Dokładnie. Olej wymieniany niedawno przez poprzedniego właściciela. Wiem, że Ople lubią sobie chlapną trochę oleju więc potrzebuję kupić coś na dolewkę. Po zimie olej i tak wymienię.Bodek pisze:
i czy taki olej można lać do benzyny
[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Jest wiele dobrych marek olejowych i jeszcze więcej olejów. Wg. mnie na pewno można zaufać produktom Millers, Amsoil, Penrite czy Neste a w dalszej kolejności npp. Liqui Moly czy Motul.ememsik pisze:Witam
Jakiego producenta oleju silnikowego polecacie dobrej jakości do silnika 1,4 turbo ecoFlex benzyna (przerobiony na gaz)?
z książki serwisowej spisany symbol 5 W-40 oleju.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Lepszy jest tylko tenszymonOPC pisze:Posiadam 2.0T LEH 241HP Zafirę B i kupiłem Valvoline 5W50 VR1 Racing uważacie że możne kupić lepszy ??? Bo myślałem na 0W40
https://www.google.pl/search?q=olej+5w5 ... 4gLwNmsNNM:
A kupisz oryginał tylko u Tomka
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 20:51 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nadawał może i się będzie, ale czy jest dobry? To już kwestia dyskusji...
- zdzichop
- Świeżak
- Imię: zdzich
- Auto: zafira b
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Prawie rok temu zmieniałem olej i wybór pad na GM dexos2 5w30. Dzisiaj zmieniałem, bo rok już minął i przebieg roczny ok.12000 km. Ale zmiana została wymuszona czym innym. W trakcie trasy 2x500km na święta zaświeciła mi się kontrolka poziomu oleju i strach w oczach. Krótki rachunek sumienia i pomysły: pewnie olej rozrzedzony przez dpf i nie ma co smarować, ale na miarce poziom w dolnym zakresie; może czujnik poziomu zaświrował, może już czas na wymianę?
Przy wymianie oleju wlałem ponad 5l(katalogowo 5,4l), natomiast poprzednim razem wlałem 4,5l bo niby tyle mi weszło.Pewnie gdy odsysałem stary olej nie wyciągnęło wszystkiego i cały rok jeździłem na minimalnym poziomie. Teraz spuszczałem do końca przez korek w misce. Korek czysty.
W astrze h przez 5 lat też używałem wyłącznie GM dexos2 5w30 i u nowego właściciela auto dalej śmiga na tym samym.
Dopóki Walczysz, Jesteś Zwycięzcą
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Każdy pewnie ma inne zdanie ale ...olej GM jest niestety słabym olejem Poczytaj co pisze Tomek evo lub napisz do niego jak wyżej koledzy pisali są duzo lepsze olej w podobnych cenach .Wymiana powinna odbywać sie 8-10 tys max bo to bardzo wydłuża żywotność silnika .Oczywiście to tylko sugestia
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- zdzichop
- Świeżak
- Imię: zdzich
- Auto: zafira b
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Taką tezę trzeba udowodnić a moje doświadczenia z GM od prawie siedmiu lat zaprzeczają temu. Każdy chwali swoje. Sprzedawca zawsze będzie chwalił swój towar a w złym świetle przedstawiał będzie to, co sprzedaje konkurent. Jeśli coś dla mnie jest dobre, to nie zmieniam z powodu panującej mody. Po prostu jestem człowiekiem starej daty
Dopóki Walczysz, Jesteś Zwycięzcą