Tak, zaciął się lub nieszczelny albo uszkodzony. Ale masz te 80' czyli mała nieszczelność. Po wymianie wkładu lub całego testuj w garnku z gotującą wodą oglądaj kiedy zaczyna się otwierać, potem ostudź i nalej wody sprawdź czy ma szczelność, dopiero potem przykręć do auta, nowy nie znaczy dobry i tego się trzymaj. Ja zawsze przegotowuje termostat potem test i dopiero do auta. Żeby potem nie było, że nie grzeje a termostat mam nowy wczoraj wymieniałem.
Opadająca wskazówka temperatury cieczy !
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ostatnio zmieniony 06 mar 2018, 14:38 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Dziadek masz rację... Czujnik jest bardzo blisko termostatu - ale w Zośce rzeczywiście w bloku a nie w samym termostacie. Teraz sobie przypominam że wyjmuje się samą obudowę termostatu a czujnik zostaje. Ale na pewno czujnik jest w małym obiegu a nie w dużym.
Janusz
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
hej!
kilka dni temu zauważyłem, że w pewnym momencie jazdy (około 10 minut po odpaleniu auta) zapala się pomarańczowy wskaźnik układu chłodzenia i wskazówka temperatury opada,
problem na chwile znikał i. znowu się pojawiał.
w pitek oddałem auto do mechanika, który wymienił termostat (bo ten był otwarty)
wczoraj autem nie jeździłem, ale dzisiaj rano odpaliłem auto i znowu problem wrócił..
miał ktoś podobne przypadki? gdzie może tkwić problem?
kilka dni temu zauważyłem, że w pewnym momencie jazdy (około 10 minut po odpaleniu auta) zapala się pomarańczowy wskaźnik układu chłodzenia i wskazówka temperatury opada,
problem na chwile znikał i. znowu się pojawiał.
w pitek oddałem auto do mechanika, który wymienił termostat (bo ten był otwarty)
wczoraj autem nie jeździłem, ale dzisiaj rano odpaliłem auto i znowu problem wrócił..
miał ktoś podobne przypadki? gdzie może tkwić problem?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Po odpaleniu auta?? diesel benzyna no i myśle że zafira mam racje?.
Która kontrolka jak wygląda?
Bo jeśli ta o której myśle ma wiele do wskazań np poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym,wentylatory klimatyzacja.
Więcej nie napisze bo mogę się ośmieszyć bo napisze o dieslu a jest benzyna.
Na czujniki temp przychodzi 5V i masa spadek napięcia na czujniku czyta komputer,sterownik czyli podepnij pod komputer i odczytaj błędy.
Po prostu uzupełnij profil.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Zafira A 1.8 16V benzyna + LPG
okazało się po wizycie u mechanika, że ten problem występuje po włączeniu instalacji gazowej..
na benzynie problemu nie ma
okazało się po wizycie u mechanika, że ten problem występuje po włączeniu instalacji gazowej..
na benzynie problemu nie ma