Kody błędów a praca silnika i spalanie

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Morfi_pl

Kody błędów a praca silnika i spalanie

#1 Post autor: Morfi_pl »

Kiedyś tam auto nie chciało odpalić i złapało błędy, odczekałem chwile, samochód odpalił i check się nie pojawił więc tak jeździłem.

Ostatnio zakupiłem interfejs diagnostyczny z Chin i wykasowałem sobie błędy, samochód przestał się dławić przy ruszaniu i zaczął mniej palić o kilka litrów na 100km.

Zaznaczam iż były to błędy zapisane w pamięci ale kontrolka check engine się nie świeciła.

Czy to możliwe że silnik pracował w trybie awaryjnym pomimo braku zapalonej kontrolki check engine ?

Dla porównania:
- ruszanie na zielonym świetle kiedys chwilowe spalanie dochodziło do 28L teraz do 19L
- chwilowe na trasie wynosiło około 11L teraz około 3 litry mniej
- wtedy łapał muła przy ruszaniu i mulił jak by przepustnica nie pracowała jak powinna a teraz jest wszystko super

Dla ciekawych błędy to:
Total number of fault codes: 5

P0014 - <Unknown DTC>
(63) - Not present

P0011 - Intake Camshaft Phasing Mechanics Range/Perfomance (Bank 1)
(61) - Not present

P0201 - Cylinder 1 Injector Circuit Low
(02) - Not present

P0204 - Cylinder 4 Injector Circuit Low
(02) - Not present

P0202 - Cylinder 2 Injector Circuit Low
(02) - Not present
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

Przeczytaj:
Tunio999 pisze:Witam i mnie dopadł ten problem :>

Na początku odgłos grzechotnika na biegu jałowym (bo tylko wtedy występował) mi się podobał ;)
Po pewnym czasie wywaliło mi błąd 001463 czyli (koła zębate sterowania zmiennymi fazami rozrządu). Dzwonię do swojego mechanika, który mówi, że w tych silnikach to częsta przypadłość. Koła zębate nie mają smarowania na wolnych obrotach, należy je wymienić choć można (przy tym jednym błędzie) jeździć i nic się nie stanie.

Zrobiłem trasę 600km od pojawienia się tego błędu i po powrocie pojawił się drugi błąd 001161 czyli (Mechanika fazowania wlotowego wałka rozrządu (rząd 1)) Telefon do mechanika i odpowiedź: należny jak najszybciej wymienić KZFR ponieważ dalsza jazda może wywalić katalizator i sondy lambda :>

Podłączyłem Zośkę pod kompa, wykasowałem błędy, przejechałem ok 10km, znowu podłączenie pod kompa i tylko jeden błąd: 001161 :/

Znowu kilka telefonów - tutaj duże podziękowania dla timi68 :piwo:
Okazuje się, że przed wymianą tych kół należy sprawdzić najpierw:
1. Ciśnienie oleju (bo te koła są sterowane ciśnieniem oleju)
2. Jeżeli złe to pompę oleju (przeczyścić lub wymienić)
3. Natomiast jeżeli dobre to sprawdzić zawór sterowania zmiennymi fazami rozrządu (przeczyścić lub wymienić)
4. Jeżeli od 1 do 3 wszystko dobre to należy wymienić te koła :>

Aby wymienić koła (wymiana prosta ale czasochłonna) należy mieć blokadę wałka rozrządu i tu u mnie lipa :evil: Na 20 mechaników ma tylko 2óch :>
Jestem na razie umówiony pod koniec następnego tygodnia na diagnozę i ewentualnie wymianę, i zobaczymy co wyjdzie :mysli:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4811
Morfi_pl

#3 Post autor: Morfi_pl »

chodziło mi dokładnie o odpowiedź na pytanie:

Czy to możliwe że silnik pracował w trybie awaryjnym pomimo braku zapalonej kontrolki check engine ?

W tej chwili silnik pracuje super, nie mam zastrzeżeń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”