Ubytek płynu chłodniczego
Moderator: Sebu$
Witam,
niestety coraz bardziej ubywa mi płyn chłodniczy. Przyczyną jest zapewne drobny wyciek z chłodnicy.
Pytanie - szukam na allegro chłodnicy. Rozstrzał cenowy jest bardzo duży i stąd pytanie - jaką wybrać? Ceny zaczynają się od 100zł do 250zł za nową. Co ciekawe... używane chodzą podobnie.
Polecacie jakąś konkretną markę?
Dużo jest rozkręcania?
niestety coraz bardziej ubywa mi płyn chłodniczy. Przyczyną jest zapewne drobny wyciek z chłodnicy.
Pytanie - szukam na allegro chłodnicy. Rozstrzał cenowy jest bardzo duży i stąd pytanie - jaką wybrać? Ceny zaczynają się od 100zł do 250zł za nową. Co ciekawe... używane chodzą podobnie.
Polecacie jakąś konkretną markę?
Dużo jest rozkręcania?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2018, 21:05 przez Skasowany użytkownik 24733, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie trzeba zderzaka odkręcać. Zdejmujesz węże i wentylator, a między silnikiem a chłodnicą jest na tyle miejsca,że chłodnicę można bez problemu wyjąć.
Zrobiona. Oddałem do swojego mechanika. 260zł chłodnica + 100zł wymiana
Dużo pracy nie było podobno. Z tego co mówił mechanik dużo lepiej niż w Astrze II
Dużo pracy nie było podobno. Z tego co mówił mechanik dużo lepiej niż w Astrze II
Witam,
mam sobie Zafirę z silnikiem Diesla 2.0 i jakiś czas temu zobaczyłem, że mi wskazówka temperatury poszła do góry, nalałem płynu chłodniczego bo okazało się, że nie ma wcale, po jakimś czasie to samo. Co mogę zrobić, gdzie szukać wycieku? Kompletnie się na tym nie znam, ale mam chociaż małą wiarę, że to nic poważnego Szukam chociaż jakiegoś kierunku gdzie patrzeć i szukać wycieku.
Pozdrawiam
Piotr
mam sobie Zafirę z silnikiem Diesla 2.0 i jakiś czas temu zobaczyłem, że mi wskazówka temperatury poszła do góry, nalałem płynu chłodniczego bo okazało się, że nie ma wcale, po jakimś czasie to samo. Co mogę zrobić, gdzie szukać wycieku? Kompletnie się na tym nie znam, ale mam chociaż małą wiarę, że to nic poważnego Szukam chociaż jakiegoś kierunku gdzie patrzeć i szukać wycieku.
Pozdrawiam
Piotr
- Djderki
- Świeżak
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTL
Gdzieś czytałem, żeby sprawdzić z przodu po stronie pasażera, czy gąbka pod podłogą jest sucha albo dywanik. Jeżeli jest mokro to jest wyciek gdzieś na przewodach do nagrzewnicy.
Chociaż znając życie może być milion innych powodów wycieku płynu
Chociaż znając życie może być milion innych powodów wycieku płynu
Ostatnio zmieniony 12 mar 2018, 13:03 przez Djderki, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km, 2013r
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Kolego może być to nagrzewnica tak jak pisał kolega przede mną, ale mogą być węże lub sama chłodnica. Pytanko: Czy jest pod samochodem mokra plama ???
muszę dziś zobaczyć czy jest plama, jeśli oczywiście po ciemku coś zobaczę bo wracając wieczorem z pracy ciężko jest coś wypatrzeć. Dziękuję za sugestie, sprawdze je. Mam chociaż jakiś punkt oparcia.
Powiem tak, auto prócz problemu jaki ma od początku czyli drgań przy 2000 obrotów sprawuje się nieźle i jak się depnie to idzie konkretnie tylko jednak ma już swój wiek i jakieś bolączki się pojawiają
Powiem tak, auto prócz problemu jaki ma od początku czyli drgań przy 2000 obrotów sprawuje się nieźle i jak się depnie to idzie konkretnie tylko jednak ma już swój wiek i jakieś bolączki się pojawiają
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Kolego, domyślam się, że to Zafira A, prawda ? Jak pisali Tobie koledzy wcześniej - powodów może być przynajmniej kilkanaście. Ja miałem podobny do Twojego przypadek. Winowajcą okazała się pęknięta obudowa termostatu, przez którą uciekał płyn. Poza miejscami, które zasugerowali Ci moi przedmówcy - zerknij także i tam
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B OPC
Tak Zafira A 2000 rok Podjadę dziś pod jakąś latarnię, wezmę lampę, znajdę opis budowy gdzie co jest i popatrzę na wspomniane miejsca. Muszę to szybko naprawić bo ile można dolewać tego płynu Dolanie wystarcza na kilka dni.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Daj koniecznie znać, jeśli uda Ci się odkryć usterkę
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B OPC
Opel Zafira B OPC
witam u mnie podobny problem,płyn chłodniczy ubywa tyle tylko że w moim aucie jest mokro od strony kierowcy pod wycieraczką i na zewnątrz pod autem żadnych plam.Czy to też problem nagrzewnicy czy może inna awaria?