[A] - Szorstki23 - 2.0 OPC, 192 KM, 2002

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#226 Post autor: Wojti »

Kosmetyki bardzo dobre :piwo: Co do EGT to podstawa :piwo: tylko zastanawia mnie czemu nawierciłeś z góry a nie z boku?(o uszkodzonej osłonie nie wspomnę :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
tomekx9
Mieszkaniec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira OPC
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET

#227 Post autor: tomekx9 »

Proponuje zamontować w dolnej lub górnej części zegarów między obrotomierzem a prędkościomierzem.

Skasowany użytkownik 21943

#228 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Co do temperatury to na biegu jałowym tak między 500-550 stopni, a jak Zocha dostał po garach to temperatura sięgnęła 900 stopni.
Wierciłem tak pod kątem może tego na zdjęciu nie widać, a osłona była już uszkodzona jak go kupiłem i teraz sam ją trochę podciąłem.

#229 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Witam po dłuższej przerwie.
Człowiek za dużo miał na głowie(syn urodził się 11.09) i nie było kiedy dodać zdjęć i napisać co dzieje się z autem. Przez to wszystko opuściłem się też w udziałach w spotach, ale przechodzę do sedna.
Zosia dziś rano wstawiona do mechanika na wymianę sprzęgła, stare zaczęło się uślizgiwać.
Zamontowany będzie taki to zestaw:
- wysprzęglik FTE,
- zregenerowana tarcza obita kewlarem,
-zregenerowany docisk.

Obrazek

Przez czas nieobecności przeszukiwałem allegro, olx i dokupiłem coś do auta.
Mam nadzieję że wszystkie te elementy układanki trafią niedługo na pokład Zośki.

Obrazek

W kolejnym miesiącu przewidziane kolejne zakupy do Zosi, także element do środka.
Jak tylko całość dotrze to wstawię i pochwalę się kolejną rzeczą.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, 15:33 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#230 Post autor: Kocur »

szorstki23 pisze:Witam po dłuższej przerwie.
Człowiek za dużo miał na głowie(syn urodził się 11.09)
Gratulacje !!!! :) :) :) No to będzie na najbliższym spocie okazja do wypicia piwa (bezalkoholowego) :)

szorstki23 pisze: i nie było kiedy dodać zdjęć i napisać co dzieje się z autem. Przez to wszystko opuściłem się też w udziałach w spotach, ale przechodzę do sedna.
Zosia dziś rano wstawiona do mechanika na wymianę sprzęgła, stare zaczęło się uślizgiwać.
Zamontowany będzie taki to zestaw:
- wysprzęglik FTE,
- zregenerowana tarcza obita kewlarem,
-zregenerowany docisk.

Obrazek

Przez czas nieobecności przeszukiwałem allegro, olx i coś dokupiłem do auta.
Mam nadzieję że wszystkie te elementy układanki trafią niedługo na pokład Zośki.

Obrazek

W kolejnym miesiącu przewidziane kolejne zakupy do Zosi, także element do środka.
Jak tylko całość dotrze to wstawię i pochwalę się kolejną rzeczą.
No trochę nowości zamontowałeś, trzeba Ci przyznać :)
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Auto: ZB OPC Line
Oznaczenie silnika: Z18XER
#231 Post autor: Mariusz »

Przyłączam się do gratulacji od Mariusza.
Może uda Ci się wpaść na następny spot, wypijemy za zdrowie nowego członka rodziny.
No i Zośka się ucieszy, bo ma nowego pasażera. :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#232 Post autor: Wojti »

Sławek gratulacje dla całej rodziny :piwo:
Co do Zosi to jak kocha poczeka :lol: a na poważnie dasz radę czekamy na fotki :piwo:

#233 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Znowu minęła chwila od ostatniego posta, a kolejne prace przy Zośce zostały zrobione. Niestety z braku czasu schodzi się( obowiązki przy dzieciach i sprzedaż mieszkania oraz przeprowadzka).
Jednak nie wszystko skończyło się dobrze bo jakaś menda stłukła mi prawą lampę z tyłu, będę musiał założyć stare. :( :( :(
Ale po kolei opisze wszystko plus relacja foto:

- 16.09 auto odebrane po wymianie sprzęgła, przy okazji zdjęcia przedniej belki wymienione gumy na drążku stabilizatora oraz jedna końcówka wahacza, na koniec zrobiona zbieżność.

- na kolejne prace wybrałem sobie montaż nowego panelu od nawiewów z przyciskiem TC, wszystko zamontowane wyprowadzone kable tylko nie podłączone jeszcze w skrzynce od ABS-u.

Obrazek

- na pokład trafiła też nowa oliwa i filtry: oleju i powietrza, filtra powietrza brudny jakby nie był wymiany z kilka lat a zmieniłem go ostatnio w styczniu.

Obrazek

Obrazek

- kolejną rzeczą było założenie nowej manetki do wycieraczek z regulacją czasu pracy(brakowało mi tego, bo miałem tą regulację w dwóch poprzednich autach), udało mi się kupić manetkę i oryginalny przekaźnik, trzeba było trochę polutować ale wszystko działa jak należy.

Obrazek

Obrazek

- kolejną rzeczą za która się zabrałem był to montaż schowka z vectry B oraz daszków przeciwsłonecznych z vectry B, o ile schowek był łatwy do montażu, to z daszkami nie jest tak prosto, mocowanie pręta musi zostać zmienione na mocowanie z Zafiry, trzeba też przygotować instalację pod podświetlania, masa zrobiona pod śrubkę od mocowania półki, zrobione 3 kable: 2 do daszków i 1 do drugiej funkcji lampki wewnętrznej, udało się zamontować tylko jeden daszek, drugi musi poczekać do poniedziałku a także muszę skończyć instalacje do lampki bo teraz dział tylko jedna funkcja.

Obrazek

Trochę się tego nazbierało a szykują się kolejne rzeczy do zrobienia, relacje niedługo.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 14:56 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 8 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#234 Post autor: Wojti »

Jak zwykle sporo zrobione :piwo: Dopieszczasz Zosie :piwo:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#235 Post autor: Sebu$ »

schowek, podświetlane lusterka oraz regulacja czasu pracy wycieraczek .... :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#236 Post autor: Sumik »

Brawo :ok:
Kolejna doposazona i dopieszczona Zocha :)

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#237 Post autor: Tunio999 »

Swojego czasu jak miałem ZA to również myślałem o schowku oraz słonecznikach podświetlanych :) Także gratki za robotę :piwo:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Auto: ZB OPC Line
#238 Post autor: Mariusz »

Świetna robota. :brawo: :brawo: :brawo:

#239 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Kolejna przerwa i kolejne prace wykonane przy Zośce oraz poczynione zakupy.
Ale po kolei:

1. Podłączyłem drugą osłonkę przeciwsłoneczną ale w lampce wewnętrzna dalej nie działa druga funkcja oświetlenia, mimo prób z różnymi pinami nie działają lampki do czytania.

2. Przygotowania do sezonu zimowego idą pełno parą, felgi zostały oddane do malowania proszkowego, pojutrze powinny być już zamontowane na aucie.

3. Przeszukując portale aukcyjne natrafiłem na ciekawą ofertę, szybki telefon do brata, który był w pobliżu i taki zestaw trafił w moje ręce:

Obrazek
Obrazek

Wskaźnik jest tego typu http://fmic.pl/auto-gauge-stepper-motor ... 8-egt.html, ma tylko upalona termoparę.

4. Jak mam już egt to postanowiłem dokupić wskaźnik z tej samej serii i zawitał do mnie kurier z kolejną paczką.

Obrazek

5. W między czasie trafiła się kolejna okazja i wpadły kolejne zegary:
- boost,
- ciśnienie oleju z czujnikiem.

Zegary sprawne z kubkami, jeden niema tylko nóżki do mocowania.

Obrazek

Zegary były kupowane z myślą o zamontowaniu ich na słupek miało być ich dwa a tak będą trzy. Brakuje do całości tylko przystawki pod filtr oleju do czujnika temperatury oleju.
Teraz tylko muszę gromadzić kolejne PLN na zakup przystawki i słupka na zegary( marzy mi się słupek zrobiony przez Krzyśka)

7. W piątek zawitał listonosz i przyniósł zamówiona glinkę do czyszczenia auta, che ją wypróbować jeszcze przed zimą, umyć dokładnie auto a potem nawoskować.

8. Dziś dotarła do mnie pierwsza z trzech zamówionych paczek z Chin i mam silikonowe etui na kluczyki.

Obrazek

Czekam teraz na kolejne fanty do Zośki.

CDN. :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 06 lis 2017, 11:25 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#240 Post autor: wampir11111 »

Idziesz po całości :piwo:
Fajne te silikony :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”