bicie na kierownicy przy 120 km/h

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
byncek85

#16 Post autor: byncek85 »

zmienilem wszystkie tarcze , opony z przodu nowe kupilem ustalo bicie przy jezdzie ale teraz mam bicie przy hamowaniu przy ok 80km i ponizej jestem umowiony na geometrie w nastepnym tygodniu to zobaczymy

byncek85

#17 Post autor: byncek85 »

we wtorek mechanik ma sprawdzac zawieszenie

Powiedzial ze maga byc koncowki drazka lub zbierznosc trzeba ustawic :(

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#18 Post autor: darek_s »

A czy piasty zostaly idealnie wyczyszczone najlepiej szczotka na wiertare i maja sie blyszczec jak psu ja... wystarczy ze cos zostalo odrobinka rdzy czy cos i bedzie bicie.Pzdr.

byncek85

#19 Post autor: byncek85 »

nie mam pojecia bo to mechanik moj robil ma sprawdzic wszystko od nowa

byncek85

#20 Post autor: byncek85 »

Znalazlem problem te tarcze nowe co kupilem byly krzywe zalorzylem teraz ATE i nie maM juz zadnego bicia ani przy chamowaniu ani przy predkosci 110/120

ALE teraz zaczelo mi cos trzec jakby klocek o tarcze, zrobilem 30 km a to dalej trze, moze tloczek nie odbil ? Poradzcie mi cos CO TERAZ TRZBA ZROBIC?

byncek85

#21 Post autor: byncek85 »

odkrecilem kolo ,trze mi klocek o tarcze od wewnetrznej strony tloczek mi nie odbija zacisk do wymiany , 2 komplety tarcz do przodu juz kupilem klocki tarcze do tylu klocki do tylu i robota mechanika 700 euro ,a lepiej chodzilo jak nic nie wymienilem
]

byncek85

#22 Post autor: byncek85 »

znowu problem bicie przy 120 tak jak wczesniej jade na zbierznosc jutro jak nie pomorze to juz nie wie co dalej

spiotrowski

#23 Post autor: spiotrowski »

chcąc sprawdzić czy to koło wystarczy je zmienić (jeśli ktoś ma drugie felgi na zimówkach)
po przełożeniu masz pewność czy to faktycznie była wina kół

chcąc sprawdzić czy to wina tarcz napisałem w tym poście
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 970cfedd87

byncek85

#24 Post autor: byncek85 »

zbierznosc byla ustawiona co do milimetra okazalo sie ze jak zmienial opony niedowarzyli mi jednej felgi poprawili i teraz jest ok wreszczie |:)

chinek

#25 Post autor: chinek »

mam podobne objawy - najpierw przy prędkości 120km i lekko przy hamowaniu
w międzyczasie zmieniałem jeden łącznik stabilizatora i po jego zmienie okazało się że bardziej trzepie

dziś byłem na szarpakach i mam do wymiany drugi łącznik i sworzeń wahacza
czy spotkał się ktoś by właśnie wybity sworzeń albo łącznik wpływał na trzepanie kierownicą?

22PAWEŁ77
Imię: Paweł
Auto: Zafira B 1.8 Family
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#26 Post autor: 22PAWEŁ77 »

Witam wszystkich,

Jestem coraz mniej szczęśliwym właścicielem Zafiry 1.8 Family z 2014 roku. Mam ją od nowości i przejechałem nią 135 tys. km.
Jakiś czas temu zaczęły się moje kłopoty z autem i objawiają się one tym, że auto od prędkości 120 w górę wpada w wibracje.
W dłuższej trasie jest to nie do zniesienia. Swoje naprawy rozpocząłem od sprawdzenia i wyważenia kół. Wyważałem je również na samochodzie. Wymieniłem tarcze i piasty z przodu, co oczywiście nie wiele pomogło. Następnie wymieniłem obie półosie napędowe i wszystkie poduszki. Oczywiście nie pomogło. Następnie wyjąłem skrzynię i wysłałem ją do specjalistycznego serwisu, w którym stwierdzono że jest wszystko w porządku i odesłano mi ją.
Może komuś na tym forum coś podobnego się przydarzyło i jakoś sobie z tym poradził.
Liczę na jakieś wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Paweł
Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 19:46 przez Sebu$, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#27 Post autor: Pszczyna »

Ostatnio zmieniony 02 mar 2021, 19:46 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#28 Post autor: CHRIS7779 »

U mnie polepszyło sie i to bardzo po wymianie amorków i geometrii/zbieżności. Tak do końca nie wiem czy to pomogła zbieżność, czy amorki :)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2021, 11:57 przez CHRIS7779, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”