Nie przełącza się na LPG
Moderator: Sebu$
Nie przełącza się na LPG
proszę o pomoc- nie przełącza się na LPG - instalacja fabryczna silnik 1.4
Ostatnio zmieniony 20 gru 2017, 21:42 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
komputer od lpg wykrywa jakieś parametry, które nie są w normie,
- zapchane filtry, reduktor itp
- nieszczelna instalacja i czujnik przy wtryskach od gazu wykrywa za niskie ciśnienie lpg
- jakiś elektrozawór się nie otwiera
można samemu pomacać jak się wie gdzie albo pojechać do magika niech pod kompa podepnie i zobaczy co nie gra
- nieszczelna instalacja i czujnik przy wtryskach od gazu wykrywa za niskie ciśnienie lpg
można samemu pomacać jak się wie gdzie albo pojechać do magika niech pod kompa podepnie i zobaczy co nie gra
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
Chyba w fabrycznej instalacji LPG jest sterownik Landi Renzo Omegas i sterownik "oplowski" Omegasa jest zablokowany i nie połączy się z nim nikt poza ASO.Morfi_pl pisze:komputer od lpg wykrywa jakieś parametry, które nie są w normie,
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 22:56 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
serwis może podłączyć swój sterownik i sprawdzić parametry pracy instalacji, tylko trzeba znaleźć serwis który ma taki sterownik swój na podmiankęPolTor pisze:Chyba w fabrycznej instalacji LPG jest sterownik Landi Renzo Omegas i sterownik "oplowski" Omegasa jest zablokowany i nie połączy się z nim nikt poza ASO.
- camill1982
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira C 1.4 ecoflex elite LPG
- Model: ZC
Mam ten sam problem (instalacja fabryczna), tylko, że mi sporadycznie nie przełącza się jak temperatura spada poniżej zera.
Byłem już 3 razy w serwisie -w ramach gwarancji i nie mogą zdiagnozować przyczyny. Nie generuje błędu-wg ASO nie ma problemu Jak przyjadę silnik jest ciepły i nie ma problemu. Dodatkowo pierwsze przełączanie po dłuższym postoju (zimny silnik) ma delikatne szarpniecie. Nie daje za wygraną i informacje w stylu ten model tak ma. Czekam na większe zimno.
PS
izawer12 czy udało Ci się znaleźć przyczynę?
Byłem już 3 razy w serwisie -w ramach gwarancji i nie mogą zdiagnozować przyczyny. Nie generuje błędu-wg ASO nie ma problemu Jak przyjadę silnik jest ciepły i nie ma problemu. Dodatkowo pierwsze przełączanie po dłuższym postoju (zimny silnik) ma delikatne szarpniecie. Nie daje za wygraną i informacje w stylu ten model tak ma. Czekam na większe zimno.
PS
izawer12 czy udało Ci się znaleźć przyczynę?
-
- Bywalec
oryginalna oplowska instalacja przełącza się tylko wtedy gry ciśnienie gazu przed wtryskiwaczami lpg jest w normie i temp płynu chłodzącego jest wyższa niż 45-50 stopni Celsjusza a obroty silnika przekroczą 2000.
Trzeba sprawdzić szczelność instalacji, filtry wymienić jeśli nie były wymieniane (są chyba 2 - jeden na wężu a drugi w elektrozaworze), czy układ chłodzenia się nie zapowietrzył, czy reduktor jest sprawny (ile kilometrów zrobiła instalacja ?)
A może któryś z elektrozaworów się nie otwiera bo się popsuł lub wtyczka na nim się uszkodziła
Generalnie instalacja lpg jest prosta jak budowa cepa ;-)
Trzeba sprawdzić szczelność instalacji, filtry wymienić jeśli nie były wymieniane (są chyba 2 - jeden na wężu a drugi w elektrozaworze), czy układ chłodzenia się nie zapowietrzył, czy reduktor jest sprawny (ile kilometrów zrobiła instalacja ?)
A może któryś z elektrozaworów się nie otwiera bo się popsuł lub wtyczka na nim się uszkodziła
Generalnie instalacja lpg jest prosta jak budowa cepa ;-)
-
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira C 1.4 ecoflex elite LPG
- Model: ZC
Dziś na zegarach -2 i znów LPG na zimym silniku sie nie załączył. Podejrzewam,że czujnik wariuje. Orientuje sie ktoś-jest tylko jeden czujnik do temperatury(w ukłądzie chłodzenia),czy jeszcze może być drugi?Instalacja nowa bo dopiero 6tys km.
Mam dziwne wrażenie, że jak przełączam na LPG to chodzi jak diesel (klekocze).
Z tym cepem mają jednak problem zawodowcy w ASO i już mnie zaczyna to irytować. Podjechałbym do fachowców od LPG ale znając realia,zaraz stwierdzą ze ingerowałem w auto i gwarancje mi zabiorą...bezradny
Z tym cepem mają jednak problem zawodowcy w ASO i już mnie zaczyna to irytować. Podjechałbym do fachowców od LPG ale znając realia,zaraz stwierdzą ze ingerowałem w auto i gwarancje mi zabiorą...bezradny
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Dziś na zegarach -2 i znów LPG na zimym silniku sie nie załączył. Podejrzewam,że czujnik wariuje. Orientuje sie ktoś-jest tylko jeden czujnik do temperatury(w ukłądzie chłodzenia),czy jeszcze może być drugi?Instalacja nowa bo dopiero 6tys km.
Krzychu czegoś nie rozumiem---nie załączył się na zimnym....-nie powinien się na zimnym załączyć
Jak pisali wyżej muszą być spełnione warunki, temperatura do przełączania z tego co miałem okazję widzieć w wielu prawdziwie fabrycznych instalacjach to 50 stopni, a jeszcze dosyć często stosuje sie rozwiązanie, że jeżeli temperatura gazu spada poniżej 0 ( czyli jak pod maską jest po prostu zimno)to przełączenie jest jeszcze opóźniane dodatkowo o jakąś zwłokę czasową.
Odnośnie klekoczej pracy to te wtryski (omegas) tak mają.
A jeśli chcesz aby ktoś inny mógł się podłączyć to ten inny warsztat musi mieć oryginalnego TECHA II bo tylko tym urządzeniem można się połączyć
Krzychu czegoś nie rozumiem---nie załączył się na zimnym....-nie powinien się na zimnym załączyć
Jak pisali wyżej muszą być spełnione warunki, temperatura do przełączania z tego co miałem okazję widzieć w wielu prawdziwie fabrycznych instalacjach to 50 stopni, a jeszcze dosyć często stosuje sie rozwiązanie, że jeżeli temperatura gazu spada poniżej 0 ( czyli jak pod maską jest po prostu zimno)to przełączenie jest jeszcze opóźniane dodatkowo o jakąś zwłokę czasową.
Odnośnie klekoczej pracy to te wtryski (omegas) tak mają.
A jeśli chcesz aby ktoś inny mógł się podłączyć to ten inny warsztat musi mieć oryginalnego TECHA II bo tylko tym urządzeniem można się połączyć
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
jeśli chodzi o przełączenie to ten silnik bardzo szybko się nagrzewa. z tego co przeczytałem i zrozumiałem kolega startuje z migającą diodą na zimno i po jakimś czasie dioda gaśnie i zostaje na PB. Podejrzewam że coś z elektrozaworem na reduktorze lub poprosić o reset oprogramowania w ASO na początek a później szukać przyczyn mechanicznych. Niestety Lpg jest dość kiepskie w Polsce dużo mazutu i delikatny omegas nie daje rady. Parę lat miałem tą instalacje wiec powiem ze lekko nie będzie trzeba omijać Orlen i różne lewe stacje ja tankowałem na BP zero problemów gdy był Orlen wymiana wtrysków zalepiony reduktor. Teraz juz mam ją tylko w Corsie i po doświadczeniach z Astry j jest bezproblemowa gdy wiem co unikać i jak często wymienić filtry.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2017, 23:49 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.