Zafira B - silnik diesel czy benzyna.
Moderator: Tunio999
- Czesławo Moreno
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 +
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Co do kupna auta sprowadzonego z lpg,stanowczo odradzamlucio pisze:Ok czyli na pewno 1,8 teraz kwestia taka czy ja gazować czy też niema potrzeby ?Jeśli tak to czy nie skorzystać z kupna auta które już ma instalację gazową , orietuje się ktoś jaki to koszt nowej wynosi... 😂(6-biegow no wygoda i mniejsze obroty)
Ja po sprowadzenie miałem remont głowicy
Minus głowicy w 1.8 to reczne ustawianie/sterowanie luzu zaworów ,w 2.0t są hydrauliczne.
Co do lpg to IV generacja to minimum,sam zastanawiam się nad V gen.bo sporo jeżdżę .
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2017, 09:35 przez Czesławo Moreno, łącznie zmieniany 2 razy.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Co do automatu- jeżeli jest jakaś znana historia serwisowa to fajnie.mariusz131 pisze: Lepiej wystrzegać się skrzyni 6, no i automatu.
Jeżeli weźmiesz coś mocniejszego od 1.8 to branie manuala czy automatu wiąże się z jednym- przy mega pechu i za to i za to zapłacisz jakieś 5 tyś za remont (wliczając w manualu w dieslu sprzęgło i dwumas). Kupno każdego auta obojętnie jakiej marki to loteria- możesz trafić na fajny sprzęt że nic nie dołożysz a możesz trafić na skarbonkę.
WItam Zafirowiczow, potrzebuje waszej porady co do zakupu Zoski B w dieslu.
Obecnie jeżdżę ZA 1.8 + gaz . Mieszkam we Francji poki co i tu same diesle jezdza wiec trudno upatrzec benzyniaka. Czy warto kupic diesla z przebiegiem ponad 140 tys.? jesli tak to ktory silnik diesla lepszy?
Obecnie jeżdżę ZA 1.8 + gaz . Mieszkam we Francji poki co i tu same diesle jezdza wiec trudno upatrzec benzyniaka. Czy warto kupic diesla z przebiegiem ponad 140 tys.? jesli tak to ktory silnik diesla lepszy?
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
. Trudno właściwie na to pytanie odpowiedzieć. Zależy, czego po silniku oczekujesz. Jeśli dużej niezawodności, to 1.9 CDTI 120 km będzie odpowiednim wyborem - brak problemów z klapami wirowymi. Jeśli natomiast chcesz trochę więcej mocy - 1.9 CDTI 150 km. Tylko w wypadku tego ostatniego, aby on bezawaryjnie jeździł - będzie trzeba ciut poprawić fabrykę (modyfikacja kolektora dolotowego)ray pisze:jesli tak to ktory silnik diesla lepszy?
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
-
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira 2010 1,6
- Oznaczenie silnika: A16XER
w ciągu najbliższych dni dokonam zakupu Opla Zafira, silnik 1,9 diesel rocznik 2007-2009. Czekam na wpłatę kasy i kupuję. Ale zawsze może się zdarzyć tak, że sprzedawca się pojazdu szybciej pozbędzie i będę musiał auta szukać. dlatego prosze o wyrozumiałość, a w razie chęci o podanie sprawdzonych modeli z poszukiwanego przeze mnie zakresu cenowego 14-18 tys zł.
mam też póki co kilka pytań
- który silnik wybrac 1,9 diesel czy 1,7 diesel ? mają one jakies wady ?
- ile kosztuje załozenie gazu do silnika benzynowego?
- ogólnie który silnik polecacie ?
- jeśli auto jest sprowadzone i ma komunikaty po niemiecku lub francusku to jak to przekodowac na polskie ?
- ogólne zasad co sprawdzać w zafirkach ?
- czy w temperaturze 5-6 stopni klima już sie uruchamia i sprężarka ?
z góry dziękuje za wyrozumiałość i proszę o porady
mam też póki co kilka pytań
- który silnik wybrac 1,9 diesel czy 1,7 diesel ? mają one jakies wady ?
- ile kosztuje załozenie gazu do silnika benzynowego?
- ogólnie który silnik polecacie ?
- jeśli auto jest sprowadzone i ma komunikaty po niemiecku lub francusku to jak to przekodowac na polskie ?
- ogólne zasad co sprawdzać w zafirkach ?
- czy w temperaturze 5-6 stopni klima już sie uruchamia i sprężarka ?
z góry dziękuje za wyrozumiałość i proszę o porady
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeśli koniecznie chcesz kupić diesla to 1,9 w wersji 120 KM. Wersja 150 KM ma klapy wirowe, które mogą być problemem. Ten silnik pochodzi z Fiata i ma dobre opinie. 1,7 jeśli się nie mylę to konstrukcja Opla i coś tam jest nie tak, Ale tutaj niech wypowiedzą się inni. Jak zdecydowałbyś się na benzyniaka to polecam 1,8 140 KM lub 2,0T 200 KM. Instalacja gazowa musi być dobrej marki i montowana przez dobrego gazownika. Koszt nie powinien przekroczyć 4 tyś. zł. Z komputerem z menu w języku polskim mogą być problemy, wersje po liftingu już lepiej. Tyle ode mnie, więcej info od innych kolegów. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
-
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Auto: Opel zafira b 1.9 cdti
- Oznaczenie silnika: Z19Dt
Ja przed zakupem trochę poczytałem o tych silnikach. I najlepszy jest 1.9 CDTI 120 konny. Sam go mam i jak na razie nie narzekam, no może na ciężki dostęp do czego kolwiek aby wymienić. Ale osobiście mogę go polecić.