Moduł komfortu do Zafiry B
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Było fajnie przez jakiś czas i znów lipa.
Mimo pustawiania w konfiguratorze, moduł nie działa w aucie, nie ma zakładek, wychylania wskazówek itd.
Mimo pustawiania w konfiguratorze, moduł nie działa w aucie, nie ma zakładek, wychylania wskazówek itd.
Czy dobrze zrozumiałem że być może będzie coś działane w kierunku obsługi kamery cofania??
A ja od kilku miesięcy zastanawiam się jak tu rozwiązać problem braku kamery cofania
A ja od kilku miesięcy zastanawiam się jak tu rozwiązać problem braku kamery cofania
"Mimo pustawiania w konfiguratorze, moduł nie działa w aucie, nie ma zakładek, wychylania wskazówek itd."
Ja miałem taki problem jak źle skonfigurowałem Akcje. Proponuje wyłączyć wszystkie akcje, wrócić do ustawień domyślnych
Dodano po 5 minutach 18 sekundach:
Ja miałem taki problem jak źle skonfigurowałem Akcje. Proponuje wyłączyć wszystkie akcje, wrócić do ustawień domyślnych
Dodano po 5 minutach 18 sekundach:
Ponieważ nie mam kolorowego wyświetlacza , to będę montował wyświetlacz 4.5 cala z allegro ok. 60zł w osłonę przeciwsłoneczną. Jest manual na forum jak to zrobić. Kamerkę kupiłem na wish-u za ok. 50zl jako zamiennik Lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
@Rybka: włącz pokazywanie zaawansowanych ustawień, będziesz widział inne wersje oprogramowania
dziwne jest to, że raz Ci pokazuje nazwy urządzeń, a raz nie. Tam gdzie jest wartość: "id": "COM3"
spróbuj uruchomićwtedy wybierz jakiekolwiek urządzenie - powinno zadziałać
być może reset wszystkich ustawień może pomóc - może coś za bardzo namieszałeś w konfiguracji
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja -> Pokaż zaawansowane ustawienia
spróbuj uruchomić
Kod: Zaznacz cały
lcm_service.exe --device COM3
być może reset wszystkich ustawień może pomóc - może coś za bardzo namieszałeś w konfiguracji
akurat prędkość tutaj nie ma znaczenia, bo prędkość to i tak jest 1MBps nie zależnie od tego co tam ustawisz. Ale zmniejszenie wielkości buforów odczyty/zapisu mogło by pomóc na szybkość komunikacji - wiem, że na XP była taka możliwość, nie wiem jak w 7 - czy i gdzie to jest.tina1972 pisze:W moim przypadku przy intensywnym modyfikowaniu konfiguracji czasami otrzymywałem błąd przy próbie zapisu. Po zmianie prędkości w ustawieniach urządzenia na 57600 problem już nie wystąpił. Standardowa prędkość to 9600 i jest to domyślne ustawienie windowsa
- Rybka
- Zafiromaniak
Już pokazuje mi moduł jako COM3
Wróciłem do wersji v02x2
Pokazała się moja nazwa: RYBKA
Ale dalej moduł w aucie nie działa.
Gniazdo OBD sprawne bo Op-com śmiga.
Już pokazuje mi moduł jako COM3
Wróciłem do wersji v02x2
Pokazała się moja nazwa: RYBKA
Ale dalej moduł w aucie nie działa.
Gniazdo OBD sprawne bo Op-com śmiga.
-
- Zafiromaniak
spróbuj zresetować konfigurację - tylko zrób sobie kopię najpierw, bo licencja zniknie przy resecie
spróbuj zresetować konfigurację - tylko zrób sobie kopię najpierw, bo licencja zniknie przy resecie
- Rybka
- Zafiromaniak
No działał. Reset robiłem, licencję wpisałem ręcznie bo miałem cały nr spisany na kartce.
Zauważyłem że te znikanie modułu występuje gdy np chcę 2 raz włączyć lcm_service.
Wtedy nie ma com3 tylko kropki.
Pomaga ponowne ściągnięcie programu lcm_service i odpalenie go - i już mam COM3
Zostało jeszcze tylko opanować by moduł działał w aucie.
Jutro dalej będę modził.
Zauważyłem że te znikanie modułu występuje gdy np chcę 2 raz włączyć lcm_service.
Wtedy nie ma com3 tylko kropki.
Pomaga ponowne ściągnięcie programu lcm_service i odpalenie go - i już mam COM3
Zostało jeszcze tylko opanować by moduł działał w aucie.
Jutro dalej będę modził.
Ja się dorzuce bo akurat na kamerze mi zależy. Jutro przelew zrobię jak wrócę z pracy.oby się udało coś zrobić w tym kierunku.
- Rybka
- Zafiromaniak
Nie mam już pomysłów.
Ustawiałem konfigurację na wiele sposobów i nic, w aucie moduł nie działa.
Nie ma menu modułu, needle-sweep, po prostu NIC.
Wykasowałem wszystkie zdarzenia, akcje, przywracałem ustawienia fabryczne, aktualizowałem do innych wersji, ustawiałem silnik ręcznie i lipa.
Brak mam już pomysłów.
Ktoś podpowie co jeszcze mogę zrobić ?
Nie mam już pomysłów.
Ustawiałem konfigurację na wiele sposobów i nic, w aucie moduł nie działa.
Nie ma menu modułu, needle-sweep, po prostu NIC.
Wykasowałem wszystkie zdarzenia, akcje, przywracałem ustawienia fabryczne, aktualizowałem do innych wersji, ustawiałem silnik ręcznie i lipa.
Brak mam już pomysłów.
Ktoś podpowie co jeszcze mogę zrobić ?
-
- Bywalec
- Imię: Patryk
- Auto: ZB Design Panorama Auto 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kamera super sprawa, nawet w osobówce. Choć ja akurat w mojej ciężarówce nie mam, a szkoda, bo przydałaby się. No ale grunt, że szefostwo ma w osobówkach...
W każdym razie jako, że mam już kamerę w zafirze podłączoną do radia i nie mam cida to akurat tym bajerem nie jestem zainteresowany więc odpadam ze zrzutki.
W każdym razie jako, że mam już kamerę w zafirze podłączoną do radia i nie mam cida to akurat tym bajerem nie jestem zainteresowany więc odpadam ze zrzutki.
-
- Zafiromaniak
Z tą zrzutką, to nie przesadzajcie... ja o nic nie prosiłem przecież
możesz robić coś takiego:
dźwięk z CIMa oznacza że HSCAN działa prawidłowo,
tekst na wyświetlaczu określi, czy MSCAN działa jak powinno...
co do LSCAN... nie wiem jak to sprawdzić za bardzo prawdę mówiąc... (możesz np ustawić komfortowe zamykanie szyb w ustawieniach modułu i spróbować przytrzymać przycisk otwierania drzwi - powinno opuścić szyby - tylko jeśli masz RECa)
trzeba sprawdzić, czy moduł działa...Rybka pisze:Ktoś podpowie co jeszcze mogę zrobić ?
możesz robić coś takiego:
- włóż kluczyk, ale nie przekręcaj
- włącz radio
- podłącz moduł do OBD
- wejdź do BC (przycisk BC)
- przytrzymaj na radio guzik (1) i trzymaj co najmniej 5 sekund
- nie puszczając guzika, przekręć kluczyk o jedną pozycję w przód
- powinien się pojawić tekst na wyświetlaczu oraz CIM powinien zapiszczeć
- jeśli nic się nie stanie, to nie puszczając guzika, cofnij kluczyk na parę sekund i spróbuj jeszcze raz.
dźwięk z CIMa oznacza że HSCAN działa prawidłowo,
tekst na wyświetlaczu określi, czy MSCAN działa jak powinno...
co do LSCAN... nie wiem jak to sprawdzić za bardzo prawdę mówiąc... (możesz np ustawić komfortowe zamykanie szyb w ustawieniach modułu i spróbować przytrzymać przycisk otwierania drzwi - powinno opuścić szyby - tylko jeśli masz RECa)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2018, 18:14 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.