co to i czemu to takie dziwne jest
Do czego mogły być te ucięte rurki przy EGR?
-
piorun
Do czego mogły być te ucięte rurki przy EGR?
dzisiaj podczas czyszczenia słynnego EGR-u znalazłem oto taką rurkę
http://img576.imageshack.us/img576/3867/zdjcie0180e.jpg
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 20:53 przez piorun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piorun
-
Anony Mous
ja te dwie rurki mam. Obie rurki biegną do przodu w kierunku grilla ale jedna zaraz przechodzi w rurke gumową i wchodzi do takiego walca miedzy z blokiem silnika a tą grubą gumową rurą, natomiast druga idzie dalej, mija silnik i zakręca w stronę lampy od strony pasażera i potem idzie w dół w kierunku chłodnicy....i dalej nie widać. Także ktoś coś u ciebie kombinował ale po co?
tu widac jak wychodzą obok egra i idą do przodu...są złaczone aluminiowym klipsem

Uploaded with ImageShack.us
tu widac jak wychodzą obok egra i idą do przodu...są złaczone aluminiowym klipsem

Uploaded with ImageShack.us
-
Woytas
MieHor pisze:bo ten EGR jest chłodzony
kaliope pisze:tu widac jak wychodzą obok egra i idą do przodu...są złaczone aluminiowym klipsem
z tego wynika, że ten EGR też powinien być chłodzony a u Ciebie piorun ktoś pokombinował ?
P.S.
Ciekawe, co to?hajduk24 pisze:Jak znajdę czas to podskoczę do takiego szpeniola od diesla może się z tym spotkał
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, 11:09 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Hajduk
Pomimo to że przy czyszczeniu swojego egr-a nic tam takiego nie widziałem to daje domyślenia co to jest , wydrukowałem fotki i zapytałem aso i nikt nic nie wie nawet w epc na schematach tego nie ma , wygląda na to że jest coś montowane po za fabryką na własną rękę . Jak znajdę czas to podskoczę do takiego szpeniola od diesla może się z tym spotkał , i jeszcze jedno kaliope ma motor 120 kM a Ty piorun ?
-
piorun
-
Hajduk
-
rkanisz
Z tego opisu zaczyna mi to podchodzić pod były układ Webasto, który był dokładany przez Opla ale nie stanowił wyposażenia standardowego. Pod przednią lampą od strony pasażera był montowany palnik podgrzewający. Jak ktoś z Was będzie w ASO albo miał dostęp do EPC niech poprosi o sprawdzenie schematu ogrzewania postojowego, ja będę mógł to sprawadzić dopiero pod koniec tygodniakaliope pisze:ja te dwie rurki mam. Obie rurki biegną do przodu w kierunku grilla ale jedna zaraz przechodzi w rurke gumową i wchodzi do takiego walca miedzy z blokiem silnika a tą grubą gumową rurą, natomiast druga idzie dalej, mija silnik i zakręca w stronę lampy od strony pasażera i potem idzie w dół w kierunku chłodnicy....i dalej nie widać. Także ktoś coś u ciebie kombinował ale po co?
EGR na 110 % nie ma chłodzenia.
piorun Brak tych rurek nie wnosi nic negatywnego i nic nie grozi twojemu silnikowi