Problem z obrotami na zimnym silniku Z18XER
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Dopadł i mnie ten problem, tylko przy okazji wywala P0170, sprawdzę ten preparat i dam znać czy i u mnie pomogło.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Tylko nie wiem, czy bez demontażu wyczyści się silniczek krokowy i kanaliki odpowietrzenia oraz odprowadzenia spalin co jest bardzo ważne, bo wkrótce może się okazać, że problemy z obrotami jałowymi się znowu pojawią.xrs pisze:wygląda na to że u mnie pomogło te czyszczenie (bez demontażu) preparatem Liqiud Moly do przepustnic; 11 dzień i ani razu problemu z obrotami po odpaleniu, zarówno przy temperaturze -1 jak i lekkich plusowych; nawet nie zdejmowałem dolotu bezpośrednio z przepustnicy (bo kiepski dostęp do opaski zaciskowej) tylko trochę wyżej przy przepływomierzu, gdzie też przez rurę było widać lekko przepustnicę, a ten preparat Liqiud Moly ma taką długą rurkę z rozpryskiwaczem że spokojnie tam dochodzi gdzie trzeba. Preparatu zostało jeszcze sporo i myślę że tak profilaktycznie będę psikał raz na rok. Poza tym necie wyczytałem jakiś artykuł że instalacje LPG są szczególnie wrażliwe na brudne przepustnice. Może u mnie nie była aż tak bardzo zabrudzona i dlatego pomogło tylko psikanie, sam nie wiem bo przez rurę widziałem tylko kawałek przepustnicy i wyglądała na czystą, ale może boczne małe dziurki miał zapchane.
Instrukcja (jeżeli masz LPG to zrób to przy wyłączonym gazie):
1. demontujemy dolot
2. na wyłączonym silniku psikamy dość sporo i zostawiamy na ok 5 min żeby rozpuścił co trzeba
3. potem zapalamy silnik i na włączonym kilka razy psikamy po troszkę tak żeby nie zgasł silnik, bo będzie się dławił (jak zgaśnie może być chwilowy problem z odpaleniem), z rury wydechowej wypluje trochę czegoś-nie wiem czy to syf czy resztki preparatu.
4. zostawiamy żeby sobie z 5 min spokojne pochodził, można dodać trochę gazu do 2 tys obrotów.
5. zakładamy spowrotem dolot i gotowe
Tu przykładowy filmik (silnik inny, ale zasady czyszczenia podobne):
https://m.youtube.com/watch?v=XKtSvB4IvmM
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Silniczka krokowego nie da rady bez demontażu; w moim modelu akurat nie ma krokowca więc mam problem z głowy; od ponad miesiąca jeżdżę po zwykłym psikaniu i dalej jest wszystko ok więc pewnie kanaliki też przeczyściło; generalnie ja i tak bardziej zalecam metodę na demontaż jak ktoś ma czas, narzędzia itd; przy okazji co raczej nie miało znaczenia zastosowałem preparat stp dolewany do benzyny czyszczący niby wtryskiwacze i jakiś drogi za 120zł magiczny hicior światowy ceramizer Xado 1 Stage do oleju i autko chodzi piękniusio.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2017, 15:16 przez xrs, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam ponownie !
W dalszym ciągu walczę z obrotami na zimnym silniku w mojej Zafirce B 1.8, teraz po wielu spekulacjach i diagnozach mogę powiedzieć że silnik jak jest zimny ma problem z odpaleniem ponieważ dostaje za małą dawkę paliwa . Wymieniłem czujnik temperatury do ECU , wskazania na kompie są dobre ale auto dalej ma tą sama wadę . Natomiast pokazuje mi pewne błędy takie jak : p0201 p0202 p0203 p0204 ( uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza ) . Czy ktoś z was spotkał się może z taką usterką ? , gdzie szukać ewentualnie ? co sprawdzić ?
Krzysiek
W dalszym ciągu walczę z obrotami na zimnym silniku w mojej Zafirce B 1.8, teraz po wielu spekulacjach i diagnozach mogę powiedzieć że silnik jak jest zimny ma problem z odpaleniem ponieważ dostaje za małą dawkę paliwa . Wymieniłem czujnik temperatury do ECU , wskazania na kompie są dobre ale auto dalej ma tą sama wadę . Natomiast pokazuje mi pewne błędy takie jak : p0201 p0202 p0203 p0204 ( uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza ) . Czy ktoś z was spotkał się może z taką usterką ? , gdzie szukać ewentualnie ? co sprawdzić ?
Krzysiek
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8 16V
- Model: ZB
Od ponad pół roku błąkam się po mechanika i nikt nie potrafi mi pomóc. Mój problem polega na tym, że autko po odpaleniu ma problem z wahaniami obrotów (szarpie silnikiem) i dopóki się nie rozgrzeje to nie mogę nim ruszyć, ponieważ nie ma siły jechać i gaśnie przy hamowaniu a później jest problem z odpaleniem. Autko po rozgrzaniu jeździ bez żadnych problemów a na komputerze nie pokazuje żadnych błędów i nie ma punktu zaczepienia.
Przez te pół roku wymienione zostało:
- koła zmiennych faz rozrządu
- cefka zapłonowa
- świece
- przepustnica
- rozrząd
- czujnik temperatury cieczy
Poniżej link do filmu jak pracuje zimny silnik
https://youtu.be/-8tpoeUHy-g
Od ponad pół roku błąkam się po mechanika i nikt nie potrafi mi pomóc. Mój problem polega na tym, że autko po odpaleniu ma problem z wahaniami obrotów (szarpie silnikiem) i dopóki się nie rozgrzeje to nie mogę nim ruszyć, ponieważ nie ma siły jechać i gaśnie przy hamowaniu a później jest problem z odpaleniem. Autko po rozgrzaniu jeździ bez żadnych problemów a na komputerze nie pokazuje żadnych błędów i nie ma punktu zaczepienia.
Przez te pół roku wymienione zostało:
- koła zmiennych faz rozrządu
- cefka zapłonowa
- świece
- przepustnica
- rozrząd
- czujnik temperatury cieczy
Poniżej link do filmu jak pracuje zimny silnik
https://youtu.be/-8tpoeUHy-g
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2018, 21:57 przez flisiek23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
Problem występuje tylko jak silnik jest zimny a jak nabierze temperatury to problem znika. Zanim przełączy się na LPG to silnik się rozgrzeje i jest po problemie. Więc ciężko mi ocenić czy na benzynie i lpg jest tak samo.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Tak jest najczęściej że jest zepsuty A błędów nie ma.
A wchodziles w test mode i sprawdzałeś temperaturę silnika od samego odpalenia?
A wchodziles w test mode i sprawdzałeś temperaturę silnika od samego odpalenia?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
Niestety nie mam oryginalnego radia i nic nie mogę sprawdzić ale jutro tak w ogóle wymieniam termostat bo padł... kupię używany przepływomierz na allegro i sprawdzę może to pomoże bo jak nie to to chyba zostaje już tylko sterownik ECU.
- Tazz
- Zafiromaniak
Może ktoś z forum mieszka nie daleko z takim samym silnikiem i byście się spotkali żeby podmienić przepływke a moze nawet podpiac pod komputer i zobaczyc parametry po co odrazu kupowac (byc moze niepotrzebnie) części?
Może ktoś z forum mieszka nie daleko z takim samym silnikiem i byście się spotkali żeby podmienić przepływke a moze nawet podpiac pod komputer i zobaczyc parametry po co odrazu kupowac (byc moze niepotrzebnie) części?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
To ważna informacja, nie pisałeś o padniętym termostacie. W termostacie jest grzałka i jej uszkodzenie może powodować takie zachowania silnika. W tej sytuacji zrób najpierw porządek z termostatem a w drugiej kolejności zajmij się przepływką.
Sterownik ECU bym odpuścił, nie słyszałem o awariach tych sterowników. To nie Zafira A.
- Tazz
- Zafiromaniak
Pytanie jakiej firmy jest ten "nowy" czujnik temperatury cieczy?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
Oj jakiej firmy to nie wiem bo zleciłem mechanikowi żeby kupił i tylko stary mi pokazał że wymieniony. Jutro wymienię termostat i liczę że to pomoże ale to dopiero w środę rano będę wiedział czy pomogło
Oj jakiej firmy to nie wiem bo zleciłem mechanikowi żeby kupił i tylko stary mi pokazał że wymieniony. Jutro wymienię termostat i liczę że to pomoże ale to dopiero w środę rano będę wiedział czy pomogło