[B] Mrugają kontrolki, wyświetlacz, nie odpala

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
drynda

[B] Mrugają kontrolki, wyświetlacz, nie odpala

#1 Post autor: drynda »

Zafira B 2006 1.9cdti problem zaczął się wczoraj po zgaszeniu auta i próbie odpalenia pokazywała się kontrolka
kontrolka.png
kontrolka.png (3.4 KiB) Przejrzano 1173 razy
ale za którymś tam razem odpaliła. Dzisiaj rano niestety całkowita choinka filmik ( https://www.youtube.com/watch?v=al8hkQtFMU8 ) akumulator odłączałem, przekaźniki suche, bez nalotów na "nóżkach". Dodatkowo podczas tej dyskoteki słychać różne przekaźniki, zamki w drzwiach itp. Nie można zamknąć zamków w drzwiach z kluczyka ani przyciskiem. Brak mi pomysłów, może uwalony CIM ?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, 09:46 przez drynda, łącznie zmieniany 1 raz.
Morfi_pl

#2 Post autor: Morfi_pl »

czy to mruga tylko podczas kręcenia rozrusznikiem ?
drynda

#3 Post autor: drynda »

Po wlaczeniu zaplonu caly czas do momentu odlaczenia akumulatora. Przy innym aku odpala ale po zamknieciu auta slychac przekaznik i zalaczanie sie czegos w okolicach przepustnicy, oraz wlacza sie wentylator po wylaczeniu zaplonu
dodane:
Błędy "wypedałowane":
050070, 161600, 056012, 213600, 112521, 161450, 213900, 11250F
Po wymianie aku auto odpala (nie zawsze), prowadzi się normalnie, wszystko działa. Po zgaszeniu zamknięciu auta pod maską słychać załączanie się przekaźnika (najprawdopodobniej nr k12 - sterownik silnika) i słychać działanie przepustnicy, lekkie piszczenie z tyłu silnika (alternator?) oraz po lewej stronie przy lampie (silniczek wysokości ? który nie działa - po odpięciu kostki lampy cisza). Przekaźnik wyłącza to wszystko po chwili i tak w kółko. Wentylator włącza się po wyłączeniu zapłonu
dodane:
Zauważyłem, że po odpaleniu nie gaśnie przednia lampka w podsufitce, cały czas świeci się kontrolka błędów

Może zna ktoś jakiegoś magika kto by podjął naprawy ? najlepiej w okolicach: Człuchów/Chojnice/Tuchola/Szczecinek
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, 09:04 przez drynda, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”