co z klimą?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
DONALD
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

co z klimą?

#1 Post autor: DONALD »

Witam postaram się krótko
Spaliłem rozrusznik i klimatyzacja szaleje a to wszystko od tego jak w pewną sobotę przejechałem po dość sporej wodzie do środka się nie nalało :D
I było wszystko ok. później samochód stał tydzień w zawilgoconym garażu .Odpalając zafirkę po tygodniu włączył się serwis na parę sekund przejechałem 6 kilometrów i było ok .
Zapalając go po kilku godzinach i znów zaświecił się serwis, i kontrolka wiatraków jak włączyłem klima. Klima zaczęła głośno chodzić , po 2 tygodniach działa poprawnie samo naprawa :roll:
Wtedy serwis świecił jeszcze chwilę ale po kilku kilometrach zblokowało rozruszniki i się spalił jest już nowy ale co z klimą będzie działać ? i co tam się podziało
pozdrawiam

sQcha

#2 Post autor: sQcha »

Jaka kontrolka wiatraków? Może wiatrak od chłodnicy klimatyzacji jest uszkodzony i stąd głośna praca?

DONALD
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#3 Post autor: DONALD »

Dokładnie nie wiem znajduje się po lewej stronie u góry ma kształt kwadratu i w środku wiatrak (gwiazdka)nie miałem czasu się tym zająć i po 2 tygodniach puściłem klimę i jest ok.

sQcha

#4 Post autor: sQcha »

To jest kontrolka chłodnicy. Wszystko co opisujesz może być wynikiem zawilgocenia elektryki. Możliwe jest samonaprawienie, jak autko dokładnie wyschnie. Obserwój czy nic innego się nie będzie działo.

DONALD
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#5 Post autor: DONALD »

kontrolka chłodnicy klimy ?bo to się działo jak włączałem klimę

a jest jeszcze jedna teoria że rozrusznik się spalił bo był słaby akumulator i cewka nie odbiła

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#6 Post autor: CHRIS7779 »

Jak włączam klimę to na początku dość głośno słychać sprężarkę ( im cieplej na zewnątrz, tym bardziej), po chwili wycisza się i jest OK.
W czym problem, bo w serwisie stwierdzili , że tak ma być !?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, 15:15 przez CHRIS7779, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km

sQcha

#7 Post autor: sQcha »

DONALD pisze:kontrolka chłodnicy klimy ?bo to się działo jak włączałem klimę
Nie ma osobnej kontrolki do chłodnicy klimy i chyba w ogóle takiej nie ma. Kontrolka układu chłodzenia wygląda tak:
Obrazek

O tym rozmawiamy?
CHRIS7779 pisze:Jak włączam klimę to na początku dość głośno słychać sprężarkę ( im cieplej na zewnątrz, tym bardziej), po chwili wycisza się i jest OK.
W czym problem, bo w serwisie stwierdzili , że tak ma być !?
Załóż osobny temat w odpowiednim dziale, bo temat tu poruszany dotyczy ZA z silnikiem 2,2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”