...e tam parę dni w te czy wewte , liczy się pamięć i dobre chęci
[B] - DzidekGb - 1.8 BENZYNA , SPORT/SRI , 140 KM 2006/2007
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
I znowu parę miesięcy bezproblemowej jazdy ( serwisy i zmiany opon ) na liczniku zawitało 140K mil. Ostatnio wymieniałem świece i najprawdopodobniej jedna została za słabo dokręcona co poskutkowało wyrwaniem jej z gniazda ( gniazdo zostało bez gwintu ) ciśnienie wyrwało cewkę i auto umarło pod domem Już naprawione - wstawiona stalowa redukcja M16/M14 i zapodana nowa cewka, auto śmiga jak przed awarią, albo i lepiej
Trafił się przy okazji silnik z udokumentowanym minimalnym przebiegiem 28K to i mam jak by coś nowe serducho na wymianę, a auta nie chcę zmieniać bo bardzo je lubię
Trafił się przy okazji silnik z udokumentowanym minimalnym przebiegiem 28K to i mam jak by coś nowe serducho na wymianę, a auta nie chcę zmieniać bo bardzo je lubię
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Czyli jedno Cię zaskoczyło i zasmuciło (świeca) ale takie serducho warto na zapas mieć
Ostatnio zmieniony 05 lut 2019, 19:53 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- DzidekGb
- Bywalec
Wierz mi naprawdę odgłosy z pod maski były przerażające, a po otwarciu maski widok był jeszcze straszniejszy - wyrwana z śrub cewka, urwane jedno gniazdo cewki, połamana świecamariusz131 pisze: ↑05 lut 2019, 19:55 Opowieści mrożące krew w żyłach. Dobrze że wszystko ogarnięte i Zośka jeździ.
- DzidekGb
- Bywalec
Nowy silnik jest zakonserwowany i czeka na lepsze czasy A ten co jest w samochodzie to tak jak wino im starszy tym lepszy...ma jak by nie było 256000 km, zżera 0.5 l oleju na 10.000 km nie przecieka i nie ma problemów z odpalaniem. Słychać już ZFR ale nie wymieniam bo postaram się dotrwać na nich do wymiany silnika. Rozrząd wymienię na wiosnę i to już wszystko co robię przy tym silniku z poważniejszych rzeczy - serwis to po staremu...
Dodałem dodatkowe zegary - ładowania akumulatora i temperatury wody
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Taką tradycją się stało, że bez foto się nie liczy.DzidekGb pisze: ↑30 gru 2019, 12:22 Nowy silnik jest zakonserwowany i czeka na lepsze czasy A ten co jest w samochodzie to tak jak wino im starszy tym lepszy...ma jak by nie było 256000 km, zżera 0.5 l oleju na 10.000 km nie przecieka i nie ma problemów z odpalaniem. Słychać już ZFR ale nie wymieniam bo postaram się dotrwać na nich do wymiany silnika. Rozrząd wymienię na wiosnę i to już wszystko co robię przy tym silniku z poważniejszych rzeczy - serwis to po staremu...
Ciekaw jestem tych zegarów.
- DzidekGb
- Bywalec
Już dawno bym wstawił te zdjęcia tyle że moje pliki są za dużemariusz131 pisze: ↑30 gru 2019, 16:44Taką tradycją się stało, że bez foto się nie liczy.DzidekGb pisze: ↑30 gru 2019, 12:22 Nowy silnik jest zakonserwowany i czeka na lepsze czasy A ten co jest w samochodzie to tak jak wino im starszy tym lepszy...ma jak by nie było 256000 km, zżera 0.5 l oleju na 10.000 km nie przecieka i nie ma problemów z odpalaniem. Słychać już ZFR ale nie wymieniam bo postaram się dotrwać na nich do wymiany silnika. Rozrząd wymienię na wiosnę i to już wszystko co robię przy tym silniku z poważniejszych rzeczy - serwis to po staremu...
Ciekaw jestem tych zegarów.
- DzidekGb
- Bywalec
No i pierwsza poważna awaria mnie dopadła chociaż auto cały czas w ruchu
Wymieniłem sobie tarcze i klocki, wymieniłem sobie rozrząd i po niespełna dwóch tygodniach dała znak skrzynia biegów. Samochód jedzie jak jechał tylko skrzynia wydaje z siebie dziwne bucząco-grzechoczące odgłosy
Zastanawiam się czy sam nie zepsułem sobie skrzyni odkręcając impaktem koło pasowe ??? Tak sobie myślę, ale może to być tylko zbieg okoliczność...
Teraz muszę rozkodować VIN i zacząć szukać nowej skrzyni bo to prościej niż naprawiać starą.
Wymieniłem sobie tarcze i klocki, wymieniłem sobie rozrząd i po niespełna dwóch tygodniach dała znak skrzynia biegów. Samochód jedzie jak jechał tylko skrzynia wydaje z siebie dziwne bucząco-grzechoczące odgłosy
Zastanawiam się czy sam nie zepsułem sobie skrzyni odkręcając impaktem koło pasowe ??? Tak sobie myślę, ale może to być tylko zbieg okoliczność...
Teraz muszę rozkodować VIN i zacząć szukać nowej skrzyni bo to prościej niż naprawiać starą.