Kontrola trakcji - nie działa

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
piotrll

Kontrola trakcji - nie działa

#1 Post autor: piotrll »

Witam

Pacjent Zafira Tourer 2.0 CDTI AT (rocznik 2014)
Najprościej temat przedstawiając nie działa kontrola trakcji i nie wiem co jest grane?

Auto kupiłem kilka miesięcy temu jako używany samochód z oferty dilera Opla Dixi Car (Raszyn).
W zasadzie nigdy nie zauważyłem działania tego systemu więc przypuszczam że nie działał od początku.
No ale prawdziwy test najłatwiej przeprowadzić właśnie teraz zimą. No i test wypadł tak jak się spodziewałem niestety, żadnej reakcji systemu TC.
ABS działa, przyczepność zrywa przy przyspieszaniu koła buksują bez problemu, uślizgi na łukach wychodzą "pięknie" :-(

I teraz pytanie o co chodzi, kontrolki żadne się nie palą, mam przycisk wyłączający TC ale czy go włączę czy wyłączę - sytuacja bez zmian.
Czy mogę coś sam posprawdzać, bezpiecznik, przekaźnik czy tylko serwis?
Macie jakieś przypuszczenie co to może być lub gdzie szukać przyczyny?

Dzięki
Pozdrawiam
PL
franki

#2 Post autor: franki »

Jak naciśniesz przycisk od TC to pojawia się informacja na wyświetlaczu pomiędzy zegarami że TC włączona lub wyłączona?
piotrll

#3 Post autor: piotrll »

Tak, przycisk między siedzeniami pokazuje informację na wyświetlaczu.
Tzn, świeci się przekreślone TC jeśli wyłączę (plus informacja txt że system został wyłączony), jak włączę to nic się nie świeci.

???
franki

#4 Post autor: franki »

Jak pamiętam chyba tylko raz udało mi się uaktywnić TC. Za to ASR częściej, ale tutaj też koła musiały dłużej "zabuksować". Spróbuj dłużej ruszyć z poślizgiem i obserwuj czy zamruga żółta kontrolka autka w poślizgu
Ostatnio zmieniony 08 lut 2018, 13:27 przez franki, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrll

#5 Post autor: piotrll »

Wydawało mi się że to powinno działać natychmiast i ASR i TC jeśli by działał z takim opóźnieniem to trochę bez sensu, ale rzeczywiście testowałem chwilkę lekko buksując.

Pytanko jak u Was się sprawdzają te systemy w warunkach zimowych, szczególnie czy reakcja jest natychmiastowa praktycznie przy granicy poślizgu czy trzeba jednak polecieć bokiem mocno aby TC załączył?
franki

#6 Post autor: franki »

Wczoraj na ośnieżonym placu postanowiłem sprawdzić czy działa TC. Jadąc skręciłem gwałtownie, samochód zaczął delikatnie płużyć, ale po krótkiej chwili włączyła się TC sygnalizując mruganiem kontrolki na zegarach i zaczął ładnie skręcać.
Mam wrażenie że ASR (blokada buksowania) działa z większą zwłoką niż TC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”