Nie przełącza się na LPG

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
izawer12

Nie przełącza się na LPG

#1 Post autor: izawer12 »

proszę o pomoc- nie przełącza się na LPG - instalacja fabryczna silnik 1.4
Ostatnio zmieniony 20 gru 2017, 21:42 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Morfi_pl
Bywalec
Imię: Marcin
Auto: Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#2 Post autor: Morfi_pl »

komputer od lpg wykrywa jakieś parametry, które nie są w normie,

- zapchane filtry, reduktor itp
- nieszczelna instalacja i czujnik przy wtryskach od gazu wykrywa za niskie ciśnienie lpg
- jakiś elektrozawór się nie otwiera

można samemu pomacać jak się wie gdzie albo pojechać do magika niech pod kompa podepnie i zobaczy co nie gra

Awatar użytkownika
PolTor
Przeglądacz
Imię: Kris
Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
Model: C
Oznaczenie silnika: A14NET

#3 Post autor: PolTor »

Morfi_pl pisze:komputer od lpg wykrywa jakieś parametry, które nie są w normie,

- zapchane filtry, reduktor itp
- nieszczelna instalacja i czujnik przy wtryskach od gazu wykrywa za niskie ciśnienie lpg
- jakiś elektrozawór się nie otwiera

można samemu pomacać jak się wie gdzie albo pojechać do magika niech pod kompa podepnie i zobaczy co nie gra
Chyba w fabrycznej instalacji LPG jest sterownik Landi Renzo Omegas i sterownik "oplowski" Omegasa jest zablokowany i nie połączy się z nim nikt poza ASO.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 22:56 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.

Morfi_pl
Bywalec
#4 Post autor: Morfi_pl »

PolTor pisze:Chyba w fabrycznej instalacji LPG jest sterownik Landi Renzo Omegas i sterownik "oplowski" Omegasa jest zablokowany i nie połączy się z nim nikt poza ASO.
serwis może podłączyć swój sterownik i sprawdzić parametry pracy instalacji, tylko trzeba znaleźć serwis który ma taki sterownik swój na podmiankę

Awatar użytkownika
camill1982
Świeżak
Imię: Kamil
Auto: Zafira
Model: ZCfl
#5 Post autor: camill1982 »

jak nie masz już na gwarancji to umów się w Migaz na Modlińskiej, może oni będą w stanie Ci pomóc, zakładają LR w różnych furach

krzychu300
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira C 1.4 ecoflex elite LPG
Model: ZC
#6 Post autor: krzychu300 »

Mam ten sam problem (instalacja fabryczna), tylko, że mi sporadycznie nie przełącza się jak temperatura spada poniżej zera.
Byłem już 3 razy w serwisie -w ramach gwarancji i nie mogą zdiagnozować przyczyny. Nie generuje błędu-wg ASO nie ma problemu Jak przyjadę silnik jest ciepły i nie ma problemu. Dodatkowo pierwsze przełączanie po dłuższym postoju (zimny silnik) ma delikatne szarpniecie. Nie daje za wygraną i informacje w stylu ten model tak ma. Czekam na większe zimno.
PS
izawer12 czy udało Ci się znaleźć przyczynę?

Morfi_pl
Bywalec
#7 Post autor: Morfi_pl »

oryginalna oplowska instalacja przełącza się tylko wtedy gry ciśnienie gazu przed wtryskiwaczami lpg jest w normie i temp płynu chłodzącego jest wyższa niż 45-50 stopni Celsjusza a obroty silnika przekroczą 2000.

Trzeba sprawdzić szczelność instalacji, filtry wymienić jeśli nie były wymieniane (są chyba 2 - jeden na wężu a drugi w elektrozaworze), czy układ chłodzenia się nie zapowietrzył, czy reduktor jest sprawny (ile kilometrów zrobiła instalacja ?)

A może któryś z elektrozaworów się nie otwiera bo się popsuł lub wtyczka na nim się uszkodziła

Generalnie instalacja lpg jest prosta jak budowa cepa ;-)

krzychu300
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira C 1.4 ecoflex elite LPG
Model: ZC
#8 Post autor: krzychu300 »

Dziś na zegarach -2 i znów LPG na zimym silniku sie nie załączył. Podejrzewam,że czujnik wariuje. Orientuje sie ktoś-jest tylko jeden czujnik do temperatury(w ukłądzie chłodzenia),czy jeszcze może być drugi?Instalacja nowa bo dopiero 6tys km.
Mam dziwne wrażenie, że jak przełączam na LPG to chodzi jak diesel (klekocze).
Z tym cepem mają jednak problem zawodowcy w ASO i już mnie zaczyna to irytować. Podjechałbym do fachowców od LPG ale znając realia,zaraz stwierdzą ze ingerowałem w auto i gwarancje mi zabiorą...bezradny :(

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#9 Post autor: firek »

Dziś na zegarach -2 i znów LPG na zimym silniku sie nie załączył. Podejrzewam,że czujnik wariuje. Orientuje sie ktoś-jest tylko jeden czujnik do temperatury(w ukłądzie chłodzenia),czy jeszcze może być drugi?Instalacja nowa bo dopiero 6tys km.
Mam dziwne wrażenie, że jak przełączam na LPG to chodzi jak diesel (klekocze).
Z tym cepem mają jednak problem zawodowcy w ASO i już mnie zaczyna to irytować. Podjechałbym do fachowców od LPG ale znając realia,zaraz stwierdzą ze ingerowałem w auto i gwarancje mi zabiorą...bezradny :(

Krzychu czegoś nie rozumiem---nie załączył się na zimnym....-nie powinien się na zimnym załączyć

Jak pisali wyżej muszą być spełnione warunki, temperatura do przełączania z tego co miałem okazję widzieć w wielu prawdziwie fabrycznych instalacjach to 50 stopni, a jeszcze dosyć często stosuje sie rozwiązanie, że jeżeli temperatura gazu spada poniżej 0 ( czyli jak pod maską jest po prostu zimno)to przełączenie jest jeszcze opóźniane dodatkowo o jakąś zwłokę czasową.
Odnośnie klekoczej pracy to te wtryski (omegas) tak mają.

A jeśli chcesz aby ktoś inny mógł się podłączyć to ten inny warsztat musi mieć oryginalnego TECHA II bo tylko tym urządzeniem można się połączyć

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#10 Post autor: qtom »

jeśli chodzi o przełączenie to ten silnik bardzo szybko się nagrzewa. z tego co przeczytałem i zrozumiałem kolega startuje z migającą diodą na zimno i po jakimś czasie dioda gaśnie i zostaje na PB. Podejrzewam że coś z elektrozaworem na reduktorze lub poprosić o reset oprogramowania w ASO na początek a później szukać przyczyn mechanicznych. Niestety Lpg jest dość kiepskie w Polsce dużo mazutu i delikatny omegas nie daje rady. Parę lat miałem tą instalacje wiec powiem ze lekko nie będzie trzeba omijać Orlen i różne lewe stacje ja tankowałem na BP zero problemów gdy był Orlen wymiana wtrysków zalepiony reduktor. Teraz juz mam ją tylko w Corsie i po doświadczeniach z Astry j jest bezproblemowa gdy wiem co unikać i jak często wymienić filtry.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2017, 23:49 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”