Włączenie się wentylatorów silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
dzix_x
Świeżak
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: Z20CDTI
Włączenie się wentylatorów silnika

#1 Post autor: dzix_x »

Hej,
taka oto sytuacja:
parkuję samochód, wyłączam silnik, opuszczam pojazd i słyszę szum. Dźwięk dochodzi spod maski. Stawiam na wentylatory silnika.
PYTANIE: dlaczego wentylatory chodzą po zgaszeniu samochodu? Czy to normalne? Do sytuacji dochodzi rzadko. Długość przebytej trasy zwykle nie ma znaczenia (czasami jest to 10km, czasami 150km).

Zafira c 2012, diesel 2.0 cdti

Awatar użytkownika
Djderki
Świeżak
Imię: Damian
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km
Oznaczenie silnika: A20DTL
#2 Post autor: Djderki »

Witam,
również spotkałem się z taką sytuacją. Mam Zafirę dopiero od kilku tygodni i szum uslyszałem tylko raz, po przejechaniu jakichś 35 km i po wyłączeniu silnika. Trwało to jakąś minutę, może dwie i potem ucichło. Również wydaje mi się, że to wentylator. Być może to normalne w tych autach, kilka dni temu byłem na diagnostyce komputerowej i nie stwierdzono żadnego błedu, który mógłby być zwiazany z wadliwym działaniem wentylatora.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km, 2013r

przekus
Przeglądacz
Imię: przekus
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: przekus »

Może masz ustawiony nawiew na szybę i klima chodzi. Jak nie to może termostat pał, może coś się zapowietrzyło. Sprawdź czy chłodnica jest gorąca po zgaszeniu auta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Djderki
Świeżak
#4 Post autor: Djderki »

W moim przypadku klima była wyłączona, a nawiew być może był ustawiony na szybę, ale dlaczego działał przez kilka minut po wyłaczeniu, to już zagadka 😀 Termostat odpada bo w moim aucie wymieniłem na nowiutki

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Oznaczenie silnika: B16DTH

#5 Post autor: Tomek-77 »

U mnie też tak się czasami dzieje - silnik 1.6cdti. Zdarza się, że przejeżdżam zimnym samochodem ok. 2 km i chodzą wentylatory. Obstawiam, że to z powodu wilgoci w powietrzu i wtedy automatycznie włącza się klima nie sygnalizując tego na wyświetlaczu. Chyba, że się mylę...

ves
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: zafira
Model: tourer
Oznaczenie silnika: Z16LET
Kontakt:

#6 Post autor: ves »

Wentylator lub ewentualnie chlodzenie turbiny - jezeli w tych silnikach cos takiego wystepuje.

olo018
Bywalec
Imię: J.O
Auto: Zafira Tourer
Oznaczenie silnika: A20DTH

#7 Post autor: olo018 »

Hej, i u mnie w ciągu roku to zaobserwowałem,mnie się wydaje że to ma związek z wypalaniem dpf-u,jutro zamiar mam zamontować kontrolke od szyby ogrzewanej i może to się kiedyś wyjaśni.
Mnie się wydaje że jak sprawdzałem wylot rury wydechowej to troszkę dmuchało,i dziwny zapach był w garażu,ale może to tylko przypadek,chodź w obu przypadkach takiż odczuwałem .

Awatar użytkownika
Djderki
Świeżak
#8 Post autor: Djderki »

olo018 pisze: 09 mar 2018, 22:07 Hej, i u mnie w ciągu roku to zaobserwowałem,mnie się wydaje że to ma związek z wypalaniem dpfu
O widzisz, być może masz rację. Od niedawna jeżdżę Zafcią i dopiero uczę się jej zachowań 😀 Teraz uświadomiłeś mi, że najprawdopodobniej przegapiłem wypalanie dpf. W moim poprzednim aucie, którym była Alfa Romeo spalanie chwilowe na jałowym biegu podczas wypalania filtra było znacząco zwiekszone (jakieś 3-4 litry) a w Zafirze zauważyłem wzrost do poziomu 1.2-1.3 litra, gdzie zwykle wynosiło 0.5-0.6 litra. Sądziłem, że to jakaś anomalia, ale teraz wiem, że to dpf. Być może dlatego wentylator nadal chodził po wyłączeniu auta. Będę musiał teraz porządnie przegonić Zośkę 😀

Oficer
Bywalec
Imię: Dawid
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#9 Post autor: Oficer »

Działający wentylator po wyłączeniu auta to nic nienormalnego. Poprostu schłodzi się do odpowiedniej temperatury gdzie nie jest wymagany nadmuch i się wyłącza. W każdym z samochodów, którymi się poruszam taka sytuacja występuje. Więc bez obaw ;)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 07:10 przez Oficer, łącznie zmieniany 1 raz.

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#10 Post autor: qtom »

Oficer pisze: 10 mar 2018, 07:10 Poprostu schłodzi się do odpowiedniej temperatury gdzie nie jest wymagany nadmuch i się wyłącza.
Jesteś pewny? bo ja zauważyłem ze jednak przy dpf włącza sie wentylator a silnik ma temperaturę około 60 stopni ( mam odblokowane wskazanie na komputerze) myślę ze jest to związane z potrzeba zwiększenia obciążenia silnika dla uzyskania większej dawki paliwa tak jak z grzaniem szyby

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Oznaczenie silnika: A20dt

#11 Post autor: yuri1986 »

U mnie wiatraki wł zaja się przy/po wypalaniu dpf. Kwestia jest tego typu że polego to.na przewietrzeniu komory silnik z zaduzej temp. Dpf swoją temperaturę jednak ma w trakcie wypalania.

Awatar użytkownika
dzix_x
Świeżak
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
Oznaczenie silnika: Z20CDTI
#12 Post autor: dzix_x »

Podczas czytania o DPF znalazłem taką wzmiankę:
O tym, że filtr postanowił się wypalić, świadczą m.in.: wzrost spalania chwilowego, włączenie się wentylatorów silnika i niekiedy siwoszary dym wydobywający się z rury wydechowej.
Nic złego z samochodem się nie dzieje. Jeśli DPF miał problem to są od tego odpowiednie kontrolki.
Dla pewności następnym razem poproszę mechanika o sprawdzenie tej anomalii.

Roobsoon
Przeglądacz
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira C 1.6 CDRU
Oznaczenie silnika: B16DTH
#13 Post autor: Roobsoon »

I jak Panowie rozwiązaliście problem działającego wentylatora po zgaszeniu silnika???

solmark
Debiutant
Imię: Marek
Auto: Opel Zafira A 1,8 16V
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe
#14 Post autor: solmark »

Tak jak ktoś już wcześniej pisał, taka praca wentylatorów po wyłączeniu silnika nie jest niczym nienormalnym. Nienormalne jest, kiedy nie chce się po chwili wyłączyć.
Pozdrawiam. Marek

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Oznaczenie silnika: NEL14

#15 Post autor: franki »

U mnie w benzynie jak np przed zgaszeniem chodzi wentylator, to po zgaszeniu silnika wentylator się wyłącza
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”