Auta z czujnikiem oświetlenia a wyłączanie świateł

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
franki

#16 Post autor: franki »

Michał1975 pisze: . Na dziennych kiedy jest włączony automat wycieraczek jeżeli wykonają one odpowiednią ilość ruchów wówczas włączają się światła mijania ale bez automatu świateł.
To jak Ci się przełączają światła z dziennych na mijania jak nie masz włączonego automatu świateł?
Skasowany użytkownik 12613

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Chodziło mi o to że włączają się tylko światła mijania (na desce zapala się tylko kontrolka od świateł) nie włącza się automat świateł (nie zapala się kontrolka od włączonej funkcji automatycznych świateł).

#18 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Sorry. Źle napisałem. Zapomniałem, że ja mam jeszcze automat do drogowych i to o to mi chodziło.
franki

#19 Post autor: franki »

Aaa , masz na myśli kontrolkę od automatycznego włączania świateł długich (taki reflektorek z literką A)? No to u mnie też to jest.. Tyle że jak mam go uruchomionego to zawsze jak przełącza się z dziennych na mijania to ta kontrolka z literką A też się zapala..
To że nie zapala się podczas deszczu to zrozumiałe - chodzi raczej o poprawe widoczności auta... Tyle że jak napisałem u mnie nie przełącza się na mijania podczas deszczu...

Ale spróbuję jeszcze włączyć automat długich i wtedy spóbować wyłączyć światła ..
franki

#20 Post autor: franki »

Jeszcze jedno - światła u Ciebie podczas deszczu przełaczają się z dziennych na mijania jak masz wycieraczki w automacie czy jak sam kilkakrotnie włączysz wycieraczki?

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Na pewno przełączają się jak wycieraczki są w automacie ale nie kojarzę jak to jest jak sam je kilka razy włącze. Będę musiał to sprawdzić.
franki

#22 Post autor: franki »

No to u mnie jak wycieraczki były w automacie to nie przełączyło mi na mijania...
A mniej więcej po ilu machnięciach wycieraczek włączyło Ci mijania? 5, 15, 30...

#23 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Nigdy nie liczyłem ale chyba maksymalnie kilkanaście razy. Na pewno nie więcej niż 15. Przy czym wydaje mi się że jest tu brany również pod uwagę parametr czasu tzn. jaka jest przerwa między kolejnym włączeniem wycieraczek. Jeżeli włączają się często to światła włączają się bardzo szybko.
franki

#24 Post autor: franki »

W weekend jak myłem to sprawdziłem - zapaliłem auto, włączyłem czujnik deszczu i zacząłem polewac przednia szybę. po chwili przełączyły sie dzienne na mijania :piwo:
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#25 Post autor: Zdenek2007 »

Myślałem że włączenie świateł poprzez ruch wycieraczek działa tylko w Zośkach C, a tu niespodzianka :shock: w mojej Zośce po dziesięciu machnięciach ramion światła się włączyły. :piwo:
GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
#26 Post autor: GRYGA4 »

Jak uruchomic automatyczne zapalanie swiatel DLUGICH? Wczesniej dzialalo a teraz nie. Mozna to jakos wlaczac wylaczac jest jakis sposob ??
franki

#27 Post autor: franki »

Z instrukcji :
Funkcja doświetlania światłami drogowymi jest włączana poprzez dwukrotne popchnięcie dźwigni kierunkowskazów przy prędkości powyżej 40 km/h.
Zielona kontrolka (symbol świateł z literką A) świeci w sposób ciągły, gdy układ doświetlający jest włączony; niebieska kontrolka świateł długich świeci, gdy włączone są światła drogowe
GRYGA4
Bywalec
#28 Post autor: GRYGA4 »

Od siebie 2x?
franki

#29 Post autor: franki »

Popchnięcie czyli od siebie :)

Tu masz instrukcje
Ostatnio zmieniony 03 lis 2017, 18:13 przez franki, łącznie zmieniany 1 raz.
GRYGA4
Bywalec
#30 Post autor: GRYGA4 »

:) bylo by ciezko pchac do siebie :lol: . Ok sprobuje. Dzieki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”