"Rozdzielczość" Navteq to o ile dobrze pamiętam 100 metrów (mam na myśli samą mapę)DeZ pisze:A tak z ciekawości to jaka jest dokładność tych map ? Porównywalna z AutoMapa na przykład ?
Zresztą - postaram się powiedzieć o tej nawigacji szerzej słów kilka:
Niestety, nie jest to mapa tak "wybajerowana", jak Automapa. Jest tylko dwuwymiarowa i w porównaniu do Automapy wygląda bardzo prymitywnie. Zresztą - inna jest też koncepcja: Automapa pokazuje Ci w 3D zarys drogi, budynki i wskazuje, jak się nią poruszać, aby trafić do celu.
Navteq u mnie ma właściwie trzy tryby: może Ci wyświetlić 2D mapę z oznaczeniem pozycji samochodu, z dokładnością do 100 metrów - to tryb nr 1.
Drugi tryb nie wyświetla Ci mapy, lecz odpowiednią strzałkę (prostą lub np załamaną dla skrętu) oraz obok skalę, którą informuje Cię, ile jeszcze musisz daną drogą jechać lub za ile skręcić - z podaniem odległości w metrach.
Trzeci tryb jest trybem mieszanym - łączy oba tryby. tryb ten dzieli pionowo ekran na połowę (około). Na prawej połowie wyświetla mapę z trybu 1 i położenie samochodu, natomiast na lewej wyświetla wskaźniki z trybu nr 2.
Tak to wygląda u mnie. Jeśli będę dziś gdzieś jechał - postaram się zrobić fotki celem lepszej ilustracji działania tego ustrojstwa. Jeśli zaś chodzi o algorytm wyszukiwania i projektowania trasy do celu - nie jest najgorszy. U mnie raz tylko się "poddał"