[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
tomek evo

#736 Post autor: tomek evo »

Zasadniczo jest to olej dedykowany pod silniki Forda i ich partnerów. Jeśli nie ma dpf-a to w sumie może być ale tak naprawdę nie jest on ani polecany ani tym bardziej dedykowany do tego silnika. Klasa jakości i lepkość się zgadza i nic się nie stanie jak zalejesz ale w sumie poszukałbym innego oleju mimo, że can dobra. Zasadnicze pytanie czy masz dpf-a bo wówczas szukaj oleju z normą C (C2/C3 ewentualnie C4).
greg88

#737 Post autor: greg88 »

Wiesz co pomyliłem się z oznaczeniem to był 5w40 w poprzedniej moim poście już poprawiłem jaki dokładnie był wlany.Nie ma jak samemu sprawdzić niż liczyć na kogoś bo wtedy takie pomyłki się zdarzają.
Co do dpf-a to nie wiem czy mam muszę jakoś sprawdzić tylko jeszcze muszę poszukać jak to sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 16:48 przez greg88, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek evo

#738 Post autor: tomek evo »

fabrycznie pewnie masz ale może został usunięty.
Mawerix

#739 Post autor: Mawerix »

tomek evo pisze: 14 sty 2018, 00:04 fabrycznie pewnie masz
Niekoniecznie.
Bullik1

#740 Post autor: Bullik1 »

tomek evo pisze: 04 sty 2018, 11:22 Dyskusje na temat olejów często niestety są sprowadzone do argumentów typu "zawsze lałem i wszystko było ok" czy zarzucanie sprzedawcom promowanie tego co mają w ofercie. Moim zdaniem olej GM dexos 2 będzie odpowiedni do mniej wymagającego pod względem smarowania silnika pod warunkiem, ze będzie regularnie wymieniany. Jak ktoś potrzebuje lub oczekuje więcej to są na rynku znacznie lepsze produkty. Ale z olejem GM dexos 2 jest inny problem :
Bullik poproś swojego sprzedawcę o aktualna kartę MSDS tego konkretnego oleju, który kupiłeś oraz zapytaj przez kogo i gdzie został wyprodukowany.
Tak na marginesie to tez mam w ofercie olej GM Dexosa 2 (80,00 zł za 5l) ale nie zwykłem polecać produkt, co do którego mam poważne wątpliwości mając w ofercie lepsze oleje w niekoniecznie wyższej cenie.
Kolejny temat to po co komu niski poziom spasów w silniku 2.0T, w którym priorytetem powinna być ochrona a pakiet ZDDP ze względu na ilość sapów jest w tego typu olejach dość mocno ograniczony. Co prawda wielu producentów stara się to rekompensować i pojawiają się nowe lepsze pakiety pod normy, które dają lepsze zabezpieczenia ale dotyczy to zwykle tych lepszych olejów (zwykle premium) a większość producentów środków smarnych dodaje tylko to co trzeba aby produkt spełniał normę bo lepsze pakiety to większe koszty produkcji a jak dla 99% docelowych Klientów nie ma to jakiegokolwiek znaczenia bo i tak naleją to co zawsze, to co znają albo co im mechanik, ewentualnie sprzedawca poleci. Co prawda jakiś promil będzie czytać karty produktów czy nawet robić analizy laboratoryjne i będą oni w jakiś sposób kształtować opinie i drążyć skałę ale i tak do 90% Klientów to prędko nie dojdzie a większość pozostałych i tak wie swoje.
Do 2.0T potrzeba oleju, który da możliwie dobrą ochronę a jak już coś z C2/C3 to z górnej półki jakościowej lub/oraz najlepiej doprawione jakimś dodatkiem, który zrekompensuje niedostatki pakietu ZDDP. Norma Dexos 2 ma większy sens w dieslach ale do benzyn nie widzę specjalnie sensu wybierania oleju pod tym kątem.
BTW za ok 100,00 zł można dostać bardzo dobry olej Polskiego producenta Specol Spec Premium C3 VW504/507 5W30, który ma najnowszy i najlepszy pakiet dodatków pod normę VW 504/507 (tylko kilka olejów na świecie ma ten pakiet i kosztują zwykle 200 zł+), która jest bardzo wymagająca (o wiele bardziej niż Dexos2) i zwykle wymusza zastosowanie bazy wzbogaconej PAO. Olej ten był badany niezależnie i wyniki można sobie znaleźć w sieci i fachowe komentarze też. Polecam ten olej jako alternatywę dla GM Dexos 2 (spełnia normę dexos2) a kontrolne wyniki z badań poszczególnych partii oleju mogę otrzymać bezpośrednio od producenta.
Do 2.0T bardziej bym optował za lepkością 5W40 czy nawet 0W40 na zimę a na lato (zwłaszcza z LPG albo jak ktoś ma wyjątkowo ciężką nogę) 5W50. Niektórzy leją nawet 10W60 ale to jest przegięcie i wcale nie jest dobre dla silnika (chyba, ze jeździmy po torze non-stop).
Czytając powyższe posty, ludzi którzy mają jak widzę doświadczenie i dużo większą wiedzę skorzystam z rady. To jaki olej będzie dobry robię dziennie ok 50 km, na torze nie szaleję choć czasami miałbym ochotę. Jest niedaleko mnie tor w Miedzianej Górze ale to może kiedyś. Potrzebuję coś co nadawałoby się po założeniu gazu.
evolution1zafir

#741 Post autor: evolution1zafir »

MOTUL 8100 X-clean 5W30 ewentualnie FUCHS TITAN GT1 PRO FLEX 5W30 ( kupujac na stronie Fuchs masz 100% pewności że oryginał ).
greg88

#742 Post autor: greg88 »

No po sprawdzeniu okazuje się iż jest DPF więc na pewno muszę na to zwrócić uwagę przy zakupie oleju i znalazłem taki Olej Castrol magnatec 5W40 C3 5 litrów cena z dostawą 122 zł.
tomek evo

#743 Post autor: tomek evo »

Daj sobie spokój z tym olejem. Płacisz za markę a olej słaby. Żeby nie było też bym Ci mógł sprzedać go w tej samej cenie ale jest tyle innych lepszych i niekoniecznie droższych olejów............
greg88

#744 Post autor: greg88 »

To co byś Tomek polecił za olej jeśli byś mógł coś polecić?
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#745 Post autor: paweldm »

Liqui Moly Top Tech 4600, TEXACO Havoline Ultra S 5W-30. Texaco 10W40 jest stosowany fabrycznie w DAF-ach, wymiana co 90 000km, a przy podwójnym filtrze oleju, co 140 000km.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
Imię: Szymon
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: LEH
#746 Post autor: szymonOPC »

Tomek ja mam obecnie zalany do swojej OPC 2.0T Vavoline VR1 Racing 5W50. Chciałem wlać coś innego lepszego z jakimiś dodatkami, coś polecisz?
A także myślałem o oleju 0W40 ?
wampir11111

#747 Post autor: wampir11111 »

Szymon strona w tym temacie nr 39 ;)
Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
Imię: Szymon
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: LEH
#748 Post autor: szymonOPC »

Dzięki Michał. A Ty jeździsz nadal na Vavolinie VR1 Racing 5W50? Czy na przyszłość myślisz nad jakimś innym. Bo ja jeżdżę również na VR1 ale chodzi mi po głowie Penrite 10tenth premium 5w50
wampir11111

#749 Post autor: wampir11111 »

Szymon raz wlałem ten Penrite ale jeżdżę na VR1
Myślę nad takim olejem :mysli: i tu pytanie do Tomka
Gulf Racing 5W-50 SM/CF
tomek evo

#750 Post autor: tomek evo »

Ten Gulf to podobno dobry olej jest. Na ile dobry to szczerze nie wiem ale chyba raczej lepszy niż Valvo VR1. Bardzo dobrym olejem w lepkości 5w50 jest Liqui Moly Molygen 5W50, który od niedawna jest dostępny na Polskim Rynku (mam go ale nawet nie zdążyłem wrzucić na stronę) - olej na bazie syntetycznej PAO z bardzo dobrym pakietem i naprawdę wysokiej jakości. Cenowo wychodzi ok. 200,00 zł za 5l (4+1) wiec tanio nie jest ale z drugiej strony Penrite 10tenths Premium 5W50 kosztuje wg. cennika 289,00 zł za 5l. Gulf też wychodzi cenowo podobnie (może odrobinę taniej). Dobrym olejem za relatywnie nieduże pieniądze jest Neste 1 5W50, który kosztuje cennikowo 147,00 zł za 5l (4+1). Valvo VR1 nie jest zły ale do Penrite czy Liqui Moly mu daleko i wg. mnie jest słabszym olejem niż Neste 1. Kosztuje rozsądne pieniądze jednak w przypadku podkręconych silników 2.0T polecam coś lepszego.
Alternatywnie w stosunku do 5W50 można zastosować bardzo dobry olej PAO-syntetyczny Meguin Super Leichtlauf 5W40 i doprawić go najnowszym modyfikatorem tarcia Archoil AR9200V2. Całość wyjdzie wprawdzie jakieś 230 zł-240 zł (zależy czy Archoil z oryginalnej butelki czy rozlewany) ale redukcja tarcia i podniesienie ochrony jaka daje Archoil w połączeniu z solidną bazą i wysokimi parametrami oleju Meguin Super Leichtlauf 5W40 daje naprawdę bardzo solidne połączenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”