Kierunkowskazy - jedno mrugnięcie
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kierunkowskazy - jedno mrugnięcie
Witam,
jestem posiadaczem Zafiry B od kilku dni i chyba mam mały problem z kierunkowskazami. Do oplowskiego wynalazku dość szybko się przyzwyczaiłem ale zauważyłem dziwne zachowanie. W 95% działa normalnie czyli przy lekkim przełączeniu 3 mrugnięcia, przy pełnym mruganie aż do powrotu kierownicy. Ale co jakiś czas zdarza się, że przy próbie włączenie długiego mrugania kierunki mrugną tylko raz. Czy to jakaś typowa usterka? Jakiś przekaźnik się szykuje do wymiany? Ktoś spotkał się już z czymś takim?
jestem posiadaczem Zafiry B od kilku dni i chyba mam mały problem z kierunkowskazami. Do oplowskiego wynalazku dość szybko się przyzwyczaiłem ale zauważyłem dziwne zachowanie. W 95% działa normalnie czyli przy lekkim przełączeniu 3 mrugnięcia, przy pełnym mruganie aż do powrotu kierownicy. Ale co jakiś czas zdarza się, że przy próbie włączenie długiego mrugania kierunki mrugną tylko raz. Czy to jakaś typowa usterka? Jakiś przekaźnik się szykuje do wymiany? Ktoś spotkał się już z czymś takim?
-
- Świeżak
Jak się tak zastanowię to chyba faktycznie dzieje się to głównie przy zimnym samochodzie i przy skręcie w lewo.
Jest to dla mnie o tyle upierdliwe, że rano odwożę dzieciaka do dziadków i mam kilka zakrętów w lewo
Spotkał się ktoś może ze sposobem jak to naprawić?
Czy jedyny sposób to się przyzwyczaić?
Jest to dla mnie o tyle upierdliwe, że rano odwożę dzieciaka do dziadków i mam kilka zakrętów w lewo
Spotkał się ktoś może ze sposobem jak to naprawić?
Czy jedyny sposób to się przyzwyczaić?
Mam identycznie przy mrozie i zimnym wnętrzu auta lewy mrugnie raz i tyle. A że mam walnięty termostat więc autko zanim dojadę do pracy rozgrzać się nie zdąży, ale wczoraj po dłuższej trasie wszystko działało ok więc myślałem że się naprawiło . Ciekawe wie ktoś jak to naprawić, czy po prostu musi tak być
-
- Świeżak
Nie dawno wymieniałem oświetlenie zegarów na ledowe, czy może mieć to wpływ na szybkie, nie regularne miganie kierunkowskazów (prawe, lewe)? Mam to najczęściej po zapaleniu auta później z czasem przestanie i migają klasycznie. Za dużo prądu dostają z obwodu czy jak? Same kontrolki od kierunkowskazów zostały ledowe jak były na płytce (kicie) zegarów.
Mam Zafirę z 2008, ale dopiero od tej zimy pojawil sie opisany wyżej problem z nie migającym ciągle kierunkowskazem, gdy jest zimno (mruga tylko trzy razy). Czasami pojawia się to, gdy jest ciepło. Mogę z tym żyć, ale za tydzień mam przeglad techniczny i obawiam się, czy się nie przyczepią. Czy komuś udało się to naprawić?
Z góry dzięki za pomoc!
Rafał
Z góry dzięki za pomoc!
Rafał
- Martinezku
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XE
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
W przełączniku na kolumnie masz 2 pozycje kierunkowskazu. Na 1 mruga 3 razy a na 2 mruga ciągle. Możliwe że gdzieś coś nie łączy lub mikrostyk jest uszkodzony i nie jesteś w stanie załączyć tej 2 pozycji. Spróbuj mocniej docisnąć manetkę czy do góry czy na dół to zależy od tego czy lewy czy prawy i zobacz czy zadziała.
- Martinezku
- Świeżak
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XE
- Bywalec
- Auto: Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Te moduły CIM to jakaś porażka opla, sypie się to ciągle. Gdzieś na rosyjskim forum wyczytałem, że większość przypadków to wina styków.
https://www.dropbox.com/sh/fq0yg34998ijccg/AABDUkGt80k6N7A5EyfhirhCa?dl=0&lst=&preview=CIM+-+instrukcja+demonta%C5%BCu+i+lutowania.pdf
https://www.dropbox.com/sh/fq0yg34998ijccg/AABDUkGt80k6N7A5EyfhirhCa?dl=0&lst=&preview=CIM+-+instrukcja+demonta%C5%BCu+i+lutowania.pdf