Kolego u mnie nieraz tez pedał sprzegła lekko drży, z tego co rozmawiałem z mechanikiem znajomym i na moje obserwacje to łozysko oporowe moze być,tyle ze u mnie to nie zawsze drzy a w zasadzie bardzo rzadko hmm i jezdze tak juz 3 lata ,na bank nie jest to dwumasa,odgłos auta normalny zawsze na początku bedzie troche bardziej twardo chodził w koncu to klekot czytaj diesel,wazne zeby silnik równo chodził, na moje nie szukaj dziury obserwuj jak zacznie sie slizgac to bedzie znak ze trzeba robić.sebka34 pisze: ↑13 mar 2018, 18:35 Witam serdecznie odebrałem dzisiaj Zośkę od mechanika 1,9 CDTI 120KM 170000 najechane , wymieniał mi termostat. Autko stało na dworze było chłodnawo odkąd kupiłem Zafirę jakoś tak dziwnie silnik pracuje po odpaleniu coś tak jak by klekotało odgłos w miarę stabilny tzn. tre tre tre z czasem rozgrzewania się silnika odgłos ten cichnie. Na ciepłym silniku już nic dziwnego nie słychać po odpaleniu również . Pedał sprzęgła lekko czuc jak drży, biegi wchodzą dobrze sprzęgło bierze ładnie od początku do końca. W trakcie jazdy np jadę na 4 biegu dodam gazu by auto zaczęło przyspieszać i jak puszcze gaz czuć lekkie szarpnięcie i to samo jak dodaje gazu. Często ciągnę kemping 1300 kg. Sprzęgło się nie ślizga Co tym myślicie
[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana
- violator
- Zafiromaniak
- Imię: Artur
- Auto: Meriva 1.4 Turbo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A14NEL
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, 19:09 przez violator, łącznie zmieniany 2 razy.
Ślizgać zacznie się sprzęgło a ten dziwny odgłos to nie jest s silnika z zimnej pracy diesla mocniej go słychać np od strony kierowcy od spodu auta
- violator
- Zafiromaniak
- Imię: Artur
- Auto: Meriva 1.4 Turbo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A14NEL
Trudno powiedziec nie słysząc, ja u siebie wymieniałem tez czujnik scv, egr nieraz moze byc tez słychac chodzi wtedy silnik bardziej twardo.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Koledzy czy ktoś w swojej zośce ma zamontowane sprzęgło SACHS? Chodzi o silnik 120 km Z19DT
Mam duży problem z zestawem LUK.
Jakiś czas temu z okolic sprzęgła wyraźnie było słychać dziwne dźwięki więc zdecydowałem się tam zajrzeć.Okazało się że rozpadł się wysprzęglik.Po oględzinach zapadła decyzja wymiany kompletu - czytając forum decyzja padła na kpl. LUK (dwumasa+kpl. sprzęgła ). Wszystko złożone (zachowane wszystkie standardy serwisowe ) jazda próbna i okazuje się że sprzęgło się ślizga....
Auto na warsztat skrzynia zdjęta wizualnie wszystko ok. Wszystko sprawdzone ustawione złożone i...... dalej to samo sprzęgło się ślizga. Ponownie skrzynia zdjęta i kpl. sprzęgła po przejechaniu 900m został oddany do reklamacji. Po 8 dniach telefon reklamacja uznana.Orzeczenie - wada fabryczna uszkodzony samoregulator. Kasa zwrócona zakupiony nowy zestaw sprzęgła LUK i....powtórka z rozrywki. Mam dość!
I tu moja opinia że LUK pojechał z jakością po całości więc nie chce ryzykować kolejnego rozczarowania i chcę założyć coś innego i cieszyć się z jazdy.
Szukając innego zestawu z dużym naciskiem na SACHS natrafiam na zestaw który nie jest już produkowany przez SACHS-a ale jest zastąpiony innym i tu moje pytanie:
czy ktoś z Was montował do 1.9 CDTI 120 km SACHS-a i jaki numer katalogowy. Porównując na żywo zestaw SACHS i LUK oba różnią się budową diametralnie (inne dociski i tarcza sprzęgła).
Ja znalazłem takie numery SACHS 3000970050 i 3000970051 - oba niby pasują do 1.9 CDTI
Jako ciekawostkę dodam że w hurtowni, której robiłem zakupy dowiedziałem się że na LUK-a do opla mają od początku roku 4 reklamacje oprócz moich.
Z góry dziękuje za sugestie i odpowiedzi.
Koledzy czy ktoś w swojej zośce ma zamontowane sprzęgło SACHS? Chodzi o silnik 120 km Z19DT
Mam duży problem z zestawem LUK.
Jakiś czas temu z okolic sprzęgła wyraźnie było słychać dziwne dźwięki więc zdecydowałem się tam zajrzeć.Okazało się że rozpadł się wysprzęglik.Po oględzinach zapadła decyzja wymiany kompletu - czytając forum decyzja padła na kpl. LUK (dwumasa+kpl. sprzęgła ). Wszystko złożone (zachowane wszystkie standardy serwisowe ) jazda próbna i okazuje się że sprzęgło się ślizga....
Auto na warsztat skrzynia zdjęta wizualnie wszystko ok. Wszystko sprawdzone ustawione złożone i...... dalej to samo sprzęgło się ślizga. Ponownie skrzynia zdjęta i kpl. sprzęgła po przejechaniu 900m został oddany do reklamacji. Po 8 dniach telefon reklamacja uznana.Orzeczenie - wada fabryczna uszkodzony samoregulator. Kasa zwrócona zakupiony nowy zestaw sprzęgła LUK i....powtórka z rozrywki. Mam dość!
I tu moja opinia że LUK pojechał z jakością po całości więc nie chce ryzykować kolejnego rozczarowania i chcę założyć coś innego i cieszyć się z jazdy.
Szukając innego zestawu z dużym naciskiem na SACHS natrafiam na zestaw który nie jest już produkowany przez SACHS-a ale jest zastąpiony innym i tu moje pytanie:
czy ktoś z Was montował do 1.9 CDTI 120 km SACHS-a i jaki numer katalogowy. Porównując na żywo zestaw SACHS i LUK oba różnią się budową diametralnie (inne dociski i tarcza sprzęgła).
Ja znalazłem takie numery SACHS 3000970050 i 3000970051 - oba niby pasują do 1.9 CDTI
Jako ciekawostkę dodam że w hurtowni, której robiłem zakupy dowiedziałem się że na LUK-a do opla mają od początku roku 4 reklamacje oprócz moich.
Z góry dziękuje za sugestie i odpowiedzi.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Dobiera się pod VIN, raczej Sachs.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
LUK jest nowy tylko przy pierwszym montażu w fabryce. To co kupujemy w hurtowniach, sklepach, necie to jest produkt profesjonalne zregenerowany przez LUK-a. Niby nie jest to zły produkt bo bardzo dużo aut na tych częściach jeździ aut ale w ostatnim czasie bardzo spadła jakość. Ja np. stary wysprzęglik mialem metalowy a w nowym zestawie był już plastikowy. Może się mylę ale sprawdzone na mojej zośce... montaż demontaż i reklamacja - gdyby była wina po mojej stronie to nie uznalno by reklamacji.
- cosmo2007
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafia 1.9CDTI 88KW/120KM Cosmo Pano
Witajcie u ,mnie nie długo czeka wymiana dwumasy posiadam zośkę z 1.9 cdti 88kw/120km 19dt co polecacie i jak się jaki zestaw sprawuje. Komplet luk z wysprzęglikiem alu fte około 2000zł czy sachs z wysprzęglikiem alu sachs około 2200 Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Zafira B 1.9CDTI
- Model: Design
Siemanko. Mam małe pytanie. Kilka dni temu byłem u mechanika ze szwagrem. Zawoziliśmy jak to uznał mechanik klekota Seat Altea. Z racji że w mojej zośce wyskoczył błąd to poprosiłem żeby zerknął co tam się dzieje Pogadaliśmy trochę okazało się że trochę siedział w grupie VW jako mechanik ale teraz od dłuższego czasu ma styczność z różnymi silnikami. Do czego dążę, sam ma alfe i ogólnie mówił mi że silnik Z19DT ogólnie grupa tych silników jest nie do zajechania. Aby lać olej dobre paliwko i jazda jak silnik w czołgu. Proponował tylko zaślepić EGR i wywalić DPF jako że nie robie jakiś dużych tras. Powiedział ciekawostkę że w tych silnikach również nie montowano dwumasu nie w każdym ale były i takie modele. Teraz na ile w tym prawdy i jak to sprawdzić? Jest opcja aby dojść do tego po Nr. Vin ? Pozdrawiam
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Tak jak kolega wyżej napisał, dwumase masz, chyba że ktoś się uparł i założył zwykłe, co nie jest dobrym rozwiązaniem.
-
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Zafira B 1.9CDTI
- Model: Design
Witam. Wiem że jakbym przysiadł to bym znalazł tego kolegę ale sprawa na szybko. Potrzebuję rozkodować po numerze VIN jakie sprzęgło siedzi u mnie oryginalnie bo chyba powoli będzie się sypać Wiem że kolega robi to na forum ale całkiem wypadło mi z głowy jaki ma nick. Zaznaczę że jest to Vauxhall a nie opel ale nie wiem czy ma to znacznie. Pozdrawiam