[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wczoraj udało się zorganizować mikroSPOTa OPC
Wpadłęm do kumpla dostarczyć mu lifty maski.
Mówiłem mu żeby w końcu się ogarnął i założył garaż, ale jak odczyta tego posta ( bo często zagląda ) to mam nadzieję że się ujawni Pozdro dla Gruszy
Poza tym zośka dalej się przemieszcza i nabija kilometry.
Na zbiorniku od poprzedniego tankowania zrobiłem już 417.7 km:
I w sumie więcej nie zrobię bo Zośka stwierdziła że dalej nie pojedzie I jakby nigdy nic stanęła na środku skrzyżowania... Nie ma to jak samemu pchać ponad 1700 kg .
Jestem na nią zły bo skłamała i pokazała, że teoretycznie ma jeszcze w sobie co najmniej 3,5l paliwa (ostatnio zatankowałem 57l a zbiornik nie był pusty), no i brakło...
Wiem że nie jeździ się do końca ale właśnie jechałem zatankować i do stacji brakowało mi jakieś 2 km...
Z prostej kalkulacji wynika że spalanie wynosi (57/417,7)*100= 13,65l/100km co odbiega od tego co pokazuje komputer
Szybka akcja ratownicza przy użyciu Żonowozu i znowu jesteśmy mobilni
Od uruchomienia silnika wygląda to tak :
Troszkę już nakręcone od złożenia silnika, ale nie ma się co sugerować spalaniem z komputera... Jest dużo wyższe
Tak poza tym wszystko ok i zero błędów. No w sumie poza jednym małym mankamentem :myśli:
Małym, brązowym, gów...anym uszczelniaczem wału od strony skrzyni, który puścił bo widać że zaczyna się pocić między skrzynią a silnikiem. Prawdopodobnie był z jakiejś zje...nej partii bo taki sam założyłem u kumpla w AH OPC i ma to samo
Zawsze montowałem Erlinga i nie było problemu, a teraz uparłem się że wszystkie uszczelki mają być z Reinza, no i teraz mam. 2 auta na wyjęcie skrzyni
Cóż, trzeba będzie kupić kilka i to ogarnąć
Tak poza tym wszystko gra
Aha i jeszcze jedno
Dosłownie przed chwilą dotarła paczka :>
Kolejna nagroda w konkursie "Pocztówka z Wakacji 2017"
Teraz dopiero będę mógł godnie reprezentować Klub
Jeszcze raz dziękuję wszystkim organizatorom
Wpadłęm do kumpla dostarczyć mu lifty maski.
Mówiłem mu żeby w końcu się ogarnął i założył garaż, ale jak odczyta tego posta ( bo często zagląda ) to mam nadzieję że się ujawni Pozdro dla Gruszy
Poza tym zośka dalej się przemieszcza i nabija kilometry.
Na zbiorniku od poprzedniego tankowania zrobiłem już 417.7 km:
I w sumie więcej nie zrobię bo Zośka stwierdziła że dalej nie pojedzie I jakby nigdy nic stanęła na środku skrzyżowania... Nie ma to jak samemu pchać ponad 1700 kg .
Jestem na nią zły bo skłamała i pokazała, że teoretycznie ma jeszcze w sobie co najmniej 3,5l paliwa (ostatnio zatankowałem 57l a zbiornik nie był pusty), no i brakło...
Wiem że nie jeździ się do końca ale właśnie jechałem zatankować i do stacji brakowało mi jakieś 2 km...
Z prostej kalkulacji wynika że spalanie wynosi (57/417,7)*100= 13,65l/100km co odbiega od tego co pokazuje komputer
Szybka akcja ratownicza przy użyciu Żonowozu i znowu jesteśmy mobilni
Od uruchomienia silnika wygląda to tak :
Troszkę już nakręcone od złożenia silnika, ale nie ma się co sugerować spalaniem z komputera... Jest dużo wyższe
Tak poza tym wszystko ok i zero błędów. No w sumie poza jednym małym mankamentem :myśli:
Małym, brązowym, gów...anym uszczelniaczem wału od strony skrzyni, który puścił bo widać że zaczyna się pocić między skrzynią a silnikiem. Prawdopodobnie był z jakiejś zje...nej partii bo taki sam założyłem u kumpla w AH OPC i ma to samo
Zawsze montowałem Erlinga i nie było problemu, a teraz uparłem się że wszystkie uszczelki mają być z Reinza, no i teraz mam. 2 auta na wyjęcie skrzyni
Cóż, trzeba będzie kupić kilka i to ogarnąć
Tak poza tym wszystko gra
Aha i jeszcze jedno
Dosłownie przed chwilą dotarła paczka :>
Kolejna nagroda w konkursie "Pocztówka z Wakacji 2017"
Teraz dopiero będę mógł godnie reprezentować Klub
Jeszcze raz dziękuję wszystkim organizatorom
- michał0987
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20let
- Kontakt:
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam ponownie.
Co by tu napisać skoro nic takiego się nie dzieje
Troszkę wyrwane z kontekstu, ale jest tak jak Wojti Pisze:
Hmmm... Udało się dotrzeć Zośkę, ale nawet nie ma czasu żeby zmienić oliwe... Nawet jeszcze nie zakupiłem potrzebnych gratów. Może podziałam coś w przyszłym tygodniu Może...
A tu do roboty jeszcze ten nieszczęśliwy uszczelniacz i tuleje na belce
Kiedy, ja się pytam
Poza tym to z wiadomości jedna zła: złapałem kapcia...
Nie wiem kiedy i gdzie ale nie wiedziałem, jechałem kawałek i uszkodziłem oponę.
Po naprawie, da się jeździć i w środku wszystko jest całe ale estetycznie wygląda to strasznie Prawie nowa opona do wyrzucenia...
Jednak był to impuls do kolejnego działania które odkładałem od dłuższego czasu.
Szybko odszukałem jednego z naszych, z którym kiedyś pisałem i udało się ogarnąć kolejny element wyposażenia
Podziękowania dla kolegi Barman999 za udaną transakcję
W moje ręce wpadł ori zestaw TPMS
Dzięki niemu sytuacja z brakiem powietrza już się nie powtórzy
Brakuje mi tylko podstawki pod moduł, nr 8:
Ale już jedzie do mnie z Niemiec, razem z gratami Wampira
Tak więc już prawie jest MAX wypas
Brakuje KeyLess ale to raczej odpuszczam (po ostatnim dokumencie w TV odnośnie kradzieży aut z KeyLess ),
Webasto, ciekawe czy da się to dołożyć :myśli:
No i panoramy, ale w OPC chyba nie było.
No chyba że jest jeszcze coś o czym nie wiem co dało się dołożyć lub co było dostępne?
To chyba tyle na chwile obecną.
Ciąg dalszy nastąpi
Co by tu napisać skoro nic takiego się nie dzieje
Troszkę wyrwane z kontekstu, ale jest tak jak Wojti Pisze:
2 dzieci, praca na zmiany i to czasami po naście, dom, rodzina... Jest co robić. Praktycznie nie ma czasu na posiedzenia w garażuWojti pisze:Marcin ma za dużo na głowie
Hmmm... Udało się dotrzeć Zośkę, ale nawet nie ma czasu żeby zmienić oliwe... Nawet jeszcze nie zakupiłem potrzebnych gratów. Może podziałam coś w przyszłym tygodniu Może...
A tu do roboty jeszcze ten nieszczęśliwy uszczelniacz i tuleje na belce
Kiedy, ja się pytam
Poza tym to z wiadomości jedna zła: złapałem kapcia...
Nie wiem kiedy i gdzie ale nie wiedziałem, jechałem kawałek i uszkodziłem oponę.
Po naprawie, da się jeździć i w środku wszystko jest całe ale estetycznie wygląda to strasznie Prawie nowa opona do wyrzucenia...
Jednak był to impuls do kolejnego działania które odkładałem od dłuższego czasu.
Szybko odszukałem jednego z naszych, z którym kiedyś pisałem i udało się ogarnąć kolejny element wyposażenia
Podziękowania dla kolegi Barman999 za udaną transakcję
W moje ręce wpadł ori zestaw TPMS
Dzięki niemu sytuacja z brakiem powietrza już się nie powtórzy
Brakuje mi tylko podstawki pod moduł, nr 8:
Ale już jedzie do mnie z Niemiec, razem z gratami Wampira
Tak więc już prawie jest MAX wypas
Brakuje KeyLess ale to raczej odpuszczam (po ostatnim dokumencie w TV odnośnie kradzieży aut z KeyLess ),
Webasto, ciekawe czy da się to dołożyć :myśli:
No i panoramy, ale w OPC chyba nie było.
No chyba że jest jeszcze coś o czym nie wiem co dało się dołożyć lub co było dostępne?
To chyba tyle na chwile obecną.
Ciąg dalszy nastąpi
Ostatnio zmieniony 08 lis 2017, 11:04 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Sumik dzieje się coś z Zośka? Jakiś zimowy setup czy co kolwiek? Zalatwiles sprawę z opona?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
nie przesadzajmy, mogę sprzedać za 700zł a montaż banalnie prosty
nie wygląda na taką po bieżniku (prawie nowa)
Ostatnio zmieniony 08 gru 2017, 16:52 przez KIT GTO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może Ty Sumik będziesz się orientował bo w temacie nie uzyskałem odpowiedzi.
Czy system tpms taki jak jest wyżej (chodzi o centralę bardziej) ma te czujniki zaprogramowane? Można mieć np. 8 i czy da się je przyuczyć przyciskiem na konsoli? Chcę na lato kupić 4 nowe używane czujniki tylko nie wiem czy będą działać z moją centralką jak już mam 4 zapamiętane?
Czy system tpms taki jak jest wyżej (chodzi o centralę bardziej) ma te czujniki zaprogramowane? Można mieć np. 8 i czy da się je przyuczyć przyciskiem na konsoli? Chcę na lato kupić 4 nowe używane czujniki tylko nie wiem czy będą działać z moją centralką jak już mam 4 zapamiętane?