chwilowe dławienie silnika przy ok 2000 obr/min

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ocean
Debiutant
Imię: Ocean
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: B14NET

chwilowe dławienie silnika przy ok 2000 obr/min

#1 Post autor: ocean »

Szukałem tego problemu na forum, ale nie mogę niczego dopasować do mojej sytuacji. Otóż przy przyspieszaniu, po osiągnięciu ok 2000 obr/min następuje chwilowe przydławienie, po czym płynne szarpniecie do przodu (efekt kangura?). Dla posiadaczy automatów: wrażenie jakby następowała zmiana biegu na wyższy. To dławienie występuje tylko raz w czasie całego cyklu przyspieszania, najcześciej na 2 lub 3 biegu i niezależnie od teperatury silnika. Chyba w momencie załączania turbiny, ale nie jestem pewien. Mechanik zrobił komputerową diagnostyke, ale niczego nie wykrył. Wypalanie stacjonarne DPF-u też niczego nie zmieniło. Sławna listwa sterująca klapami wirowymi oczywiście leżała na kolektorze, więc ją całkiem wyjąłem. Same klapy nie są zatarte, obracaja sie swobodnie. Ostatnio pojawił sie błąd 0380, ale on chyba nie ma na to wpływu. Może ktos miał ten problem? O co tu chodzi?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

Ja bym posprawdzał wszelkie połączenia węży itp. oraz EGR.

I jednak postarał się o sprawne klpau wirowe bo to że się ruszają to nic, one muszą być przestawiane, wiec proponowałbym jesdnak z nimi sie rozprawić (temat na forum skuteczna metoda opatentowana przez jabolkg) bo one jednak powinne działać. Samo wyjęcie listwy nie pomoże zbytnio....

Gdy nawet to nie pomoze proponowałbym popatrzeć w soft czy przypadkiem nie jest jakiś dziwny....

A błąd dotyczy świeczek żarowych ;)

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Wyczyść czujnik ciśnienia doładowania turbiny,który jest w kolektorze ssącym.Mechanik sprawdzał dawki paliwa techem na poszczególnych wtryskach?

hatson

#4 Post autor: hatson »

Slabo troche szukales bo ja kilka postow nizej opisuje dokladnie ten sam problem, ktory wystepuje u mnie. Tyle, ze u mnie nie wyswietla zadnych bledow. Ty pisales o efekcie automatu, ja pamietam, ze kiedys w starszych autach tak sie odczuwalo turbo dziure.

rafalle

#5 Post autor: rafalle »

u mnie takie objawy były początkiem końca EGR'a
po wymianie na nowy dławienia brak

ocean
Debiutant
Imię: Ocean
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: B14NET

#6 Post autor: ocean »

Sprawdzałem różne węże w poszukiwaniu nieszczelności, ale niczego nie znalazłem, poza śladami oleju na połączeniu węża z króćcem metalowym silnika. Poniżej podaje linki do zdjęć. Miejsce wycieku oleju zaznaczyłem czerwoną obwódką. Czy ta nieszczelność może miec wpływ na opisywane przeze mnie dławienie silnika. do czego służy ten wąż? Czy przejmować sie tym wyciekiem?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ae ... 3cb51.html[/img] Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”