ZB 1.8 - Silnik pracuje jak diesel

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
coldmedik

#46 Post autor: coldmedik »

kysiu241 pisze:Robiłeś plukanke czyli olej też zmieniales jakiego użyłeś bo mi to wygląda na szklanki i jaki przebieg ma auto.
olej VALVOLINE SynPOWER Xtreme MST C3 5W-30 filtr knechta, przebieg 200 050

coldmedik

#47 Post autor: coldmedik »

Rafoooo pisze:A KZFR (koła zmiennych faz rozrządu) zmienione przy rozrządzie? ... bo z tego co mi wiadomo to te silniki takowe posiadają :mysli:
Kół nie ruszałem, tłuką się około dwóch sekund na zimnym, ale dźwięk zawsze cichł, a po płukance i wymianie oleju nawet wydaje mi się, że ten temat się poprawił

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#48 Post autor: Tunio999 »

waldi1976c pisze:Witam. Niedawno usłyszałem na parkingu podczas pracy silnika głośny klejnot, bardzo podobny do pracy diesla. Czy uległy awarii Zawody czy może to już kzfr. Czy ktoś miał podobny problem?
A błędy jakieś są w aucie??? Sprawdzałeś???
Ostatnio zmieniony 01 sie 2017, 22:08 przez Tunio999, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Skasowany użytkownik 9333

#49 Post autor: Skasowany użytkownik 9333 »

Właśnie nic nie pokazało. Jedynie co się pokazał o to inspekcja i noc wiecej

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#50 Post autor: Tunio999 »

Jak nie masz kabelka to sprawdź metodą hamulec-gaz, może coś wyskoczy...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Skasowany użytkownik 9333

#51 Post autor: Skasowany użytkownik 9333 »

Spróbuję. Zauważyłem też że przy wyższych obrotach klekot cichnie

Boro90
Świeżak
Model:

#52 Post autor: Boro90 »

Witam, jestem nowy na forum i posiadam swojego Opla Zafirę 1,8 140 km rok 2006 od miesiąca. Niestety długo się nie nacieszyłem samochodem ponieważ benzyna zaczęła pracować jak doesel. Ale zacznę od początku. Na trasie wężyk od zbiornika wyrównawczego płynu chłodzenia się poluzował( nie dokręcona obiemka info od mechanika) i po tym czasie zaczął pracować głośniej. Olej i rozrząd wymieniany przy 183 tys. km teraz ma 190 tys przejechane. Dodatkowo jeżeli odpali się go to przez chwilę pali się kontrolka od oleju( dostanie wyższych obrotów to gaśnie) proszę o pomoc bo każdy mechanik to inna diagnoza.
Dawid

Skasowany użytkownik 6483

#53 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

A auto Ci się "zagotowało" ? Bo jesli powrót do zbiorniczka płynu się odłączył to cały płyn mógł wyciec i spowodować przegrzanie silnika i mogła paść uszczelka pod głowicą. Musisz soebie sprawdzić czy Ci płynu nie ubywa albo czy w zbiorniczku wyrównawczym nie masz tłustych plam pływających na powierzchni.

Morfi_pl
Bywalec
Imię: Marcin
Auto: Zafira B
Model: ZB
#54 Post autor: Morfi_pl »

Boro90 pisze:Witam, jestem nowy na forum i posiadam swojego Opla Zafirę 1,8 140 km rok 2006 od miesiąca. Niestety długo się nie nacieszyłem samochodem ponieważ benzyna zaczęła pracować jak doesel. Ale zacznę od początku. Na trasie wężyk od zbiornika wyrównawczego płynu chłodzenia się poluzował( nie dokręcona obiemka info od mechanika) i po tym czasie zaczął pracować głośniej. Olej i rozrząd wymieniany przy 183 tys. km teraz ma 190 tys przejechane. Dodatkowo jeżeli odpali się go to przez chwilę pali się kontrolka od oleju( dostanie wyższych obrotów to gaśnie) proszę o pomoc bo każdy mechanik to inna diagnoza.
na początek temat:
http://www.klubzafira.pl/showthread.php?tid=497

jak już będziesz miał odczytane to napisz co wyszło.
Na naszym Forum również jest temat, jak samemu sprawdzić błędy

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 07:50 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy

#55 Post autor: janekW67 »

Boro90 pisze:Witam, jestem nowy na forum i posiadam swojego Opla Zafirę 1,8 140 km rok 2006 od miesiąca. Niestety długo się nie nacieszyłem samochodem ponieważ benzyna zaczęła pracować jak doesel. Ale zacznę od początku. Na trasie wężyk od zbiornika wyrównawczego płynu chłodzenia się poluzował( nie dokręcona obiemka info od mechanika) i po tym czasie zaczął pracować głośniej. Olej i rozrząd wymieniany przy 183 tys. km teraz ma 190 tys przejechane. Dodatkowo jeżeli odpali się go to przez chwilę pali się kontrolka od oleju( dostanie wyższych obrotów to gaśnie) proszę o pomoc bo każdy mechanik to inna diagnoza.
Kontrolka oleju pali się na czerwono, czy na żółto?
Głośna praca silnika może być spowodowana uszkodzonymi panewkami.
Oczywiście!

Boro90
Świeżak
Model:

#56 Post autor: Boro90 »

Nie ukrywam że auto mogło się zagotować:) co do kontrolki to pali się na czerwono:( ostatni mechanik zasugerował koła rozrządu i powiem nie wiem co mam o tym myśleć:( nie wiem nie znam sie ale jeżeli uszczelka pod głowicą byłaby walnięta to olej by uciekał? U mnie jest w normie. Co do plam w zbiorniku wyrównawczym nie jestem w stanie powiedzieć ale myślę że mechanik powinien to sprawdzić.
Dawid

Morfi_pl
Bywalec
#57 Post autor: Morfi_pl »

Boro90 pisze:Nie ukrywam że auto mogło się zagotować:) co do kontrolki to pali się na czerwono:( ostatni mechanik zasugerował koła rozrządu i powiem nie wiem co mam o tym myśleć:( nie wiem nie znam sie ale jeżeli uszczelka pod głowicą byłaby walnięta to olej by uciekał? U mnie jest w normie. Co do plam w zbiorniku wyrównawczym nie jestem w stanie powiedzieć ale myślę że mechanik powinien to sprawdzić.
https://www.youtube.com/watch?v=SYbu5e28XZ4

tak jest u ciebie ?
co z kodami błędów ?

Boro90
Świeżak
Model:

#58 Post autor: Boro90 »

Kody błędów nic nie polazały( informacja od mechanika) co do pracy silnika jest podobne do tego na filmiku ale zdaża się sytuacja że silnik pracuje normalnie bez klekotania.
Dawid

Morfi_pl
Bywalec
#59 Post autor: Morfi_pl »

Boro90 pisze:Dodatkowo jeżeli odpali się go to przez chwilę pali się kontrolka od oleju( dostanie wyższych obrotów to gaśnie) proszę o pomoc bo każdy mechanik to inna diagnoza.
Poziom oleju masz w normie na bagnecie ?
Koła zmiennych faz rozrządu są zasilane olejem poprzez 2 elektrozawory (zawór wałka ssącego i zawór walka wydechowego).
Jeśli będzie coś nie tak z olejem to system może nie działać prawidłowo i te koła właśnie klekocą jak dizel.
Boro90 pisze:Kody błędów nic nie polazały( informacja od mechanika) co do pracy silnika jest podobne do tego na filmiku ale zdaża się sytuacja że silnik pracuje normalnie bez klekotania.
Kody nic nie pokazały to znaczy były ale mechanik nie wiedział co mówią czy ich nie było ?

Bo jeżeli koła zmiennych faz nie pracowałyby prawidłowo to komputer wykrył by to na podstawie czujnika położenia wałków i wywaliłby błąd, tak samo gdyby zawory sterujące nie pracowały prawidłowo.

odpal auto przejedź w się wokoło i sprawdź błędy sposobem z tematu:

http://www.klubzafira.pl/showthread.php?tid=497

i napisz czy wyszły same zera czy jednak jakieś kody były (najlepiej podczas sprawdzania nagraj liczniki telefonem bo kody pokazują się tylko chwilkę i jak jest ich dużo to nie zdążysz zapisywać)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 14:41 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.

Boro90
Świeżak
Model:

#60 Post autor: Boro90 »

Mechanik u którego teraz jest Zafcia mówi że skasował błędy pojeździł podpioł do komputera i nie wyskoczyły błędy związane z pracą silnika. Poprzednio jak był podłączony u innego mechanika to wyskoczył błąd &#8222; przesunięcie wałka rozrządu rząd1&#8221; coś takiego ale teraz nie wykazało tego błędu:/ olej sprawdzałem na bieżąco i jest ok.
Dawid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”