Czujnik położenia wału, błąd
Moderator: Sebu$
Czujnik położenia wału, błąd
Witam. Dziś po podłączeniu fejsa był zapisany błąd P0335 - P0335 Obwód czujnika wału korbowego poza wymaganym zakresem
I co dalej z tym począć? Nawet nie wiem gdzie jest ten czujnik
I co dalej z tym począć? Nawet nie wiem gdzie jest ten czujnik
Musisz wymienic ten czujnik i powinno byc po sprawie.Chyba że zakłócenia są od koła dwumasowego,które jest tak wybite,że powoduje mylne pomiary dot.wału.Ale nie zajmuj się tym tylko najpierw wymień czujnik położenia wału.
Zrobisz to sam z kanału.Musisz tylko odkręcic mocowanie metalowej rury i ją lekko odchylic,aby wyjąc czujnik.On przykręcony jest do bloku na jednym torxie.U góry masz złącze,zamocowane na blaszce,widoczne od góry silnika.
Zrobisz to sam z kanału.Musisz tylko odkręcic mocowanie metalowej rury i ją lekko odchylic,aby wyjąc czujnik.On przykręcony jest do bloku na jednym torxie.U góry masz złącze,zamocowane na blaszce,widoczne od góry silnika.
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale rok temu zosia miała wymieniany EGR i czyszczony dolot. Dwa tygodnie po tym zabiegu się zaczeły te falowania obrotów.
Takie coś? http://allegro.pl/item1050682057_czujni ... 02138.html
Panowie wie ktoś jakie są objawy gdy ten czujnik pracuje nieprawidłowo?
Takie coś? http://allegro.pl/item1050682057_czujni ... 02138.html
Panowie wie ktoś jakie są objawy gdy ten czujnik pracuje nieprawidłowo?
tak,ponieważ czujnik ten nakreśla mapę wtrysku i jego momentu.Przy niewłaściwym momencie wtrysku,na wale korbowym mogą powstawac potężne naprężenia, w wyniku których dochodzi do jego uszkodzenia.darkp1 pisze:Przez ten czujnik? :O
Ale najczęściej poprzedzone to jest uszkodzeniem koła zamachowego i w wyniku zakłóceń jego pracy,powstają mylne dane od czujnika.
Dlatego nie wolno go bagatelizowac...wogóle temat dośc długi....
odświeżę temat , zafirka nie chce odpalić , czasami prawie łapie ale prawie robi różnicę ,po zczytaniu op-comem wyskakuje P0335 (D) -obwód czujnika poza wymaganym zakresem i P0340 (A) - obwód czujnika wałka rozrządu wadliwe działanie . Pytanie do wieloletnich użytkowników zacząć od wymiany czujnika ? czy jest różnica benzyna , diesel czy opel ma jeden wzór ? z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie , może ominę holowanie do jakiś magików