LWPM pisze:Na razie nie jest to wielki problem, po prostu próbujemy jeszcze raz.
Nie no pewnie, że tak.
LWPM pisze:masz za stary soft w module... światła cofania są chyba od beta 12, natomiast drogowe dopiero od przyszłej wersji (której jeszcze nie ma).
A skąd wziąć 12tkę, bo na stronie z softami ostatnia to 11b
LWPM pisze:oczywiście, że się da - trzeba własną akcję napisać.
No wiesz, chodziło mi bardziej o dodanie tej opcji do konfiguratora, żeby było na gotowo bo jak bym umiał akcje sobie zrobić to bym Cię nie męczył pytaniem o to tylko bym zrobił i się cieszył hihi
LWPM pisze:to się zdarzyć nie powinno - zdarzenia są dobrze zapisywane. Sprawdź czy w ogóle Ci się cokolwiek zapisało.
Tu jest dziwna sprawa. Nie mogę zmusić pilota do włączenia świateł, ustawiłem już nawet włącz wszystkie światła na jedno kliknięcie i nic, zero reakcji. Zdarzenie jest zapisane, jednak zero reakcji na naciskanie pilota. Coming/leaving home nie chce u mnie zadziałać
Zdarzenia zniknęły za którymś razem. Nie wiem jak to opisać, ale miałem je dodane, poszedłem do auta sprawdzić i nie działało. Wracam do domu, podpinam, wchodzę w zdarzenia, zmieniam je. Następnie zmieniam inne ustawienia. Znów idę do auta - pilot dalej nie steruje światłami. Wracam do domu, wchodzę w zdarzenia a tam zostały tylko te dwa pierwsze. Co ciekawe w pierwszym zmieniłem z przytrzymaj BC na przytrzymaj górny lewy na kierownicy (bo w chinczyku muszę wejść w odpowiednie menu żeby znaleźć przycisk BC, więc tak jest mi prościej) i ta zmiana została zapisana.
Zdarzyło mi się też że część innych ustawień po któryhś zapisach/podpięciach modułów pozmieniała mi się. Tak jakby wróciła do pierwotnego ustawienia jakie było w konfiguratorze. Np wyłączyłem needle sweep, a za którymś odczytem konfiguracji było to znów włączone. Wyzerował się wtedy też wpis o 58 litrach. Zaznaczyło się sprawdzanie SPORT, a miałem to odznaczone bo mam fabryczny sport.
Zniknęło też zaznaczenie świateł drogowych i cofania. Oczywiście nie jest to duży problem, żeby ustawić to od nowa, ale jest to trochę dziwne dlatego o tym piszę bo może jest gdzieś jakiś błąd.
Natomiast nie możność włączenia świateł z pilota trochę mnie dołuje bo na tym mi zależało od początku. Mam nadzieję, że to jakaś drobnostka tylko, a nie że np u mnie się nie da czy coś takiego...
LWPM pisze:jest tutaj podobno jakis dziwny związek między tymi dwiema funkcjami, którego nie za bardzo rozumiem... spróuj najpierw zamknąć drzwi - puścić przycisk i dopiero potem użyć komfortowego zamykania - powinno zadziałać. Generalnie - szybami z pilota steruje albo moduł, albo REC... inaczej to nie bardzo działa jak widać. Czyli komfortowe zamykanie włączamy w module, a wyłączmy w RECu... powinno działać dobrze.
Zaznaczyłem komfortowe szyby w module i jest już spokój. Szyby same się zamykają po zamknięciu auta, a gdy chce je otworzyć z pilota przytrzymując klawisz to normalnie się otwierają. Więc w moim przypadku tak musi zostać.
A przy okazji, jesli mam zaznaczone automatyczne zamykanie szyb po zamknięciu auta to jak wobec tego zostawić uchylone szyby przy zamkniętym aucie, np latem pod domem? Raczej się nie da, choć myślę, że znalazłem jeden sposób, tak trochę na około, ale jest
LWPM pisze:ECU Info jest dodatkowe, OBD II możesz ustawić max 4 strony... skoro nie zadziałało... może jednak nic nie zapisało? (jw). Opcje które nie będą działały z jakichś powodów powinny oczywiście być oznaczone - masz rację. ale na to przyjdzie lepszy czas... teraz muszę aktualizację dokończyć i wystawić to dla wszystkich
Jeszcze parę drobnostek mi zostało, które muszę zrobić teraz, bo później będzie mnóstwo pytać... dlaczego to nie działa?
Nie no wiadomo. Z tym oznaczeniem to tylko sugestia, wiadomo że na wszystko trzeba czasu i szacun Ci za to co robisz i ile go poświęcasz
Co do stron obd. Gdy ustawię ich więcej niż jedną, to wtedy na gid pojawia mi się diagnostyka (1) -jeden jest w kółeczku. Czyli w domyśle jest to pierwsza strona. Tylko za nic nie potrafię przełączyć widoku na inną stronę. Jak zjadę rolką na dół to pokazuje się MAIN. Jak do góry to pokazuje się RETURN.
LWPM pisze:nie działa, bo Twój silnik tego nie obsługuje. Jeśli koniecznie chcesz mieć poziom paliwa na wyświetlaczu, to od tego jest ECU Info - tutaj poziom paliwa działa.
No to chyba się uśmiechnę do Ciebie o to, bo z pewnej przyczyny czasem przydaje mi się ile litrów zostało lub już jest w zbiorniku. Korzystam wtedy z menu serwisowego gida, ale wygodniej było by to mieć w module.
LWPM pisze:Czy chodzi Ci o okienko z tekstem "Moduł aktywowany"? Jeśli tak, to tego okienka w przyszłej wersji nie ma zupełnie - nie będzie się pojawiało. W obecnej wersji odpowiednią opcją można sobie to okienko wyłączyć. Ale jeśli włącza Ci się automatyczne menu... to czy przypadkiem nie masz jakiegoś błędu w silniku? Jeśli tak, to okno się pokaże - ma Cię to zmusić do dbania o auto i naprawy błędu
Taka przypominajka musi być wkurzająca
Innym powodem mogą być włączone czujniki parkowania. ale to tez można sobie wyłączyć.
Moduł aktywowany akurat jest fajnym okienkiem i jak dla mnie mógł by zostać
Właśnie włącza mi się automatycznie menu i już teraz wiem dlaczego. Mam błąd w silniku właśnie z powodu dbania o auto haha. Jest błąd egr bo go zaślepiłem kompletnie, żeby mi syfu nie robił, a nie umiem sobie go jeszcze wyłączyć w edc16 tak jak potrafię to zrobić i robiłem w autach z edc15. Mnie nie trzeba zmuszać do dbania bo tak jak ja dbam i znam stan swoich aut to mało kto haha. Niektórzy uważają to za dziwne, ale dla mnie to procentuje bo ja chce mieć niezawodne auto przez wiele lat i jadąc 1700km w jedną strone kilka razy do roku chcę mieć pewność, że auto mnie nie zawiedzie z mojej winy. A dwa to tez takie hobby chyba, czasem pod maskę zaglądam bez żadnego celu ot tak, żeby zobaczyć co tam słychać haha. Wiem smutne to
W każdym razie da się to jakoś obejść, żeby mi nie włączało tego menu każdorazowo? Zawsze jeżdżę z zakładką komputera pokładowego na wierzchu i teraz za każdym odpaleniem żeby w nią wejść czy choćby widzieć nastawy klimy czy temperature zewnętrzną to muszę wychodzić z menu modułu. Wolałbym widzieć menu tylko wtedy gdy sam chce w nie wejść
A taka myśl mnie jeszcze naszła. Skoro jest opcja automatycznego kasowania błędów ze sterownika PAS to dało by rade robić tak z ecu silnika? Wtedy problem mojego błędu egra miałbym już załatwiony. I tak co raz podłączam opcoma czy chocby elma żeby zobaczyć co słychać bo kontrolka silnika świeci mi się cały czas...