Jak macie zamontowane chlapacze

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Besiek

Chlapacze

#1 Post autor: Besiek »

Kochani forumowicze zwracam się do Was z prośbą o radę dotyczącą chlapaczy. Chcę założyć chlapacze żeby Zofia się nie brudziła i w celu ochrony lakieru. Co byście mi doradzili lub odradzili. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#2 Post autor: opelmen »

Osobiście zakładałem (i uważam, że warto) chlapacze na przód, aby uchronić nieco lakier na drzwiach i progach. Tył sobie podarowałem i nie zauważyłem takiej potrzeby...
Jestem zdania, że warto dołożyć do oryginalnych (fajnie pasują). ~100zł za przód i tyleż samo za tył.
Obrazek
Obrazek

Skasowany użytkownik 323

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Ja mam na przodzie chlapacze oryginał. Jedyny problem jaki powstał to łuszczenie się lakieru pod nimi i obok. Ale mam Zośkę z 2002 roku i one są od początku i się wytarł lakier. Teraz będę te małe elementy malował. Generalnie warto.

Besiek

#4 Post autor: Besiek »

A jak one są montowane? I jeszcze jedno, jak jest z krawężnikami? Jak wiadomo Zosie lubią hokejem zahaczyć tu i uwdzie, a jak z chlapaczami?

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Oznaczenie silnika: Z18XER
#5 Post autor: opelmen »

Besiek pisze:A jak one są montowane?
W zestawie są bodajże po 3 kołki plastikowe, które wciska się po nawierceniu otworów
I jeszcze jedno, jak jest z krawężnikami? Jak wiadomo Zosie lubią hokejem zahaczyć tu i uwdzie, a jak z chlapaczami?
Nie zdarzyło mi się jeszcze zahaczyć i urwać, siedzą jak trzeba. One nie są aż takie długie, żeby dojechać kołem do wysokiego krawężnika, ale uważać i pamiętać o nich trzeba bo inaczej następna stówa wyjęta... :/
Obrazek
Obrazek

Besiek

#6 Post autor: Besiek »

Serdeczne dzięki chłopaki, rozwialiście moje wątpliwości. Zakupię sobie oryginały, przed chwilą zerknąłem na allegro i przeraziłem się tymi śrubkami którymi trzeba kaleczyć samochód żeby założyć zamienniki, a dostępne są też oryginały i tam rzeczywiście są ładne plastikowe kołki. A z ceną niestety trzeba się pogodzić :cry:

sQcha

#7 Post autor: sQcha »

Witam, w związku z tym że jakiś !@#$%^&* ukradł mi przednie chlapacze, zakupiłem właśnie nowy komplet od kolegi marwisn.

Moje pytanie brzmi następującą: jak macie zamontowane chlapacze? Na fabryczne plastikowe 'grzybki' czy macie może wkręcone jakoś na śruby?

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: guma75 »

sQcha ja jam na zaczepy tak że lekko je moge sciagnac - i tak kupiłem .mysle ze to oryginalnie tak były zamocowane :)
GUMA75

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: darek_s »

Ja mialem na same grzybki ale jakos slabo sie trzymalo przykrecilem wkretami do blachy oczywiscie do nadkola nie do blotnika i teraz trzyma super.

sQcha

#10 Post autor: sQcha »

Właśnie myślę o tym, żeby założyć takie blaszki co się zakłada na plastik i do tego wkręty. Myślałem, że ktoś już tak ma i szukam potwierdzenia dla trafności mojego planu.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#11 Post autor: dzarko »

I jak z tą sprawą? Kupiłem chlapacze i o ile tył trzyma jak trzeba, to przód ma ochotę odpaść nawet od czyszczenia z nadmiaru śniegu. Zastanawiam się nad zdjęciem do wiosny, albo innym montażem. Myślałem nad kołkami rozporowymi fi 6 w miejsce kołków plastikowych....
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

sQcha

#12 Post autor: sQcha »

Ja zamontowałem na kołki, ale nie oplowskie z gładkim klinem, tylko takie z fałdowanym klinem. Kupiłem rozmiar większe od oryginalnych i wbiłem kliny młotkiem, jak na razie jest OK.

Giftek
Świeżak
Imię: Darek
Auto: Zafira A 2.0 DTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#13 Post autor: Giftek »

Witam. Powiedzcie proszę jak Wam się sprawdzają po zamontowaniu. Czy w kwestii brudzenia występuje wyraźna poprawa? Ja mam założone opony 205/55 R16 i może to jest przyczyna dość mocnego brudzenia? Pozdrawiam
Świeżak? Stary Obserwator :)

sQcha

#14 Post autor: sQcha »

Ja miałem oryginalnie założony komplet chlapaczy i dopiero jak mi przednie zwinęli, to zobaczyłem ile one dają. Auto zaczęło brudzić się o wiele bardziej - błoto miałem nawet na lusterkach, co przy założonych chlapaczach nie miało miejsca.

Giftek
Świeżak
Imię: Darek
Auto: Zafira A 2.0 DTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#15 Post autor: Giftek »

Dzięki. Już zamawiam, zwłaszcza że cena na allegro nie jest jakaś wygórowana
Świeżak? Stary Obserwator :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”