Jaki olej po generalce

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
Imię: Szymon
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: LEH
Jaki olej po generalce

#1 Post autor: szymonOPC »

Witam wszystkich obecnie jeżdżę na oleju 5w30 już kończę docieranie Zafiry i pytanie do was jaki olej wlać ? Myślałem na 5W50 Pacjent 2.0T 241HP - Proszę doradźcie coś słusznego
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

w sprawie doboru oleju napisz do Tomka
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#3 Post autor: SD72 »

bazyliszek72
wampir11111

#4 Post autor: wampir11111 »

Valvoline 5w50 :piwo:
Sam na takim jeżdżę :ok:
PS. Ja zaczynam docieranie silnika :lol:
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
#5 Post autor: szymonOPC »

Dzięki Sebu$ już do niego napisałem
Przeczytałem i przydało się SD72
wampir11111 pisze:Valvoline 5w50
Myślałem przede wszystkim o tym oleju gdy zacząłem pisać ten temat wampir11111
wampir11111 pisze:PS. Ja zaczynam docieranie silnika :lol:
Życzę Ci cierpliwości i wytrwałości z obchodzeniem się pedału gazu bo Cię będzie korcić ;)
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#6 Post autor: Sumik »

Ja po zlozeniu silnika wlalem 10w40 Ori GM do przeplukania silnika. Bo w sumie chyba tylko do tego ten olej sie nadaje. Odpal i do zagrzania silnika. Potem spust.
Potem nowy filtr oleju i Valvoline 10W60 VR1 i tak przez 1000 km do 2500 obr/min. Docoeram na tym oleju ktory ma byc docelowo. Po rozmowie z Krzyskiem z BRK uslyszalem ze moge krecic tak do 4000 obr ale delikatnie z gazem zeby nie obciazac silnika.
Po 1000 km spust, nowy filtr i znowu VR1 i tak co 10000 km lub raz na rok.

Moze wleje jakis dodatek typu Ceratek, Ceramizer lub cos podobnego. Czas pokaze :)
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
#7 Post autor: szymonOPC »

Ja mam teraz 5w30 Dexos ale za 400km muszę go wylać i myślałem o zakupie Vavoline 5W50
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC

#8 Post autor: ryba1 »

szymonOPC pisze:Vavoline 5W50
I taki kup. A dokładnej VALVOLINE VR1 RACING 5W50 czyli dokładnie to samo co wspomniał Sumik,
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, 08:58 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek evo

#9 Post autor: tomek evo »

Docieranie silnika to generalnie temat rzeka i opinii na ten temat jest bardzo wiele. Ja zalecam użycie 2-3 olejów przed olejem docelowym i podstawowe zasady:
- zaczynamy od słabego oleju (najczęściej 10W40 czy nawet 15W40) i stopniowo przechodzimy na coś lepszego.
- obciążenia silnika dozujemy stopniowo ale praktycznie poza samym początkiem zalecane są krótkotrwałe prze-gazowania do nawet 80% obrotów maksymalnych a potem 100%
- unikamy jazdy ze stałym obciążeniem np. 6 bieg i 120 km/h na autostradzie. Silnik ma pracować w całym zakresie obrotów (stopniowo zwiększamy obroty max.)
Valvoline 5w50 to dość podstawowy olej w tej lepkości ale jest po prostu tani. Osobiście bardziej polecam Neste 1 (tak na marginesie Valvoline wykorzystuje bazy produkowane przez Neste), który też jest stosunkowo tani a jakościowo moim zdaniem lepszy. Z innych dobrych 5W50 mogę polecić Millersa 5W50 czy niedostępny u nas Liqui Moly/Megiun 5W50 a także Amsoil 5W50. Za naprawdę bardzo dobry PAO-estrowy olej Penrite 10tenths Premium 5W50 trzeba już zapłacić grubo ponad 200 zł ale to zupełnie inna półka niż Valvoline. Pytanie czy wydając w sumie kilka tysięcy na remont w takim silniku jak 2.0T oszczędzać raz na rok/raz na pół roku 100-150 zł na oleju? Oczywiście zależy jak kto jeżdzi bo przy spokojnej jeździe takie Valvo da radę ale jak się chce poszaleć bardziej konkretnie to polecam coś lepszego.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Oznaczenie silnika: z20leh

#10 Post autor: Wojti »

Ja stosuje od kilku lat Millersa i jak na razie jestem zadowolony.. :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#11 Post autor: Sumik »

Ja przed remontem jezdzilem na Liquy 10w60 i myslalem nad Millersem o takich samych parametrach.
Jak piszesz. Po zainwestowaniu kupy kasy w remont nie ma co szczedzic na oliwie.
U siebie mam zegary cisnienia i temp. oleju. Jak dotre maszyne to zobaczymy czy olej VR1 traci wlasciwosci podczas powaznej jazdy czy nie. Jak spuchnie to wleje cos lepszego :)
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
#12 Post autor: szymonOPC »

Panowie jeszcze jedno pytanie bo nie będę zakładał kolejnego tematu tj. z jaką siłą w Nm muszę dokręcić korek spustu oleju ? Znalazłem że filtr oleju w moim LEHu trzeba dokręcić z siłą 15Nm. Chciałbym sam to zrobić więc potrzebuję profesjonalnej odpowiedzi od was :)
P.S. Nie mogę znaleźć śruby magnetycznej do miski olejowej - możecie podrzucić link
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#13 Post autor: ryba1 »

szymonOPC pisze:Znalazłem że filtr oleju w moim LEHu trzeba dokręcić z siłą 15Nm.
Filtr oleju dokręcasz ręką.Jak za mocno dokręcić potem go nie odkręcisz tak go przyssa.Stara zasada
tomek evo

#14 Post autor: tomek evo »

Wojti pisze:Ja stosuje od kilku lat Millersa i jak na razie jestem zadowolony.. :piwo:
Bo to bardzo dobre oleje. Który konkretnie lejesz?
Sumik pisze:Ja przed remontem jezdzilem na Liquy 10w60 i myslalem nad Millersem o takich samych parametrach.
Jak piszesz. Po zainwestowaniu kupy kasy w remont nie ma co szczedzic na oliwie.
U siebie mam zegary cisnienia i temp. oleju. Jak dotre maszyne to zobaczymy czy olej VR1 traci wlasciwosci podczas powaznej jazdy czy nie. Jak spuchnie to wleje cos lepszego :)
Z lepkością 10W60 bym nie przesadzał- zwłaszcza na zimę. Lepsze będzie 5W50 albo 5W40. Jak będziesz chciał kupić olej to się odezwij dobierzemy coś dobrego w dobrej cenie i masz na miejscu. :)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, 09:56 przez tomek evo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#15 Post autor: Sumik »

tomek evo, Nie ma problemu. Odezwe sie.

szymonOPC, Co do filtra to tak jak Ryba pisze, smarujeszcz uszczelke olejem i dokresacz reka z wyczuciem, bo jak przegniesz to potem sie nameczysz zeby go odkrecic

Co do korka to kup jakis tam M14x1,5.
Taki alu,
http://allegro.pl/magnetyczny-korek-ole ... 65538.html
Lub zwykly (ja taki zakupilem)
http://allegro.pl/sruba-spustu-oleju-ma ... 22713.html

:piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”