Jaki silnik polecacie?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
krasnal-pl

#31 Post autor: krasnal-pl »

a tak zebym wiedział więcej :) ktoś wytłumaczy co to znaczy wymiana dynamiczna ??
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#32 Post autor: janekW67 »

krasnal-pl pisze: 03 gru 2017, 11:23 a tak zebym wiedział więcej :) ktoś wytłumaczy co to znaczy wymiana dynamiczna ??

Żeby przeprowadzić dynamiczną wymianę oleju, podłącza się urządzenie, które pod ciśnieniem usuwa całkowicie olej ze skrzyni i jednocześnie napełnia skrzynię nowym olejem.
Więcej o tej procedurze tutaj:
http://slusarczyk-auto.pl/oferta/dynami ... iana-oleju
Oczywiście!
krasnal-pl

#33 Post autor: krasnal-pl »

wielkie dzięki :) trochę już poczytałem na ten temat wiec na przyszłość się przyda póki co u mnie na zegarze przejechane 40 tys. km wiec trochę jeszcze czasu mam... będzie czas by porozglądać się czy w uk w ogóle to robią a jak nie to może będąc na wakacjach w polandi się tym zajmiemy :) na razie delektuje się jazda :) dzięki chłopaki za wszelkie informacje :)
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#34 Post autor: janekW67 »

Dodam jeszcze tylko,że dawniej w automatach również wymieniało się dynamicznie olej.
Polegało to ta usuwaniu oleju ze skrzyni na pracującym silniku.
Oczywiście!
michs

#35 Post autor: michs »

Panowie stoję przed dylematem zakupowym używanej Zafirki Tourer w 90% do miasta, odcinki 5-10 km, raz w tygodniu 20-30, raz w miesiacu 200 km w jedna strone. Brać benzynę? Do wyboru mam 1.4T 140KM, 1.6T SIDI 170KM oraz diesla 2.0 CDTI 165KM. Z benzynami jest ten problem, ze jest ich mało, na 1 benzyne jest 50 diesli, dlatego biorę też pod uwagę wspomnianego diesla, którego na forum Insignii sporo osób używa w mieście (w temacie o wypalaniu DPF chwalą się ich bezproblemowością i wypalaniem co 500km, do tego można kontrolować cały proces na telefonie). Co o tym sądzicie?
ves

#36 Post autor: ves »

Jezeli kupujesz uzywke to na Twoim miejscu wzialbym taka co bedzie w najlepszym stanie czyli potwierdzony akceptowalny przebieg, bezwypadkowa przeszlosc, normalne co 15 k serwisy olejowe itp. Na silnik patrz w drugiej kolejnosci.
Diesel malo pali za to problemy z dpf, benzyna za to troche wypije :)
michs

#37 Post autor: michs »

Diesla o wiele łatwiej znaleźć bo po prostu jest ich dużo więcej, ale ciągle mam obawy co do jego użytkowania przy przebiegach 10k rocznie.

Ale co prawda benzyny też mają problemy choćby z turbo..
szymon1977

#38 Post autor: szymon1977 »

Witam. Myślę o 1.8B - na codzienne dojazdy do pracy w sam raz, raz na dwa tygodnie na trasę też spoko, a raz do roku na wakacje też jakoś da radę. Ale w okolicy pojawił się 1.6D w przyzwoitej cenie. Co o nim myślicie? Jak wypada w porównaniu do 2.0D?
Fakir

#39 Post autor: Fakir »

Kupiłem z podobnego powodu 1.6D, ale go jeszcze nie mam - być może jutro w końcu go zarejestruje i odbiorę, to będę mógł przekazać więcej wrażeń niż tylko po jeździe próbnej po małych uliczkach.
szymon1977

#40 Post autor: szymon1977 »

Co to wogóle za konstrukcja ten 1.6D? Rozwinięcie fiatowskiego 2.0D, isuzu 1.7D, nowa oplowska konstrukcja, czy jeszcze jakieś inne zapożyczenie?
qtom

#41 Post autor: qtom »

tak pobieżnie opisane silnik bardzo świeży z 2013 r https://www.auto-krak.pl/auto-krak/1-6- ... la-b16dth/
Ostatnio zmieniony 15 cze 2019, 10:07 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.
Fakir

#42 Post autor: Fakir »

Mam od kilku dni 1.6D 136 i co mogę o nim powiedzieć? Od dwójki jest słabszy tak jak to na papierze widać, to oczywista oczywistość. Chwilowo w niczym mi to nie przeszkadza. Nie mam zamiaru się ścigać Zafirką.
Co do głośności to jeździłem i pomierzyłem następujące silniki: 1.6 150kM CNG, 2.0D serii A i B (163-170kM), 1.6D serii B. Przy 130km/h obiektywna zmierzona głośność we wszystkich jest identyczna w granicach błędu pomiaru, także nie zależy od skrzyni (Auto czy Manual).
Subiektywnie z diesli to seria B ładniej pracuje przy niższych obrotach i najprzyjemniejsza jest B20 za automatem. Benzynowe są prawie niesłyszalne przy małych prędkościach, a potem się wyrównuje. 1.4T najgorzej brzmi przy przyspieszaniu. Ale to subiektywne wrażenia z pojedynczych egzemplarzy. 1.4T ani 1.6T 170kM niestety nie miałem okazji jechać na tyle szybko aby go pomierzyć. Pozostałymi (1.8B, 1.6T 200, 2.0D 110,130,195) nie jeździłem wcale.
szymon1977

#43 Post autor: szymon1977 »

Jaki masz przebieg?
szymon1977

#44 Post autor: szymon1977 »

Gadałem z moim mechanikiem:
- 1.6D nie spotkał się,
- 2.0D mówi, że lubiły się zacierać. Czy to ta nieszczęsny a uszczelka smoka, czy coś innego? Czy da się poznać, że silnik jest już przytarty?
- 1.6T, 1.4T i 1.8 polecał i w takiej kolejności.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2019, 10:10 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz.
bravomen
Bywalec
Imię: Andrzej
Auto: Opel Astra J 1.6 TB
Model: AJ
Oznaczenie silnika: A16LET
#45 Post autor: bravomen »

Szymon, nie baw się w diesla, bierz benzynkę, na tak małe przebiegi to pokusił bym się o 1.6T 170 KM. Niewiele więcej spali niz 1.4 T za to ma znacznie więcej momentu, będzie elastyczny na trasie no i jest frajda z jazdy większa :) no chyba, że myślisz o gazie na przyszłość to zostaje Ci 1.4T. O skrzynie nie ma się co bać, regularna wymiana oleju i problemów nie ma :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”