Wymiana cewki w sprężarce klimatyzacji
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
U mnie cewka padła bo sprężarka "puszczała czynnik na ośce" (słowa magika od klimy). Teraz mam sprężarkę w piwnicy i nie wiem co z nią zrobić ? Wyciek czynnika był skromny 4 miesiące 50g ale wystarczyło do ubicia cewki, nie była jakoś mega w oleju, rozpoznane dzięki barwnikowi UV. Magik od klimy stwierdził że to właśnie przez barwnik "może być", mówił że tylko lamusy co się nie znają to pakują do układu a on ma inne sztuczki .
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, 21:10 przez Kowal1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ciekawe jakie...
Wszyscy robią na kontraście. Ktoś to po coś kiedyś wymyślił. Ale zawsze znajdzie się jakiś pesymista co zrobił by to drutem. I to jest chyba ta jego metoda
Wszyscy robią na kontraście. Ktoś to po coś kiedyś wymyślił. Ale zawsze znajdzie się jakiś pesymista co zrobił by to drutem. I to jest chyba ta jego metoda
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, 22:48 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- clhseba
- Przeglądacz
- Imię: Sebastian
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20...
Właśnie popsułeś mi humorFlora pisze:Żeby trochę popsuć Wam humory dodam, że cewki nie psują się bez powodu. U mnie bezpiecznik został wymieniony na mocniejszy (wytrzymujący większy prąd) o wyższej temperaturze granicznej i wytrzymał cały miesiąc. Okazało się, że chłodnica klimy była przytkana, co powodowało zwiększenie oporów w układzie i ślizganie się sprzęgła sprężarki, co z kolei dodatkowo nagrzewało cewkę (elektromagnes).
Zanim naprawicie/wymienicie cewkę warto poszukać przyczyny, ponieważ naprawa samej cewki to grosze, ale rozbiórka sprężarki to sporo pracy.
nie wiem dlaczego cewka jest padnięta ( o i le jest )
takiego juz dziada kupiłem
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
clhseba, na 99% to cewka. Tak się składa że ostatnio robiłem auta i jest zawsze cewka do roboty. W Twoim przypadku zapewne będzie też chłodnica do wymiany bo jest po prostu skorodowana i uszkodzona przez fabryczny cooler
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Po kupnie auta wiem, że było w nim wymienione
- sprężarka po regeneracji
- chłodnica klimy
- osuszacz
Robione to było pod koniec 2016 roku
W maju gdy odebrałem ZB to klima nie działała.
Szwagier od którego kupiłem auto umówił mnie z typem który mu robił cały układ.
Diagnoza gościa
Ciśnienie jest odpowiednie tylko nie startuje sprężarka.
Twierdził, że odkręciła czy poluzowała się jakaś śrubka od sprzęgła klimy.
Po dokręceniu wszystko było ok do połowy września. Klima latem przejechała ciągiem prawie tysiaka i ogólnie nigdy jej nie wyłączałem latem. Działała bardzo dobrze moim zdaniem. Wydaje mi się, że jak się uruchamiała to była bardzo głośna na wolnych obrotach silnika. Dawałem na 1000rpm i wszystko było ok.
We wrześniu wracaliśmy z ryb i po trasie zrobiło się gorąco. Odpalam klimę i działa. Koledzy mówią, że za zimno i wyłączam. Później już nie wystartowała.
Teraz jadąc jakoś z 3tyg temu parowały mi szyby bo padał ostry deszcz, włączam i działa normalnie. Wyłączam i ponownie włączam i nie działa.
Teraz kilka razy próbowałem jak jeździłem i lipa, nie działa.
Ktoś może mi powiedzieć co to za magiczna śrubka która się odkręca?
Mechanik mówił mi abym sprawdził ją jak olej będę wymieniał.
Olej mam w grudniu do wymiany i chciałbym wiedzieć czego mam szukać i czemu to się odkręca?
Czy to możliwe, że coś z cewką jest nie tak?
Po kupnie auta wiem, że było w nim wymienione
- sprężarka po regeneracji
- chłodnica klimy
- osuszacz
Robione to było pod koniec 2016 roku
W maju gdy odebrałem ZB to klima nie działała.
Szwagier od którego kupiłem auto umówił mnie z typem który mu robił cały układ.
Diagnoza gościa
Ciśnienie jest odpowiednie tylko nie startuje sprężarka.
Twierdził, że odkręciła czy poluzowała się jakaś śrubka od sprzęgła klimy.
Po dokręceniu wszystko było ok do połowy września. Klima latem przejechała ciągiem prawie tysiaka i ogólnie nigdy jej nie wyłączałem latem. Działała bardzo dobrze moim zdaniem. Wydaje mi się, że jak się uruchamiała to była bardzo głośna na wolnych obrotach silnika. Dawałem na 1000rpm i wszystko było ok.
We wrześniu wracaliśmy z ryb i po trasie zrobiło się gorąco. Odpalam klimę i działa. Koledzy mówią, że za zimno i wyłączam. Później już nie wystartowała.
Teraz jadąc jakoś z 3tyg temu parowały mi szyby bo padał ostry deszcz, włączam i działa normalnie. Wyłączam i ponownie włączam i nie działa.
Teraz kilka razy próbowałem jak jeździłem i lipa, nie działa.
Ktoś może mi powiedzieć co to za magiczna śrubka która się odkręca?
Mechanik mówił mi abym sprawdził ją jak olej będę wymieniał.
Olej mam w grudniu do wymiany i chciałbym wiedzieć czego mam szukać i czemu to się odkręca?
Czy to możliwe, że coś z cewką jest nie tak?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 22:34 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
Myślę że tak. Ale polecam dać to fachowcowi jak za bardzo nie wiesz o co chodziclhseba pisze:jest szansa ze sam dam rade wymienić tą cewkę ?
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wadliwe działanie sprężarki układu klimatyzacji
Pomoc diagnostyczna
do procedury by się przydał interfejs diagnostyczny
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis0211/pl/documents_2010/Cruze/SM-T/92168777.pl.html
Pomoc diagnostyczna
do procedury by się przydał interfejs diagnostyczny
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis0211/pl/documents_2010/Cruze/SM-T/92168777.pl.html
- ryba1
- Zafiromaniak
palibrzuch pisze:Ktoś może mi powiedzieć co to za magiczna śrubka która się odkręca?
Generalnie ta śrubka nie powinna się odkręcać. Z reguły jest trochę zapieczona,przynajmniej we wszystkich przypadkach co ja robiłem. Ta śrubka jest centralnie na środku koła sprężarkipalibrzuch pisze:Nikt nic nie podpowie z magiczną śrubką?