Programowanie ECU
Moderator: Sebu$
-
gwizd_ek
Programowanie ECU
Witam. Czy w jednostkach ECU stosowanych w ZA mapa silnika znajduje się w kości pamięci, która jest w obudowie typu SOP-8? Chodzi mi o to czy po otworzeniu ECU i wylutowaniu takiej kości mogę ją przeprogramować zwykłym programatorem do biosów np. EZP2010. Wiem że rozbieranie ECU nie jest łatwe i bezpieczne i mogę uszkodzić pamieć albo ECU. Na chwilę obecną interesuje mnie info w jakiej pamięci znajduje mapa silnika. Od razu napisze dla nadgorliwych że nie chodzi o wyłączenie uszkodzonych airbagów, cofanie przebiegu czy inne "januszowe triki przed sprzedażą". Po prostu mam ciągłe problemy z EGR i jeżeli jest taka opcja to chcę to zrobić we własnym zakresie a nie za 400zł.
-
danielp
Jeżeli chodzi o sterownik z silnika z16xe (domniemam podpierając się informacją z avatara) to nie ma czegoś takiego jak piszesz.
Poszukaj w goglach jak wygląda wewnątrz to szybciej go zamkniesz jak otworzyłeś. Są natomiast sposoby pozyskania tej zawartości innym sprzętem nawet po OBD,
pozdrawiam
Poszukaj w goglach jak wygląda wewnątrz to szybciej go zamkniesz jak otworzyłeś. Są natomiast sposoby pozyskania tej zawartości innym sprzętem nawet po OBD,
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, 21:53 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gwizd_ek
Nie otwierałem go i dlatego pytam jak to jest zbudowane. Mam możliwość programowania kości i pomyślałem że akurat może tu też jest taka zastosowana. Ale jeżeli nie to będę kombinował dalej.