Witajcie,
dla potomności opisze montaż koła dojazdowego w mojej "Zośce"
Na start potrzebujemy:
- koło dojazdowe - ok. 250pln, ja dobrałem rozmiar 125/80R16 inny jak oryginalnie gdyż wg. mnie była za duża różnica w obwodzie kół bo letnie mam 235/45R18 a zimówki 215/60R16 (trzeba zwrócić uwagę na rozmiar felgi bo w różnych modelach Zafiry mogą być 16" lub 17" a różnica w cenie to prawie 200pln),
- winda (kosz na koło) z osłona termiczną i przeciw-błotną oraz z hakami mocującymi - upolowałem na Allegro za 250pln,
- 2 nakrętki i 5 śrubek - do kupienia w ASO za ok. 38pln można również zastosować inne,
- dla chętnych
- aha trzeba jeszcze kupić/uzupełnić zestaw do podnoszenia auta i klucz do kół - pasuje zestaw z Astry J sprawdzałem w ASO, kupione na Alledrogo
- dobry podnośnik lub kanał.
To zaczynamy
Zaczynamy od wybebeszenia schowka w bagażniku
Teraz czas na demolkę.
Po zakończeniu procesu demolowania auta oczom naszym ukarze się:
A od spodu wygląda to tak:
Po dewastacji auta powinny być dziury w bagażniku:
[C] Montaż koła zapasowego/dojazdowego cz. 1
- barteken
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Auto: Opel Zafira C Enjoy ColorEdition 1,4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NEL
[C] Montaż koła zapasowego/dojazdowego cz. 1
Ostatnio zmieniony 19 lut 2018, 10:34 przez barteken, łącznie zmieniany 2 razy.
- barteken
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Auto: Opel Zafira C Enjoy ColorEdition 1,4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NEL
Następnie montujemy haki podtrzymujące kosz/windę koła dojazdowego:
Teraz trochę trudniejsza część po trzeba wejść po auto, ja skorzystałem z usług samoobsługowego warsztatu samochodowego - ot ciekawostka są takie
Jak auto pojedzie do góry to mamy takie widoki: Bierzemy w garść dwie nakrętki, nie pamiętam ale chyba 10 i przykręcamy nasz kosz/windę na koło dojazdowe:
Uzupełniamy kosz/windę o pasażera w postaci koła dojazdowego: Wracamy do domku na
pozdr.
No i składamy wszystko w odwrotnej kolejności tj. wytłoczka schowka, listwa wykańczająca, uzupełniamy schowek Teraz trochę trudniejsza część po trzeba wejść po auto, ja skorzystałem z usług samoobsługowego warsztatu samochodowego - ot ciekawostka są takie
Jak auto pojedzie do góry to mamy takie widoki: Bierzemy w garść dwie nakrętki, nie pamiętam ale chyba 10 i przykręcamy nasz kosz/windę na koło dojazdowe:
Uzupełniamy kosz/windę o pasażera w postaci koła dojazdowego: Wracamy do domku na
pozdr.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2018, 10:34 przez barteken, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
może uzupełnię ze ważnym parametrem jest układ hamulcowy który może być 16'' lub 17'' o ile kupimy 17'' będą pasować zawsze 16''po weryfikacji całe szczęście ze nie jest dodatkowo jak w astrach J dwa rozstawy śrub zależne od wersji silnika