Jaki silnik polecacie?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
krasnal-pl

#16 Post autor: krasnal-pl »

oki zawsze już wiem cos więcej :) takie radio w wersji exlusive daloby chyba rade choć to pikus przy silniku... :) nadal pozostaje glowny dylemat 1.4 T czy 1.8 a jeśli już rozwiaze ten problem zostaje kolejny :) automat czy manual bo widze ze i z tym sa komplikacje :) przyznam się od 8 lat jezdzilem moim c-maxem i nie spodziewałem się ze jeśli już powie mam dość to będzie to dopiero początek moich problemów :) wlasnie szukając nowego zaczely problemy :) pozdro chłopaki badzcie ze mna i pomocie choć trochę :)

EDIT

Heja Pany Moje kochane Zafirowe :)

Temat mój nadal nie rozwiązany i o ile mowi się zawsze ile glow tyle opinii to jednak jak tam się z wami trochę pogada to cos tam więcej się wie :) Moje podsumowanie na dzień dzisiejszy po tym co wyczytałem na forum to: 1.4 t jakos daje rade choć można by wywnioskować ze ta skrzynia 6 biegowa manualna cos tam nie do końca jest dobra :) drugie spostrzeżenie to kolega w uk posiada automat.....to mi nie grozi bo w necie znalazłem tylko jeden egzemplarz :( wiec jeśli już by padlo na 1.4 T musiałby być to manual... idzmy dalej.... wersja 1.8.... skrzynia 5 biegowa niby przestarzala technologia ale kto wie....nadal nie wiem o tym silniku zbyt wiele i czemu jest ich tak mało w Anglii... jeszcze jedno.... wcześniej dodałem link od konkretnego dilera który sprzedaje wersje 1.8 .... moglibyście zerknąć ?? cos podpowiedzieć....
poniżej link - >
http://www.classicautomobiles.co.uk/use ... 1484468533
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 06:05 przez krasnal-pl, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasz2008

#17 Post autor: lukasz2008 »

Bez jazdy testowej nic nie ruszysz z tematem
Nie w tym rzecz żebyś na sucho się nakręcal
Większość ludzi nie wyda takiej kwoty na auto co ma 5 biegów
I trudno im się dziwić...
Ja dopiero po jeździe testowej podjąłem decyzję i co dziennie banan :)
Dobrze podejdź do zakupu (jazda testowa i męska decyzja) a następne lata będziesz zadowolony

:piwo:
krasnal-pl

#18 Post autor: krasnal-pl »

Mówisz męska decyzja :) i taka chciałbym podjąć ale zawsze jest ale... trudno jest jeździć po całej Anglii i testować co maja.... niby wersja 1.8 jechałem wczoraj ale to były 2 mile po osiedlu wiec nawet nie zdarzyłem dobić do 5 biegu :) wiec trudno powiedzieć o niej cos więcej... koleś zachwalał ale boi si turbo wiec może dlatego co do automatów o których mówicie to widzę jest was dwóch jeden w Polandii drugi w Anglii... chcecie powiedzieć ze 1.4 T i to jeszcze w automacie podczas ruszania nie muli ?? zawsze jadać automatem miałem wrażenie ze zanim on załapie to trochę minie :) do tego czy taki automat nie pali więcej ?? a jeśli 1.4 T w manualu to już straszycie mnie jego awaryjna skrzynia :) powiem tak nawet jeśli będę cos testował to dopiero na weekend wiec jest jeszcze kilka dni i chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć zarówno automatach jak i manuałach... i mam nadzieje ze mi w tym pomożecie ... a kolega w Anglii jaka wersje posiada ?? exclusive czy sri ?? Aha zapomniałem dodać :) jeśli już jazda w mieście to mieszkam w Milton Keynes słynne miasto rond... rondo na rondzie zero krzyżówek bo to chyba tez ma znaczenie... I ostatnie w Uk na ta chwile szukając auta jest może z 15 aut w wersji 1.8 do kwoty której szukam, 7 w automacie 1.4 T i z 50 w wersji manualnej... Dopiero wstałem a już boli mnie głowa hehe pozdro chłopaki i życzę miłego dnia :)
lukasz2008

#19 Post autor: lukasz2008 »

Widać już wiesz czego chcesz
Jeśli liczysz że ktoś poleci Ci silnik 1.8 i poklepie po plecach na forum rozczarujesz się.
99% Nas weźmie silnik z turbo
A automat to luksus i wygoda
Spala więcej i Road tax większy o 30f . kupujemy go świadomie
Czyli odwieczna walka
Oszczędność czy wygoda
turbo czy bez automat czy manual
Ktoś pojechał i mieszka w innym kraju i tego się nie bał ...
ale boi się auta z turbo spoko...
Tydzień temu znajomemu padła skrzynia w zafirze B 1.8
Jak on ma to teraz przeżyć :lol:
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 11:03 przez lukasz2008, łącznie zmieniany 2 razy.
krasnal-pl

#20 Post autor: krasnal-pl »

Powoli zaczynam się przekonywać do wersji 1.4 T bo skoro tylu was jest i twierdzicie ze nie jest on jakiś zamulony to chyba cos w tym musi być :) dalej to chyba zostanie kwestia manualu czy automatu... z tego co już piszecie to w manualu jest to awaryjne no i 6 biegów czyli będzie czym wajhowac :) co do automatu to powiedzcie mi czy o taka skrzynie trzeba jakas konkretnie dbac ?? nie wiem wymiana w niej oleju czy jak ?? i pytanie do panow od automatu czyli ile ci takie cacko pali... a jeśli mówisz o road tax to masz na myśli 220 za rok ??
i jeden przykład co znalazłem 50 mil ode mnie w automacie -->

http://www.evanshalshaw.com/search/vehi ... e-ck14rbz/
lukasz2008

#21 Post autor: lukasz2008 »

1.4t w manualu to jest opcja dla Ciebie
Ja mam automat bo chciałem. .. tax 220 splanie w mieście to 10.5 manual ten litr mniej spali średnio
To nie tak że skrzynia 6 słaba .od 2012 nie ma z nią problemów .
Wyobraź sobie auto nie jest tanie £
i kupujesz
1.8 gdzie 100km/h to obroty około 3100rpm ( normalnie lata 90')
1 4t przy 100km/h ma obroty 2000rpm
komfort nieporuwnywalny
W insigni ten silnik 1.8 to chociaż ma 6 biegów a w zafirze taki klops
Natomiast zafira B 1.8 Sprawdza się super mniejszy samochodzik itp.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 11:45 przez lukasz2008, łącznie zmieniany 1 raz.
krasnal-pl

#22 Post autor: krasnal-pl »

Był u mnie tez sąsiad przed chwila ten od turbin :) i tez powiedział ze nie powinienem się sugerować tym ze jest Turbo bo ludzie jeżdżą z turbinami po kilkanaście lat i żyją :) Przekonuje się coraz bardziej do wersji 1.4 T i zawężam szukanie z taka opcja :) nadal ciekawi mnie wersja auto lub manual... piszesz ze ty wybrałeś świadomie auto a i mnie zaczyna trochę to zachęcać... w sumie miałem w życiu 2 manuale i było ok ale tez będąc w Polsce jeździłem Cytryna C4 Picasso w auto i tez mi się podobało... co do spalania 10,5 powiadasz w mieście to i tak jest akceptowalne przeze mnie, a w manualu byłoby troszkę mniej..... tax 220 czyli tyle co do tej pory place za swojego starego forda.... a co sadzisz o konkretnym aucie do którego podałem link powyżej ?? na 99 % pojadę do tego salonu i będę chciał się przejechać zarówno automatem jak i zwykłym. Maja tam całkiem niezły wybór... pozdrawiam
ves

#23 Post autor: ves »

Przejedz sie automatem i manualem i wtedy wybierz. Dla jednych taka moc moze wystarczyc dla innych bedzie malo. Kilka osob ma tu na forum auta z tym silnikiem i dla nich jest bardzo ok, a znowu ja chwile jezdzilem nowa astra z tym silnikiem w manualu i dla mnie ten silnik jest za slaby do zafiry. Dlatego nikt Ci nie powie co dla Ciebie bedzie najlepsze sam musisz sie przejechac i zdecydowac, a silnik 1.4 jest uwazany za bardzo udana konstrukcje.
Auto z linku fajnie wyposazone i ze znikomym przebiegiem wiec pod tym wzgledem bardzo ok.
Moje spalanie:
Miasto trasy 5-7km 11 litrow
Trasa autostrada 130-140 km/h 9-10 litrow
Trasa zwykla droga 8,5-9 litrow
A jeszcze jedno silnik 1.4 byl w 2 wariantach mocy 120KM oraz 140KM sugerowalbym wybor mocniejszej wersji.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 21:34 przez ves, łącznie zmieniany 4 razy.
krasnal-pl

#24 Post autor: krasnal-pl »

Gdybym mial wybor tak jak wy w polsce prawdopodobnie odrazu bralbym 1,6 ale niestety takich jednostek w Anglii nie ma wiec moglem wybierac tylko pomiedzy 1,4 T a 1,8. Oczywiscie tak kwestie juz zamknelem i bedzie to napewno 1,4 T naczytalem sie wszedzie ze ta jednostka 140 konna wcale nie jest az taka wolna...zreszta ja czy moja zona demonem predkosci nigdy nie bylem wiec powinno mi wystarczyc. Oczywiscie w niedziele dokonam 2 jazd testowych zarowno automatem jak i manualem...jedyne czego sie boje to ze po takiej krotkiej jezdzie nie da sie do konca stwierdzic takich rzeczy jak... Ruszanie spod swiatel...jak sie bedzie rozpedzal....albo jak takie auto zachowuje sie jak jest zapchane 5 a nawet 7 osobami plus bagaz bo to juz przeciez mozna sprawdzic ale w praktyce...i tutaj upatruje waszej pomocy i opisania jak to wyglada...Samo spalanie litr w ta czy w tamta nie robi na mnie wrazenia..Tax o 30 funa drozszy rocznie rowniez nie... Auto ma byc komfortowe i poprostu nie za wolne...chodzi mi o jego rozpedzanie sie bo z tego co kojarze przy automatach niby zawsze mowi sie ze sa lekko wolniejsze...w dodatku to zona bedzie wiecej nim jezdzic niz ja wiec nie chcial bym pozniej sluchac ze to przeze mnie :) W tego samego dealera znalazlem tez 1,4 w manualu z przebiegiem 10.000 co mnie troche dziwi przy 3 letnim aucie...jakos w Uk tak sie zawsze mowi ze okolo 10 tys. to robi sie rocznie... No nic poczytam jeszcze moze opiszecie cos wiecej na temat komfortu jazdy, ruszania, wyprzedzania itp. pozniej zostana dwie jazdy testowe i podjecie meskiej decyzji czy idziemy w automat czy manual. Jako ciekawostke dodam ze moj ford c-max 1,6 i jego chyba 100 koni czasami sie muli zanim wyjade spod ronda... No ale 13 lat temu byla inna technika wiec z nadzieja mysle ze teraz byloby lepiej mimo sporej wagi nowej zafiry :) Pozdro chlopaki do niedzieli jeszcze troche czasu zostalo :)
krasnal-pl

#25 Post autor: krasnal-pl »

Witam Pany moje kochane ponownie :) a wiec nie było mnie trochę...bo były testy i szukanie auta i mogę się już przyznać :) zostałem posiadaczem Zafiry C :)
Przede wszystkim chciałbym podziękować Wam za pomoc w wyborze pojemności silnika bo wahałem się miedzy 1.8 a 1.4 T :) ale po przejechaniu się 1.4 T stwierdziłem ze na potrzeby
moje i mojej zony w zupełności to wystarczy i nawet byłem zaskoczony ze ten silnik radzi sobie całkiem niezłe. Drugim czynnikiem do sprawdzenia była skrzynia i jej wybór pomiędzy do tej pory używanymi przeze mnie manuałami albo pójście w druga stronę i wybór automatu. Manual niczym nie zaskoczył poza tym ze ma 6 biegów a do tej pory wszystkie moje autka były 5-biegowe.
Ale jak wsiadłem do 1.4 T w automacie... Panowie zakochałem się od razu :) jak pojechałem na jazdę próbna to czułem się jakbym płynął ludka a nie jechał samochodem i już nie chciałem z niego wychodzić :) Jednak postawiłem na komfort i wygodę i nie zaluje kompletnie tego wyboru... auto zachowuje się naprawdę fajnie i jestem mile zaskoczony :) obawiałem się ze będzie zamulone i wolne a tak naprawdę nie jest. Oczywiście możliwe ze ktoś z ciężką naga mógłby narzekac ale dla mnie jest naprawdę rewelacyjnie. Chciałbym się tylko od kolegów z automatem dowiedzieć czy jakos specjalnie trzeba o taka skrzynie dbać... O ile już widziałem jakiś wpis ze ktoś proponuje wymianę oleju w skrzyni przy 50 tys. km to czy jest cos jeszcze...Moja kobyłka ma przejechane około 40 tys. wiec jakby co wziąłbym się za to w przyszłym roku :) Oczywiście żeby nie było są tez minusy tego zakupy a konkretnie Radio CD 400 + , auto było zakupione w salonie Vauxhalla (UK) 2014 rocznik. Na oficjalnej stronie salonu podano opcje "Bluetooth audio streaming" wiec dla mnie jasne było ze auto posiada bluetooth, oczywiście podczas rozmów w salonie padło tez pytanie o ta opcje i Pani zapewniła , ze ta opcja jest w radiu. Za auto zapłaciłem, odebrałem jadę do domu i szukam opcji bluetooth i nie ma... masakra jakaś... przewertowałem wszystkie opcje menu radia i samochodu i nie ma.... w tej kwestii czuje się trochę oszukany i zastanawiam się na złożeniem skargi do salonu w którym kupiłem auto jak i napisaniu do głównej siedziby Vauxhalla. Oczywiście nie jest to cos bez czego nie będę mógł żyć ale uważam ze jako opcja dodatkowa na pewno by się przydała :) Nie mogę tez znaleźć w menu auta nic na temat ciśnienia opon a ktoś tu podawal ze od 2012 jest w każdym aucie ale nie wiem jak takie cos działa czy wyświetla się tylko gdy ciśnienie jest zbyt małe czy jak....W każdym bądź razie ogólnie jestem zadowolony z zakupu... auto mi się podoba, silnik daje rade czego się obawiałem, automatem jestem naprawdę podekscytowany, komfortem jazdy jest zaje... :) do pełnego szczęścia brakuje mi cholernego bluetooth... ale zobaczę jak to się teraz potoczy jeśli wyśle do nich pismo ze czuje się oszukany :) Sorry chłopaki za tak długi tekst...życzę miłego weekendu :) wielkie pozdro i do usłyszenia :)
PolTor

#26 Post autor: PolTor »

>O ile już widziałem jakiś wpis ze ktoś proponuje wymianę oleju w skrzyni przy 50 tys.
To zaleca producent(w sensie konstruktora) skrzyni - dużo informacji o tej skrzyni tj. 6T40 wyczytasz na forach cheviego w us. Tam prawie "każdy" cruz ma taki automat.

Ja przy 50kkm zdecydowałam się na dynamiczna wymianę oleju, pomimo, że nie ma zaleceń aso i to był bardzo dobry pomysł. Olej po tym przebiegu wyglądał bardzo złe. Był bardzo ciemny jakby przepalony. Gość który wykonywał mi ta wymianę siedzi całe życie w automatach i twierdził że co 50 kkm wymiana to konieczność aby skrzynia dłużej posłużyła :pada: . Przy zlewaniu starego oleju z maszyny do wiadra warto również zastosować jakąś gazę jako filtr aby zobaczyć jaki syf jest w oleju i czy czasem nie ma "fragmentów skrzyni" :P . Na szczęście jeszcze nic nie było. Szału nie ma z tą ASB.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 12:46 przez PolTor, łącznie zmieniany 4 razy.
lukasz2008

#27 Post autor: lukasz2008 »

Witaj w klubie 1.4t +6t40
Powinien być bluetooth. Obczaj instrukcje.
Jeśli nie ma to jedź do vauxhall do tej osoby co Ci sprzedawała i z nią rozmawiaj to jest twój kontakt po zakupowy .nie baw się w żadne listy tylko face to face,
Tak samo jak są jakieś wady ukryte.
Jeśli chodzi o czujniki ciśnienia to były obowiązkowo gdzieś od końca 2014 i sprawdza się je tam gdzie żywotność oleju.
Z olejem w skrzyni to się nie spiesz . I uważaj komu dajesz bo tu oni nic nie wiedzą o automatach.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 08:05 przez lukasz2008, łącznie zmieniany 1 raz.
krasnal-pl

#28 Post autor: krasnal-pl »

Heja :) wiec co do opcji bluetooth jestem przekonany na 99 % ze go nie ma... w menu nie można nic znaleźć odnośnie bluetooth jak i telefonu...a na kierownicy wciskając przycisk odbierania nie reaguje, natomiast dolny przycisk jak klikam to wycisza radio i tyle... sprawdziłem tez co do tych opon i również du**... jest informacja o oleju ale nic na temat opon...widocznie różne wersje i wyposażenia... sugerowałem się jak mówiliście ze od 2014 ma każde i jak widać chyba nie :) a kolega z UK jaka posiada konkretnie wersje ?? bo jak szukałem auta to raczej w automatach widziałem tylko wersje SE... i taka właśnie nabyłem... mimo jak widać kilku małych minusów i tak autkiem jedzie się wyśmienicie :)
GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
#29 Post autor: GRYGA4 »

Wymiany oleju w skrzyni pierwsza po 100tys a nastepne co 60 i tylko i wylacznie wymiana dynamiczna.
PolTor

#30 Post autor: PolTor »

GRYGA4 pisze: 02 gru 2017, 14:37 Wymiany oleju w skrzyni pierwsza po 100tys a nastepne co 60 i tylko i wylacznie wymiana dynamiczna.
Wszystko zależy od modelu skrzyni w CTDI 2.0 jest całkowicie inna skrzynia tj AF40 niż w benzynie np. 1.4T czy 1.6T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”