Sterownik ECU komputer

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tico0

#1 Post autor: tico0 »

sono pisze:Koledzy

Czy ktoś dobierał się do sterownika silnika a zafirce.?
W serwisie telefonicznie powiedzieli że mocowany do silnika pod podszybiem.
Coś mi to nie pasuje.
Komputer jest w przednim lewym nadkolu (strona kierowcy).
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 21:42 przez tico0, łącznie zmieniany 1 raz.
ciely_77

#2 Post autor: ciely_77 »

Problemy z komputerem Z19DTH
ciely_77

#3 Post autor: ciely_77 »

Ktoś jest w stanie pomoc! !!!
Wymieniłem EKU na "nowym" pojezdzilem jakies 100 km i bach wywalilo błędy na pierwszym i czwartym wtrysku i wymiana na następny EKU odpala i brak błędów niestety radość zgaslana na drugi dzień mrozik -5 i co odpala i doslownie po chwili gaśnie błąd wtrysk trzeci . Odpalam ponownie i bach błąd drugi i trzeci . Odpalam z tymi błędami i trzymam na gazie ok 20-30 tyś i podgrzewa sie do ok 30` i co peacuje silniczek jak by nic mu nie było jeździ i jest ok . Niestety po dzisiejszej nocy podobna sytuacja gasnie dopuki nie zagrzeje się do 20*-30* i jest ok . Przejechalem jakies 10km . Postój i znowu zrobiłem wypedalowanie i do błędów wtryskow 2 i 3 doszedł błąd świec zarowych .Ktoś jest w stanie pomóc! !!!!!

Błędy to: 02020F
02030F
038008
Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec
Imię: Irek
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Irek_S. »

Sprawdź instalację, dokładnie wtyczki przy sterowniku, być może są zaśniedziałe i stąd te błędy.
Jakiś czas temu moja Zośka wyrzucała masę różnych błędów, elektryk wyczyścił miejsca wrażliwe (jak to nazwał) i wszystko wróciło do normy. Wiem tylko, że używał jakiegoś sprayu czyszczącego.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Bodek »

ciely_77 pisze:....
038008
błąd świecy żarowej ;)
baranxd13

#6 Post autor: baranxd13 »

Panowie macie schemat od komputera silnika tego w nadkolu który przewód jest od czego ?
Zafira Zb 1.9 Cdti 120 koni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”