Tylne światła przeciwmgielne dwa czy jedno powinno się świec

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pawlikp100

Tylne światła przeciwmgielne dwa czy jedno powinno się świec

#1 Post autor: pawlikp100 »

Witajcie. Włączyłem światła przeciwmgielne i z tyłu świeci się tylko od strony kierowcy. Czy od strony pasażera również powinno się świecic ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Przepisy mówią tylko o jednym świetle od strony kierowcy, fabryki trzymają się oszczędności i produkują tylko jedno światło...
sprawdź czy niema tak że wystarczy wsadzić żarówkę i będziesz miał po obu stronach, może być również tak że trzeba pociągnąć dodatkowy kabelek z lampy lewej do prawej...
lub kupić lampę prawą z anglika, bo europejska wersja może nie być wyposażona w "elektronikę" ;)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, 20:40 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
pawlikp100

#3 Post autor: pawlikp100 »

Rozumiem. Pytałem ponieważ dziś widziałem Suva który miał aktywne dwa światła przeciwmgielne po obu stronach:)
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: rafant4011 »

Zależy od producenta, też miałem jedną stronę aktywną. Po dodaniu kabelka i żarówki aktywowałem drugą stronę http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=360922#360922 co prawda w ZB ale opel to opel ;)
evolution1zafir

#5 Post autor: evolution1zafir »

Jest duży plus mając dwa pm. Jak ktoś trzyma się za Tobą w odległości kilkudziesięciu centymetrów przy prędkości np. 150 km/h to włączenie na ułamek sekundy właśnie te świateł powoduję ze nagle poprzedzające auto odchodzi w siną dal.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”