Niestety wysłużony silnik 1,8 sprawia coraz więcej problemów - słabo z mocą (zakładam, ze to silnik ale kto wie...) i wciąga olej że hoho (część wycieka po bloku w komorze). Samochód od przeciętnego handlarza więc po podłączeniu OP COMa wyszło, że zamiast 180k km ma już 280 k km
- remont kapitalny - wstępny koszt to ok 6k pln i będzie jak nowy
- wymiana silnika na coś używanego - trochę ponad połowa kwoty ale nie wiadomo w jakim stanie ten nowy silnik
Skłaniam się do tej 2 opcji bo może i po kapitalce silnik będzie latał ale nie wiadomo co z resztą. Już teraz prawdopodobnie czeka mnie wymiana piasty bo chyba zdechł czujnik ABS (to jak sam raz nie jest skomplikowane i drogie) ale coś puka w kole i nie jest to zawieszenie- wstępna diagnoza to regeneracja maglownicy. Tak wiec co z tego jak serce będzie jak nowe skoro reszta może się sypać
Czyli opcja wymiany i tutaj kilka pytań bo może ktoś już to robił. Słyszałem o firmach które oferują wymianę wraz z silnikiem i dają gwarancję. Znalazłem nawet ogłoszenie ale z woj. Sląskiego więc od rodzinnej Warszawy dość daleko - może znacie coś podobnego w woj. Mazowieckim?
Jeżeli chodzi o używkę to myślałem o allegro i czymś z środkowej półki - ok 1500 za jednostkę. Tutaj pytanie, bawić się w poszukiwanie takiej w samochodzie i oględziny z mechanikiem czy bez rozbierania to i tak loteria? Pewnym plusem kupienia silnika odzielnie jest to, że przed wymianą można spokojnie obejrzeć i poszukać okazyjnych części na podstawowy remont jak będzie trzeba coś robić.