bicie na kierownicy przy 120 km/h
Moderator: Sebu$
Znalazlem problem te tarcze nowe co kupilem byly krzywe zalorzylem teraz ATE i nie maM juz zadnego bicia ani przy chamowaniu ani przy predkosci 110/120
ALE teraz zaczelo mi cos trzec jakby klocek o tarcze, zrobilem 30 km a to dalej trze, moze tloczek nie odbil ? Poradzcie mi cos CO TERAZ TRZBA ZROBIC?
ALE teraz zaczelo mi cos trzec jakby klocek o tarcze, zrobilem 30 km a to dalej trze, moze tloczek nie odbil ? Poradzcie mi cos CO TERAZ TRZBA ZROBIC?
chcąc sprawdzić czy to koło wystarczy je zmienić (jeśli ktoś ma drugie felgi na zimówkach)
po przełożeniu masz pewność czy to faktycznie była wina kół
chcąc sprawdzić czy to wina tarcz napisałem w tym poście
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 970cfedd87
po przełożeniu masz pewność czy to faktycznie była wina kół
chcąc sprawdzić czy to wina tarcz napisałem w tym poście
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 970cfedd87
mam podobne objawy - najpierw przy prędkości 120km i lekko przy hamowaniu
w międzyczasie zmieniałem jeden łącznik stabilizatora i po jego zmienie okazało się że bardziej trzepie
dziś byłem na szarpakach i mam do wymiany drugi łącznik i sworzeń wahacza
czy spotkał się ktoś by właśnie wybity sworzeń albo łącznik wpływał na trzepanie kierownicą?
w międzyczasie zmieniałem jeden łącznik stabilizatora i po jego zmienie okazało się że bardziej trzepie
dziś byłem na szarpakach i mam do wymiany drugi łącznik i sworzeń wahacza
czy spotkał się ktoś by właśnie wybity sworzeń albo łącznik wpływał na trzepanie kierownicą?
-
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jestem coraz mniej szczęśliwym właścicielem Zafiry 1.8 Family z 2014 roku. Mam ją od nowości i przejechałem nią 135 tys. km.
Jakiś czas temu zaczęły się moje kłopoty z autem i objawiają się one tym, że auto od prędkości 120 w górę wpada w wibracje.
W dłuższej trasie jest to nie do zniesienia. Swoje naprawy rozpocząłem od sprawdzenia i wyważenia kół. Wyważałem je również na samochodzie. Wymieniłem tarcze i piasty z przodu, co oczywiście nie wiele pomogło. Następnie wymieniłem obie półosie napędowe i wszystkie poduszki. Oczywiście nie pomogło. Następnie wyjąłem skrzynię i wysłałem ją do specjalistycznego serwisu, w którym stwierdzono że jest wszystko w porządku i odesłano mi ją.
Może komuś na tym forum coś podobnego się przydarzyło i jakoś sobie z tym poradził.
Liczę na jakieś wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paweł
Jestem coraz mniej szczęśliwym właścicielem Zafiry 1.8 Family z 2014 roku. Mam ją od nowości i przejechałem nią 135 tys. km.
Jakiś czas temu zaczęły się moje kłopoty z autem i objawiają się one tym, że auto od prędkości 120 w górę wpada w wibracje.
W dłuższej trasie jest to nie do zniesienia. Swoje naprawy rozpocząłem od sprawdzenia i wyważenia kół. Wyważałem je również na samochodzie. Wymieniłem tarcze i piasty z przodu, co oczywiście nie wiele pomogło. Następnie wymieniłem obie półosie napędowe i wszystkie poduszki. Oczywiście nie pomogło. Następnie wyjąłem skrzynię i wysłałem ją do specjalistycznego serwisu, w którym stwierdzono że jest wszystko w porządku i odesłano mi ją.
Może komuś na tym forum coś podobnego się przydarzyło i jakoś sobie z tym poradził.
Liczę na jakieś wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paweł
Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 19:46 przez Sebu$, łącznie zmieniany 3 razy.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
viewtopic.php?t=2004
viewtopic.php?t=405
viewtopic.php?t=25618
viewtopic.php?t=7100
viewtopic.php?t=2004
viewtopic.php?t=405
viewtopic.php?t=25618
viewtopic.php?t=7100
Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 19:46 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
U mnie polepszyło sie i to bardzo po wymianie amorków i geometrii/zbieżności. Tak do końca nie wiem czy to pomogła zbieżność, czy amorki
Ostatnio zmieniony 17 cze 2021, 11:57 przez CHRIS7779, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km