Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia
Panowie czy kupię ten korek odpowietrznik gdzies oprucz ASO. Na necie są tylko do BMW i ciekawe czy będą pasowały bo mają gwint 10mm ??
Ostatnio zmieniony 06 mar 2018, 21:23 przez DEFENCE, łącznie zmieniany 1 raz.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Mam pewien problem, otóż co jakiś czas, powiedzmy co ok 2 mce muszę dolać trochę płynu chłodniczego, powymienialem już chyba wszystkie węże bo były w złym stanie, ale widzę że to nie pomogło. Czy silniki LEH mają chłodniczkę oleju? Bo jeśli jest to chyba tylko ona przychodzi mi do głowy. I jeśli ktoś by mógł mi napisać gdzie ona się znajduje. Z góry dziękuję.
Mam pewien problem, otóż co jakiś czas, powiedzmy co ok 2 mce muszę dolać trochę płynu chłodniczego, powymienialem już chyba wszystkie węże bo były w złym stanie, ale widzę że to nie pomogło. Czy silniki LEH mają chłodniczkę oleju? Bo jeśli jest to chyba tylko ona przychodzi mi do głowy. I jeśli ktoś by mógł mi napisać gdzie ona się znajduje. Z góry dziękuję.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam
Ostatnio u mechanika naprawiałem cieknące uszczelki chłodniczki oleju w silniku Z18XER.
Dzisiaj zauważyłem wyciek z takiego dzyndzelka po prawej stronie silnika. Szczegóły na zdjęciu.
Ktoś się spotkał z taką usterką? Co to może być i jak temu zaradzić?
Ostatnio u mechanika naprawiałem cieknące uszczelki chłodniczki oleju w silniku Z18XER.
Dzisiaj zauważyłem wyciek z takiego dzyndzelka po prawej stronie silnika. Szczegóły na zdjęciu.
Ktoś się spotkał z taką usterką? Co to może być i jak temu zaradzić?
- szymon1977
- Bywalec
- Model:
Czy jeśli zakładam w układzie chłodzenia jakąś nową rurkę lub uszczelkę, to składam na sucho, czy muszę smarować jakąś pastą? Jaką pastą i ile jej dać?
Fura jest tak szybka jak szybki jest woźnica.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jeśli dobrze pamiętam jest to czujnik temperatury w termostacie, i on jest chyba na stałe w termostacie, musiał bym iść do garażu bo mam gdzieś nowy i sprawdzić, ale rączej termostat do wymiany.
- Sokol_Milenijny
- Przeglądacz
- Imię: Olsen
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ten wężyk czasem nie idzie do przepustnicy? Nr. części 55354563
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Problem ma rozwiązany viewtopic.php?f=87&t=29220&start=60
- Sokol_Milenijny
- Przeglądacz
- Imię: Olsen
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dzisiaj zauważyłem wyciek z złączki wężyka i obudowy termostalu,po demontażu okazało się że jest pęknięta końcówka która wchodzi do obudowy termostatu,druga strona przewodu jest wpięta do węża gumowego za filtrem powietrza,co to jest za przewód ???Jak się nazywa bo nie wiem co mam kupić
Zafira B 1.6 16V XER
Edit.
Poszperałem trochę po internecie i można kupić samą końcówkę niestety na aliexpress ,może i u nas da się kupić ?????
https://pl.aliexpress.com/item/NIUBEAUT ... 15288.html
Dzisiaj zauważyłem wyciek z złączki wężyka i obudowy termostalu,po demontażu okazało się że jest pęknięta końcówka która wchodzi do obudowy termostatu,druga strona przewodu jest wpięta do węża gumowego za filtrem powietrza,co to jest za przewód ???Jak się nazywa bo nie wiem co mam kupić
Zafira B 1.6 16V XER
Edit.
Poszperałem trochę po internecie i można kupić samą końcówkę niestety na aliexpress ,może i u nas da się kupić ?????
https://pl.aliexpress.com/item/NIUBEAUT ... 15288.html
Ostatnio zmieniony 19 maja 2019, 09:48 przez JankoM, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Emil
- Auto: Zafira B 1.8 140km
- Oznaczenie silnika: XER
Czesc,
Mam zafire b 1.8 2006 r z gazem.
Plyn chlodniczy cieknie z roznych miejsc praktycznie od poczatku uzytkowania tj. z 1.5 roku. Powoli trace energie i szukam porady.
Cieklo z termostatu i obudowy, wymienilem na nowe, ale nie oryginalne. Po przejechaniu 1500km znow zaczyna ciec, ale duzo lzej. Na rozgrzanym silniku w ogole tego nie widac, ale jak postoi kilkanascie h to pojawiaja sie znaki. Foto w zalaczeniu. Jak to naprawic?
Mam zafire b 1.8 2006 r z gazem.
Plyn chlodniczy cieknie z roznych miejsc praktycznie od poczatku uzytkowania tj. z 1.5 roku. Powoli trace energie i szukam porady.
Cieklo z termostatu i obudowy, wymienilem na nowe, ale nie oryginalne. Po przejechaniu 1500km znow zaczyna ciec, ale duzo lzej. Na rozgrzanym silniku w ogole tego nie widac, ale jak postoi kilkanascie h to pojawiaja sie znaki. Foto w zalaczeniu. Jak to naprawic?