[A] Zaparowane szyby
Moderator: Sebu$
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Miałem kolego takie same objawy. U mnie nie było cięgna którym połączony jest silniczek-klapka wentylatora i obieg był wewnętrzny. Kapnołem się jak mecher wymieniał filtr pyłkowy i obudowa filtra również nie była szczelnie zamknięta bo spinek nie było. Od tej pory filtr ten wymieniam sam.N0B0DY pisze:Witam wszystkich, odświeże temat. Jak włącze nawiew to parują odrazu jak włącze klime to troche lepiej ale jak stoi auto bo jak zaczynam jechać to po kilku minutach nic nie widzę. jeżdze na TAXI i to jest tragedia to parowanie. filtr wymieniony Węglowy, wczoraj gadałem z kolegą co ma zafire to on normalnie nadmuch włacza i bez klimy i nic nie paruje. Wogle to jakiś dziwny zapach jest jak włącze nadmuch na ciepło np. bez klimy, taką stęchlizną czuć. co trzeba zrobić? udać się gdzieś gdzie się zajmują klimatyzacją żeby przeczyścili , odgrzybili czy co oni tam robią. poprostu niemam pojęcia co robić. może ktoś podpowie. Tak sie nieda jeżdzić.
Wyciągnij schowek i sprawdź to o czym mówi tomzam, czy cały mechanizm działania poprawnie.
Aaaaaa... tylko przy nastawie pokrętła nawiewu na szyby, silniczek nie działa.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 16:03 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.
po napisaniu komentarza poszedłem rozebrać ten schowek i było cięgło wyjęte, wypadło z klapki i była cały czas otwarta, a ze 2 miesiące temu wymieniałem filtr i klapka działała, a teraz wogóle ten silniczek nie działa. jest podpięty kabelek bo sprawdziłęm, ten po lewejj jest od silniczka a po prawej od wiatraka.
Czemu nie działa? nie mam pojęcia. może jest jakiś bezpiecznik do tego czy coś, wie ktoś?
Teraz jest cały czas zamknięta klapka wiec mam nadzieje że to była przyczyna i że nie będzie mi już tak parowało.
Wilgoci nigdzie niema, podłoga sucha i wogóle.
Pytanie z innej beczki. Uszczelki drzwiowe to ile mogą kosztować? czy to jest jakiś ogromny koszt czy grosze?
Dziuęki wszystkim za odpowiedzi.
Czemu nie działa? nie mam pojęcia. może jest jakiś bezpiecznik do tego czy coś, wie ktoś?
Teraz jest cały czas zamknięta klapka wiec mam nadzieje że to była przyczyna i że nie będzie mi już tak parowało.
Wilgoci nigdzie niema, podłoga sucha i wogóle.
Silniczek padłtomzam pisze:Sprawdź czy obieg wewnętrzny jest na pewno wyłączony - nie guzik tylko czy klapka jest otwarta, może padł silniczek i cały czas ciągnie ze środka powietrze
szyby myłem, a płynu ubywa bo jest wyciek przy silniku.Janus pisze:Nie ubywa płynu chłodniczego? Może się nagrzewnica poci i dlatego szyby tak parują. Wycierałeś porządnie szyby od środka płynem do szyb?N0B0DY pisze:Tak sie nieda jeżdzić.
Pytanie z innej beczki. Uszczelki drzwiowe to ile mogą kosztować? czy to jest jakiś ogromny koszt czy grosze?
Dziuęki wszystkim za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 17:02 przez N0B0DY, łącznie zmieniany 2 razy.
Silniczek nie działa bo najprawdopodobniej magnes odkleił się od obudowy i zablokował wirnik.Tak było u mnie. A tak on sobie wygląda:
A do odkręcenia tego dziadostwa potrzebny jest wkrętaczek PZ2, najlepiej krótki bit z nasadką.
A do odkręcenia tego dziadostwa potrzebny jest wkrętaczek PZ2, najlepiej krótki bit z nasadką.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 18:14 przez Skasowany użytkownik 8511, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zapytaj tego kolegę http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=23300N0B0DY pisze:można to gdzieś kupić albo naprawić jakoś?