Czujniki parkowania - przestały działać
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
poczytaj / napisz może tu ..... http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 2&start=15
-
- Debiutant
- Imię: Waldi
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
podłączam się pod temat.
Miałem wczoraj wymieniany alternator, niestety dziś stwierdziłem że czujniki parkowania w ogóle nie reagują. Po włączeniu zapłonu pojawia się tylko żółta ikonka parkowania, którą wyłączam przyciskiem, ale tak czy inaczej czujki ani z przodu ani z tyłu nie działają. Auto stoi na parkingu podziemnym więc śnieg na pewno wypłynął.
Nie wiem czy warsztat mi uszkodził czy też odłączył przypadkowo, czy też po prostu się popsuły? Jak myślicie? Da się to łączyć tak po prostu?
Miałem wczoraj wymieniany alternator, niestety dziś stwierdziłem że czujniki parkowania w ogóle nie reagują. Po włączeniu zapłonu pojawia się tylko żółta ikonka parkowania, którą wyłączam przyciskiem, ale tak czy inaczej czujki ani z przodu ani z tyłu nie działają. Auto stoi na parkingu podziemnym więc śnieg na pewno wypłynął.
Nie wiem czy warsztat mi uszkodził czy też odłączył przypadkowo, czy też po prostu się popsuły? Jak myślicie? Da się to łączyć tak po prostu?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 14:46 przez waldiwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
Zawsze jest szansa, że Ci coś warsztat odłączy
Najlepiej podpiąć opcoma
Ja miałem też tak, że non stop błąd był. Pomogła wymiana jednego czujnika tylnego i jest spokój na razie. Poprzedni właściciel (szwagier) zapewniał mnie, że czujnik jest ok. Miał nawet zapasowy. Włożyłem ten zapasowy i wszystko działa. Opcom właśnie go wskazywał.
Najlepiej podpiąć opcoma
Ja miałem też tak, że non stop błąd był. Pomogła wymiana jednego czujnika tylnego i jest spokój na razie. Poprzedni właściciel (szwagier) zapewniał mnie, że czujnik jest ok. Miał nawet zapasowy. Włożyłem ten zapasowy i wszystko działa. Opcom właśnie go wskazywał.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Niestety tak jest, jeśli 1 czujnik złapie błąd to od razu reszta czujników nie działa
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Też mi wskazało na jeden czujnik. Już zacząłem się rozglądać za nowym, więc wymontowałem stary dla numerów, pooglądałem, rozebrałem i złożyłem. Wziął i zadziałał. I działa już z trzy miesiące. Taki cwancyk..
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
Mój też tak działał, że wyjmowałem, pryskałem i działał do pierwszej wilgoci. Teraz po wymianie działa nawet w błocie, wszystko ok. Może chlapacze coś dają bo założyłem? ;D
-
- Debiutant
A jak zlokalizować akurat ten nie działający czujnik? Na chybił trafił?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
...lub wstępną diagnozę możesz postawić poprzez "masaż", technika już była opisywana
-
- Debiutant
jaki "masaż" ? Nic takiego nie mogę znaleźć na forum Robicie mnie w bambuko?rafant4011 pisze: ↑23 sty 2018, 11:44 ...lub wstępną diagnozę możesz postawić poprzez "masaż", technika już była opisywana