiej ?
tak plus minus
plus minus po około 15 m2 każdej

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#102 Post autor: rafant4011 »

Sporo tego :piwo:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#103 Post autor: Sebu$ »

rafant4011 pisze:Sporo tego :piwo:
w końcu to Van, a nie Mały Fiat :P
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec

#104 Post autor: Irek_S. »

Wagowo to około 50 kg dodatkowego balastu :)

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#105 Post autor: Wojti »

Irek ogrom pracy zrobiony przy Zoście :ok: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”