[B] RDS - nie odświeża informacji
Moderator: Sebu$
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] RDS - nie odświeża informacji
Ostatnio wisi mi opis z RDS z Radia Zet na poziomie BAJM. Czasami coś się zaktualizuję i zmieni na chwilę. Jak robię upadate stations to cały czas widnieje BAJM.
Sygnał walnięty czy co. Przełączałem RDS On/Auto, nic nie dało Z innymi programami nie ma problemu RDS wszystko pokazuje.
Sygnał walnięty czy co. Przełączałem RDS On/Auto, nic nie dało Z innymi programami nie ma problemu RDS wszystko pokazuje.
ZB
ZC
ZC
- tOmki
- Zafiromaniak
Doba na odłączonym akumulatorze i trochę wiedzy więcej.
Jak mam przypisany opis RadioZET do pamięci to po wybraniu jej ładnie wskakuję opis.
Dane z RDS ładnie idą, i po chwili pauza w nadawaniu info z RDS i pojawia się BAJM.
Za chwilę znowu nowe info z RDS, pauza - BAJM, i tak w kółko. Czyli jest lepiej niż poprzednio. Wcześniej prawie cały czas był BAJM.
Dzisiaj jednak zauważyłem jedną rzecz, ten BAJM pojawia się tylko na 92,1MHz (sygnał RadiaZET dla Słupska), natomiast łapie mi jeszcze sygnał z Koszalina - 105,3MHz i tutaj wszystko jest ok. Ale radio przy włączeniu lub przełączaniu stacji wybiera najsilniejszy sygnał - czyli 92,1MHz.
Jak mam przypisany opis RadioZET do pamięci to po wybraniu jej ładnie wskakuję opis.
Dane z RDS ładnie idą, i po chwili pauza w nadawaniu info z RDS i pojawia się BAJM.
Za chwilę znowu nowe info z RDS, pauza - BAJM, i tak w kółko. Czyli jest lepiej niż poprzednio. Wcześniej prawie cały czas był BAJM.
Dzisiaj jednak zauważyłem jedną rzecz, ten BAJM pojawia się tylko na 92,1MHz (sygnał RadiaZET dla Słupska), natomiast łapie mi jeszcze sygnał z Koszalina - 105,3MHz i tutaj wszystko jest ok. Ale radio przy włączeniu lub przełączaniu stacji wybiera najsilniejszy sygnał - czyli 92,1MHz.
ZB
ZC
ZC
- tOmki
- Zafiromaniak
Filmik z problemem:
https://youtu.be/9no791LNwnQ
ps. jaki jest kod do umieszczania video z YT w postach ?
[youtube]....[/youtube] ???
ZB
ZC
ZC
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Obecnie dodawanie filmów do postów nie działa (jest wyłączone) z uwagi na to, że zabierało bardzo dużo zasobów serwera.tOmki pisze: ↑21 sty 2018, 20:56 Filmik z problemem:
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Tak jak kol. Flora napisał - zaprogramuj / zapamiętaj stację z nazwą stacji np Radio ZET bo do pamięci zapisało BAJM
- tOmki
- Zafiromaniak
Robiłem tak.
W ok 17 sek filmiku przyciskam 1 (pod tą pozycja mam przypisane RadioZet) i pokazuje się RadioZet i za chwilę wskakuje BAJM.
Później wrzucę fotkę z listą pozycji jakie mam zaprogramowane.
Dodano po 5 godzinach 36 minutach 17 sekundach:
Kolejny filmik. Jestem w ręcznym strojeniu. RadioZet przypisane jest częstotliwość 105.3MHz, czyli sygnał dla Koszalina.
Jak widać na 105,3MHz wszystko jest ok, dane się odpowiednio zmieniają, ręcznie zmieniłem na 92,1MHż (sygnał dla Słupska) i jak widać wskoczyło BAJM. Coraz bardziej przekonany jestem że coś jest nie tak z sygnałem.
Poniżej również lista z zapamiętanymi programami.
Filmik:
https://youtu.be/BGrD1jHxWTU
W ok 17 sek filmiku przyciskam 1 (pod tą pozycja mam przypisane RadioZet) i pokazuje się RadioZet i za chwilę wskakuje BAJM.
Później wrzucę fotkę z listą pozycji jakie mam zaprogramowane.
Dodano po 5 godzinach 36 minutach 17 sekundach:
Kolejny filmik. Jestem w ręcznym strojeniu. RadioZet przypisane jest częstotliwość 105.3MHz, czyli sygnał dla Koszalina.
Jak widać na 105,3MHz wszystko jest ok, dane się odpowiednio zmieniają, ręcznie zmieniłem na 92,1MHż (sygnał dla Słupska) i jak widać wskoczyło BAJM. Coraz bardziej przekonany jestem że coś jest nie tak z sygnałem.
Poniżej również lista z zapamiętanymi programami.
Filmik:
https://youtu.be/BGrD1jHxWTU
ZB
ZC
ZC
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Mi też to wygląda na problem ze stacją nadawcza, tez kojarzę u siebie taka sytuacje kiedyś, ale ja tam słucham tylko radia a nie patrzę na rdsy i inne takie
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)