[...]Sumik pisze:Flora, a Ty masz jakiegoś faworyta jeżeli chodzi o oświetlenie LED? Dość mocno siedzisz w tym temacie i też chyba stosowałeś coś takiego do siebie
Się rozpisałem na pół strony, ale postanowiłem dać sobie spokój. Składam sam, bo producenci robią tandetę, a dodatkowo sprzedawcy wciskają kit.
Jeżeli nie masz nic do porównania to tak właśnie będziesz odbierał to światło.rafant4011 pisze:Światło jest b. jasne białe - nie niebieskie.
Normalnie 6000K jest typową temperaturą barwową jaką mamy w słoneczny dzień, ale ze względu na budowę i zasadę działania białej diody emitującej światło, charakterystyka widmowa dla wariantu 6000K odbiega od naturalnej:
Daylight to światło słoneczne, cool white to 6000K, a warm white to 2700K. Dla 4000K charakterystyka jest pełniejsza i bez lokalnych szczytów, dlatego w przypadku źródeł diodowych barwa ta nazywana jest neutralną.
W przypadku porządnych źródeł, nie podaje się mocy (a już w szczególności odnoszonej do zwykłej żarówki), ale natężenie światła, temperaturę barwową i CRI, czyli indeks informujący o poprawnym oddawaniu barw. Dla diod neutralnych wskaźnik ten bez problemu osiąga 80%, a diody zimne to typowo 62%
[...]
Znów zacząłem płynąć, a chodzi o oświetlenie tablicy rejestracyjnej