[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czy ma ktoś pomysł dlaczego na zapłonie w test mode temperatura silnika nie wskazuje mi "72" tak jak to było opisane?
Po włączeniu zapłonu mam prawdziwą temperaturę silnika, która nie zmienia się po odpaleniu silnika, czyli przykładowo na zapłonie mam 25 po odpaleniu silnika też no i systematycznie rośnie.
Czy nie powinno być tak że na nie odpalonym silniku zawsze ma wskazywać 72?
Jestem po wymianie termostatu, termostat działa, temperatura w trakcie jazdy ok, ale cały czas mam ten sam błąd 59761
Czy ma ktoś pomysł dlaczego na zapłonie w test mode temperatura silnika nie wskazuje mi "72" tak jak to było opisane?
Po włączeniu zapłonu mam prawdziwą temperaturę silnika, która nie zmienia się po odpaleniu silnika, czyli przykładowo na zapłonie mam 25 po odpaleniu silnika też no i systematycznie rośnie.
Czy nie powinno być tak że na nie odpalonym silniku zawsze ma wskazywać 72?
Jestem po wymianie termostatu, termostat działa, temperatura w trakcie jazdy ok, ale cały czas mam ten sam błąd 59761
Panowie,
proszę o pomoc w rozpoznaniu usterki - dziś rano podczas jazy zapaliła się kontrolka ABSu a na wyświetlaczu w test mode w każdej linijce na trzecim miejscu od końca cyfra 2. Wygląda to jak na zdjęciu:
Klik
Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu kontrolka znikła ale cyfry w test mode pozostały nie zmienione.
proszę o pomoc w rozpoznaniu usterki - dziś rano podczas jazy zapaliła się kontrolka ABSu a na wyświetlaczu w test mode w każdej linijce na trzecim miejscu od końca cyfra 2. Wygląda to jak na zdjęciu:
Klik
Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu kontrolka znikła ale cyfry w test mode pozostały nie zmienione.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2016, 08:49 przez prawnuczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
-
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie, pytanie i może macie jakieś sugestie odnośnie zakładki dimming w testmode, brakuje wartości u - reference, przy odpalaniu u-term30 spada do 9,50 - to słabo?
Dodam że mam problem z akumulatorem, dziś miałem problem z odpaleniem auta, wystartował z kabli.
Dodam że mam problem z akumulatorem, dziś miałem problem z odpaleniem auta, wystartował z kabli.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 17:20 przez merho, łącznie zmieniany 1 raz.
- szymonOPC
- Bywalec
- Imię: Szymon
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: LEH
Mobiliki zerkając na ten temat postanowiłem wykonać u siebie TestMode - jak najbardziej się udało i wszystko prawie ok poza jednym:
W pierwszej "zakładce" Testmode: Heart w pozycji trzeciej CODE u mnie jest dokładnie wartość: CODE: 004 ver:03
w linku: http://astra-3.pl/porada-astra-h-test-mode-gid-cid#up - nie mam wartości 004 czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć??? Miał już ktoś coś takiego u siebie??? Bo reasumując pozycje CODE z tej tabeli ja nie wiem czy mam BEZ czy Z wersją BC.
Tak na marginesie nie mam chwilowego spalania czy ile mogę jeszcze przejechać na kompie. Mam tylko możliwość odpalenia BC1 lub BC2
W pierwszej "zakładce" Testmode: Heart w pozycji trzeciej CODE u mnie jest dokładnie wartość: CODE: 004 ver:03
w linku: http://astra-3.pl/porada-astra-h-test-mode-gid-cid#up - nie mam wartości 004 czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć??? Miał już ktoś coś takiego u siebie??? Bo reasumując pozycje CODE z tej tabeli ja nie wiem czy mam BEZ czy Z wersją BC.
Tak na marginesie nie mam chwilowego spalania czy ile mogę jeszcze przejechać na kompie. Mam tylko możliwość odpalenia BC1 lub BC2
- szpon19
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI Flexivan
- Model: ZB
Witam!
Czy ktoś bardziej doświadczony pomoże mi rozszyfrować poszczególne ekrany trybu serwisowego? Mam wyświetlacz BID.
Pierwszy ekran : LCD: 15*C , U30:13,3V (na włączonym silniku)
Drugi ekran : HW:D2.01, 24.05.2007
Trzeci ekran: SW:7082-/0, 23.03.2007
Czwarty ekran: DD:3.0/6.0, Code:008/03
Piąty ekran: LS:7F800000, MS:4200
Szósty ekran: Dimm: None, 50.2 21.5 21.5
Siódmy ekran: RDS-T: (pusto), PI-EHU: (pusto)
Ósmy ekran: Sens:7.0, V: (pusto), OT:24
Dziewiąty ekran: TC:192 0.0.1, 20.0 14.9 15.3
dziesiąty ekran: RC: 192 0.0.1, 7.9 7.9 7.9
BUS, Warn, Ack, Store - pokazują same zera
Z tego co zdążyłem tu wyczytać to prąd ładowania powinienem mieć troszeczkę wyższy, ale tragedii jeszcze nie ma. Czy wynika z tego coś czym powinienem się martwić ?
Czy ktoś bardziej doświadczony pomoże mi rozszyfrować poszczególne ekrany trybu serwisowego? Mam wyświetlacz BID.
Pierwszy ekran : LCD: 15*C , U30:13,3V (na włączonym silniku)
Drugi ekran : HW:D2.01, 24.05.2007
Trzeci ekran: SW:7082-/0, 23.03.2007
Czwarty ekran: DD:3.0/6.0, Code:008/03
Piąty ekran: LS:7F800000, MS:4200
Szósty ekran: Dimm: None, 50.2 21.5 21.5
Siódmy ekran: RDS-T: (pusto), PI-EHU: (pusto)
Ósmy ekran: Sens:7.0, V: (pusto), OT:24
Dziewiąty ekran: TC:192 0.0.1, 20.0 14.9 15.3
dziesiąty ekran: RC: 192 0.0.1, 7.9 7.9 7.9
BUS, Warn, Ack, Store - pokazują same zera
Z tego co zdążyłem tu wyczytać to prąd ładowania powinienem mieć troszeczkę wyższy, ale tragedii jeszcze nie ma. Czy wynika z tego coś czym powinienem się martwić ?
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Witam. W TestMode jest opcja Dist-RC gdzie pokazywana jest prędkość m/s. I u mnie są dość duże wahania (od ok 27m/s do ok 43m/s) choć prędkość w km/h jest niezmienna. Czy u Was jest tak samo czy też coś jest nie tak ??
https://www.youtube.com/watch?v=9doEPBg ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=9doEPBg ... e=youtu.be